/

Podcos lubelski z czosnkiem i ziołami.

4.9
(7)
Podcos EasyVege (2)

Myślę, że w wielu modnych, wegańskich restauracjach stolicy, to danie mogłoby bić rekordy wiosennej popularności jako „zielone kaszotto z ziołami i młodą kapustką”. I nie byłoby w tym nic złego! – jedzmy na zdrowie, jakkolwiek lubimy nazwać to, co jemy! 😉 Natomiast fakty są takie, że to co widzicie, jest jednym z tradycyjnych dań kuchni lubelskiej – to podcos znany na ziemiach polskich od wieków!

Wiosenno-letnie, lekkie, odżywcze i proste jedzenie, które właściwie robi się samo! 😉 Czy trzeba nam czegoś więcej na najbliższe, ciepłe miesiące? Poniżej znajdziecie przepis na podcos w wersji wegańskiej i jest to jedno z takich dań, które po zweganizowaniu smakują lepiej niż w oryginale!

Nie wierzcie mi jednak na słowo, sprawdźcie! – młoda kapustka już pyszni się na straganach!

SKŁADNIKI:

  • 1 niewielka główka młodej kapustki
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżego koperku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • 400ml wywaru warzywnego
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny, do smaku
  • sok z cytryny LUB ocet jabłkowy, do smaku
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy ALE niezbyt drobno. Kawałki powinny być grubsze niż zwykle, szerokości np. 0.5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek, natkę i szczypiorek kroimy drobno. Kaszę płuczemy dokładnie na sicie, pod bieżącą (ciepłą i zimną) wodą.
  2. W głębokiej patelni LUB w garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza sokiem z cytryny/octem. A więc: kapustę, kaszę, zioła, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, nieco pieprzu i wlewamy też wywar.
  3. Przykrywamy patelnię/garnek pokrywką i ustawiamy na średniej wielkości palniku. Włączamy też średnią moc palnika i…czekamy! 😉
  4. Danie będzie gotowe, gdy kasza stanie się miękka, ugotowana i wchłonie większość płynu. Potrwa to ok. 30-45 minut. W trakcie warto 2-3 razy podnieść pokrywkę i przemieszać składniki. Jeśli pod koniec gotowania macie wrażenie, że płynu nadal jest zbyt wiele, to zdejmijcie na chwilę pokrywkę – zbędny płyn odparuje.
  5. Gotowe danie skrapiamy jeszcze sokiem z cytryny/octem jabłkowym, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.

Podcos podajemy na ciepło, solo lub z młodymi ziemniaczkami.

Podcos EasyVege (3)
Podcos EasyVege tabela odzywcza

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wiosenna kuchnia wege

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 7

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański quiche zero waste po Wielkanocy.

Next Story

Wegańskie kofty na grilla i sos tzatziki.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.