Wegańska szczawiowa z fasolą, na zakwaszonej mące żytniej.

5
(2)
Wegańska szczawiowa.

DZIŚ PRZYNOSZĘ WAM COŚ ZUPEŁNIE NOWEGO I ZASKAKUJĄCEGO - WEGAŃSKA SZCZAWIOWA Z FASOLĄ, NA ZAKWASZONEJ MĄCE! MOJA ULUBIONA! - COŚ PYSZNEGO!

Często zdarza mi się gawędzić tu o moich wspomnieniach z czasów dzieciństwa. Opowiadam Wam o tym jak dziś inspiruje mnie dawna kuchnia mojej mamy i babci. Polecam Wam przepisy sprzed lat, które współcześnie zamieniłam w wegetariańskie lub wegańskie specjały zgodne z moją filozofią gotowania, ale jednocześnie czerpiące z historii kuchni mojej rodziny.

Dziś przynoszę jednak przepis, który powstał w kuchni mojej mamy całkiem niedawno, gdy chciała ugościć nas wege zupką na powitanie. I ta zupa jest genialna! 😉

Przepyszna wegańska szczawiowa z fasolą, na zakwaszonej mące żytniej. Dawno już nie zachwyciła mnie tak żadna zupa! Ta szczawiowa to mistrzostwo świata i absolutnie genialny pomysł na wegański, lekki obiad.

Według mnie, jest w tej zupie także coś magicznego, pradawnego, mocno łączącego nas dziś ze staropolską tradycją gotowania zup na kiszonej mące. Smak, sposób przygotowania, składniki – wszystko tu się zgadza z historią kuchni naszych przodków sprzed stuleci. Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że podobną (lub dokładnie taką!) zupę gotowała moja prapraprababcia. A być może Twoja też? 😉 Nie wiem jak Was, ale mnie żywo to porusza!

Otrzymałam entuzjastyczną zgodę autorki przepisu na to, by podzielić się nim na blogu i czynię to z przyjemnością! Spróbujcie ugotować, bo warto! 😉

WEGAŃSKA SZCZAWIOWA - SKŁADNIKI:

na ok. 5 porcji

  • 2.5 litra wywaru warzywnego
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 duże lub 3 mniejsze pęczki szczawiu LUB dobry szczaw w słoiczku, ilość dostosujcie do swojej preferencji kwaśności i gęstości zupy 😉
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 200 ml dobrej jakości zakwasu do żurku (czyli po prostu zakwasu z mąki żytniej)
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól, do smaku (w zależności od tego czy mamy posolony już wywar, czy lubimy mocno słoną szczawiową itd.)
  • pieprz czarny, do smaku
  • garść koperku
  • 100 – 150 ml tłustej śmietany roślinnej

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Jeśli mamy świeży szczaw, to płuczemy liście dokładnie i kroimy w drobne paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy drobno. Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy wielokrotnie pod bieżącą wodą, bardzo dokładnie. Wywar zagotowujemy.

2. Do wrzącego wywaru wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy warzywa do momentu aż porządnie zmiękną, wtedy rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków. Nie blendujemy! – nie chodzi o uzyskanie gładkiej struktury. Chodzi o stworzenie zawiesistej zupy, w której będą wyczuwalne grudki ziemniaków i marchewki.

3. Do garnka z tak przygotowaną bazą zupy szybko dodajemy szczaw, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy wszystko razem przez kilka minut. Gdy szczaw zupełnie zmięknie i miękkie będą nawet łodyżki liści, dodajemy zakwas na żurek.

Ważne jest to, by dodawać zakwas w porcjach i sprawdzać smak zupy po wmieszaniu każdej kolejnej porcji zakwasu. Dzięki temu wegańska szczawiowa będzie idealna! Poziomy kwaśności różnych zakwasów są tak samo różne jak poziomy kwaśności szczawiu.😉 Należy dostosować ilość dodanego zakwasu do własnych preferencji smakowych.

4. Zagotowujemy zakwaszoną zupę, a gdy zawrze, to dodajemy fasolę, koperek i śmietanę. Znów zagotowujemy zupę i gdy zawrze, to jest gotowa! 😉

Wegańska szczawiowa z fasolą EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne wegańskie zupy

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Domowe zapiekanki, czyli „Zapieksy 4 strony świata” ;-)

Next Story

Wegańskie ciasteczka bez cukru i bez glutenu, ale z nadzieniem czekoladowym!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.