//

Domowe zapiekanki, czyli „Zapieksy 4 strony świata” ;-)

5
(2)
Domowe zapiekanki EasyVege.pl

Przed nami ostatki, a jak ostatki, to zapewne też domówki! 😉 A…skoro domówki, to przyda się pomysł na szybkie, pyszne, uwielbiane przez większość ludzi danie w nieco odświeżonej formie! Oto 4 pomysły na domowe zapiekanki, które noszą dumną nazwę „Zapieksy 4 strony świata”. Dwa przepisy są wegańskie, a dwa wegetariańskie. Korzystajcie śmiało! 😉

Od razu przyznaję, że jeśli chodzi o domowe zapiekanki, to ja się w nich nie specjalizuję – tutaj Szefem Kuchni jest mój Mąż, ja mu tylko asystuję. Asystuję i rozsmakowuję się w kolejnych jego dobrych pomysłach, rzecz jasna! 😀 Dzisiejsze przepisy ściągnęłam/”zgapiłam” od Niego, ale to są takie cudeńka, że postanowiłam podzielić się nimi z Wami przed ostatkowymi imprezami.

Niech Wam się przydadzą i nakarmią Wam gości, bo:

– pracy niewiele,

– niemal każdy zapiekankę lubi,

– połączenia składników i smaków, które Wam podpowiadam robią spektakularny efekt.

JEDNA RADA: Każdą, nawet najlepszą zapiekankę, jest w stanie zepsuć złe pieczywo. Wybierzcie się po pieczywo do prawdziwej piekarni, nie kupujcie tego odmrażanego produktu pieczywopodobnego w supermarkecie, bo on po chwili w piekarniku robi się tak fatalnie twardy, że można nim orzechy włoskie rozłupywać. A pyszne domowe zapiekanki mają być przecież chrupiące na brzegach, ale miękkie w środku, czyż nie? 😉

PRZEPIS WEGETARIAŃSKI

Zapiekanka włoska - Składniki:

Domowe zapiekanki EasyVege.pl
  • ulubione pieczywo typu włoskiego
  • czosnek
  • gęsty sos pomidorowy LUB koncentrat pomidorowy
  • mozzarella LUB mozzarella di bufala
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • kapary
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kromkę pieczywa układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Do patelni powinna przylegać ta strona pieczywa, na której będziemy chcieli układać kolejne składniki.
  2. Gdy powierzchnia pieczywa przypiecze się delikatnie i zrobi się chrupiąca oraz chropowata , to nacieramy ją przepołowionym ząbkiem czosnku. Czosnek zetrze się na kromce jak na tarce.
  3. Natartą czosnkiem powierzchnię smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser, pomidorki i kapary.
  4. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego na 170-180C piekarnika i podgrzewamy aż ser osiągnie naszą ulubioną konsystencję.
  5. Wyjmujemy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, przystrajamy bazylią i ew. dodajemy kilka kropel octu balsamicznego.

przepis wegetariański

ZAPIEKANKA POLSKA - SKŁADNIKI:

Domowe zapiekanki EasyVege.pl
  • ulubione pieczywo
  • niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • garść startego sera żółtego
  • marynowane ogórki
  • sól
  • pieprz
  • keczup

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy pokrojone drobno pieczarki z cebulą. Pod koniec smażenia (gdy już prawie cała wilgoć odparuje z patelni) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone igiełki rozmarynu, a także sól i pieprz czarny do smaku. Mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
  2. Delikatnie wydrążamy wnętrze pieczywa, w którym chcemy podać zapiekankę. Chodzi o to, by powstało delikatne, niewielkie wgłębienie na farsz.
  3. W tym wgłębieniu układamy farsz z pieczarek, cebuli, czosnku i przypraw. Wierzch posypujemy startym serem, ewentualnie polewamy keczupem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 170-180C. Pieczemy do momenty aż ser osiągnie naszą ulubioną konsystencję.
  4. Podajemy z marynowanymi ogóreczkami.

przepis wegański

ZAPIEKANKA AZJATYCKA - SKŁADNIKI:

Domowe zapiekanki EasyVege.pl
  • ulubione pieczywo
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego
  • ½ łyżeczki ostrego sosu sriracha
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • ½ mango
  • garść sezamu
  • olej sezamowy
  • ewentualnie: skórka z limonki i świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos sojowy mieszamy z syropem klonowym i w tej mieszance marynujemy (przez ok. 1-2h) tofu pokrojone na plasterki.
  2. Następnie obtaczamy tofu w mące kukurydzianej i smażymy na złoto, na porządnie rozgrzanym oleju.
  3. Mango obieramy i kroimy w cienkie plasterki, możemy wręcz wykroić „wstążki” za pomocą obieraczki do warzyw.
  4. Majonez mieszamy z sosem sriracha oraz z sokiem z cytryny. Tym sosem obficie smarujemy pieczywo po tej stronie, na której będziemy układać pozostałe składniki.
  5. Układamy naprzemiennie plastry usmażonego tofu i surowego mango.
  6. Wkładamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 170-180C, na kilka-kilkanaście minut.
  7. Po wyjęciu pieczywo powinno być gorące i chrupiące. Skrapiamy zapiekankę olejem sezamowym, posypujemy sezamem oraz kolendrą i oprószamy skórką cytrynową.

 

przepis wegański

ZAPIEKANKA BLISKOWSCHODNIA - SKŁADNIKI:

Domowe zapiekanki EasyVege.pl
  • ulubione pieczywo, np. typu ciabatta
  • opakowanie niemięsa roślinnego typu gyros, np. Dobrej Kalorii
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenie
  • kilka łyżek słodko-pikantnego sosu paprykowego typu Ajwar
  • marynowana słodka papryka, kilka kawałków
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu wegańskiego
  • odrobina syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól, do smaku
  • natka pietruszki i czarnuszka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę z gyrosem, aż kawałki roślinnego niemięsa będą rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  2. Gdy palnik pod patelnią będzie już wyłączony, dodajemy drobno pokrojoną paprykę marynowaną i mieszamy z gyrosem.
  3. Jogurt mieszamy z syropem klonowym, solą i z (przeciśniętym przez praskę) 1 ząbkiem czosnku.
  4. Delikatnie wydrążamy wnętrze pieczywa, w którym chcemy podać zapiekankę. Chodzi o to, by powstało delikatne, niewielkie wgłębienie na farsz. To wgłębienie smarujemy obficie sosem paprykowym i układamy w nim farsz z gyrosu i warzyw.
  5. Wkładamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 170-180C, na kilka-kilkanaście minut. Po wyjęciu pieczywo powinno być gorące i chrupiące.
  6. Polewamy zapiekankę sosem czosnkowym, posypujemy natką pietruszki i ziarnami czarnuszki.

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zapiekanki

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska pieczeń z tofu, czyli szybki, domowy obiad na co dzień.

Next Story

Wegańska szczawiowa z fasolą, na zakwaszonej mące żytniej.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.