Wegańska pieczeń z tofu, czyli szybki, domowy obiad na co dzień.

5
(3)
4
Wegańska pieczeń z tofu EasyVege.pl

Ekspresowy „codzienny” obiad, który z powodzeniem odnajdzie się też w roli kolacji, podwieczorku, czy lunchboxa do pracy – wegańska pieczeń tofu z kaszą gryczaną i z warzywami.

Przed tygodniem poprosiłam Was o wypełnienie ankiety dla użytkowników EasyVege.pl, która ma mi pomóc lepiej dostosować serwis do Waszych potrzeb. Zaskoczyliście mnie ilością nadesłanych ankiet i falą przemiłych słów! – bardzo Wam dziękuję! Dziękuję też za Wasze podpowiedzi, sugestie zmian i nowe pomysły na usprawnienie EasyVege.pl. Skorzystam z nich, obiecuję! 😉

Ankieta jasno dała mi do zrozumienia, że potrzebujecie szybkich, prostych przepisów na dania obiadowe. Takie, które można błyskawicznie zrobić po pracy, w domu, bez wychodzenia po zakupy, bez komplikacji.

No, więc dziś właśnie takie danie dla Was…

Nasza cotygodniowa rutyna, czyli kasza + pieczone warzywa + jakieś szybkie białko. Obiad, który  z powodzeniem może być też kolacją, podwieczorkiem lub lunch’em. Nasza domowa zasada brzmi: kasza przynajmniej raz w tygodniu, a ta wegańska pieczeń z tofu doskonale pasuje do kaszy gryczanej.

Polecam Wam taki zestaw!

Na zdrowie! 😉

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • ½ czerwonej lub żółtej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka syropy klonowego
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka soku z cytryny

+

  • Do podania polecam kaszę gryczaną, kiszone ogórki i marynowane grzybki.

Przygotowanie:

  1. Sos sojowy, olej, syrop klonowy, chili, paprykę wędzoną i sok z cytryny mieszamy na jednolity sos.
  2. Tofu odsączamy z płynu i delikatnie odciskamy z wilgoci w podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Następnie nacinamy tofu w kilku miejscach tak, by powstały szczelinki, w które wpłynie marynata.
  3. Zalewamy tofu marynatą, nacieramy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ja zwykle marynuję pieczeń z tofu nawet dobę przed pieczeniem.

  1. Tofu będziemy zapiekać w dwóch warstwach folii aluminiowej, każdy o długości ok. 40cm. Ja staram się złożyć je lekko skośnie, by łatwiej było zawinąć pieczeń z tofu i warzywa.
  2. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (funkcja góra-dół), czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, paprykę w cienkie paseczki.
  3. Na środku folii aluminiowej układamy tofu, obkładamy je czosnkiem oraz cebulą, obsypujemy papryką i zawijamy szczelnie folię.

Folię trzeba nakłóć w kilku miejscach przed włożeniem do piekarnika.

  1. Wegańska pieczeń z tofu piecze się ok. 30-40 minut, podajemy ją z kaszą gryczaną i upieczonymi warzywami, a ja polecam dołożyć także kiszone ogóreczki i grzybki marynowane! 😉
Wegańska pieczeń z tofu EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne szybkie obiady

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

4 Comments

    • Tak, oczywiście! 😉 Tylko wtedy potrwa to nieco dłużej, bo naczynia żaroodporne długo się rozgrzewają 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu.

Next Story

Domowe zapiekanki, czyli „Zapieksy 4 strony świata” ;-)

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.