//

Wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu.

5
(5)
Wegańskie blondie EasyVege.pl

Czy to urocze, weekendowe śniadanie do łóżka? A może zdrowy deser do popołudniowej kawy? – jakkolwiek planujecie wykorzystać to pyszne wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu, spróbujcie go koniecznie! Powstaje z 3 bazowych składników + słodzidło + ew. chrupiące dodatki. To prosty przepis na zdrową słodkość!

Oto kolejny przepis, który powstał w ostatnim czasie na skutek mojego burzliwego i bolesnego rozstania z rozmaitymi słodyczami (magazynowanymi stale w moim kredensie), wypiekami cukierniczymi z okolicznych cukierni i nieodżałowanymi czekoladkami do kawy powszechnie dostępnymi we wszystkich sklepach spożywczych. Biorąc pod uwagę trwałość i wierność moich gorących uczuć wobec cukru, mogę uznać, że świetne wyniki sprzedażowe firm produkujących słodkości są w bardzo dużej mierze moją zasługą. Byłam wieloletnim, lojalnym klientem i kupowałam hurtowe ilości ich produktów. Byłam też najlepszą reklamą słodyczy, bo (kto mnie zna, ten wie), że dzień bez „słodyczki do kawki” był dla mnie dniem straconym. A i kawkę piłam raczej częściej niż raz dziennie. Więc reklamowałam wytrwale!

Cóż…

Jak to było? – „nowy rok, nowa ja”? 😉

A tak zupełnie poważnie, przed kilkoma miesiącami zdecydowałam, że jednak czas się nieco opamiętać i zapanować nad tym niezdrowym nawykiem.

Słodkiego smaku nie chcę jednak porzucać, bo bardzo go lubię i potrzebuję. Chcę natomiast zmienić źródło tej słodyczy na bardziej naturalne, mniej skoncentrowane i mniej intensywne.

Stąd coraz częściej znajdujecie na EasyVege.pl przepisy na zdrowe słodkości bez cukru. Publikuję dla Was moje udane próby stworzenia domowych, zdrowych słodkości z nadzieją, że i Was ucieszą, ukoją oraz zdrowo osłodzą Wam życie.

Dziś polecam subtelnie słodkie wegańskie blondie bez cukru i bez glutenu – pomysł na weekendowe śniadanie do łóżka lub zdrowy deser do kawy.

Składniki:

  • 200g nerkowców
  • 140g suchej kaszy jaglanej
  • 600ml tłustego mleka kokosowego
  • 4-5 łyżeczek ksylitolu/erytrytolu
  • 3-4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
  • opcjonalnie: wanilia, ilość według upodobań
  • do posypania: wiórki kokosowe i płatki migdałowe
Wegańskie blondie EasyVege.pl

Przygotowanie:

  1. Nerkowce umieszczamy w dużym kubku (lub innym wysokim, pionowym naczyniu) i zalewamy wrzątkiem do takiego poziomu, by woda zakryła orzechy. Moczymy nerkowce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie blendujemy nerkowce (wraz z wodą, w której się moczyły) na gładką masę.
  2. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie i wielokrotnie pod bieżącą wodą, na koniec przelewamy kaszę wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ksylitol lub erytrytol i ewentualnie także wanilię, mieszamy i wrzucamy wypłukaną kaszę. Gotujemy kaszę w mleku na niewielkiej mocy palnika do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie zupełnie miękka. Ugotowaną kaszę blendujemy cierpliwie aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
  3. Zblendowaną kaszę mieszamy ze zblendowanymi nerkowcami i dodajemy syrop klonowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Przelewamy ciasto na wegańskie blondie do (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) blaszki/foremki/tortownicy, posypujemy migdałami oraz wiórkami kokosowymi i wkładamy do zimnego piekarnika.
  5. Piekarnik ustawiamy na 180C (funkcja góra-dół) i pieczemy wegańskie blondie przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w otwartym piekarniku. Podajemy lekko ciepłe, gdy już stężeje na tyle, by udało się je pokroić w zgrabne porcje.

Uważam, że to wegańskie blondie jest najpyszniejsze, gdy jest przyjemnie, lekko ciepłe. Upieczone ciasto możecie podzielić na porcje i przechowywać w lodówce, a przed podaniem krótko podgrzewać w piekarniku taką porcję, na jaką macie akurat ochotę.

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zdrowe słodkości

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie flaki z boczniaków.

Next Story

Wegańska pieczeń z tofu, czyli szybki, domowy obiad na co dzień.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.