//

Wegański quiche zero waste po Wielkanocy.

5
(2)
Wegański quiche EasyVege

Poniżej znajdziecie przepis na wegański quiche zero waste – ratuje on resztki świątecznej sałatki jarzynowej i pasztetu, które smutno zalegają w lodówce po Świętach! To prosty i szybki przepis na obiad, który właściwie zrobi się (prawie) sam! 😉

Czy tylko ja w wielkanocny wtorek rano staję przed perspektywą zdecydowanie zbyt mocno wypełnionej lodówki? – nieee… Założę się, że i Wy macie podobnie! 😉

Wśród rarytasów, które przygotowaliśmy na Wielkanoc, są takie smakołyki, które powstały przed 3 dniami i zdążyliśmy już nacieszyć się nimi w ich podstawowej formie, ale kilka porcji zalega wciąż jeszcze w lodówce. Poświąteczny wtorek jest to też ostatni dzwonek, by zjeść je bez obaw o to czy nie będą nieświeże. Sałatka majonezowa zdecydowanie nie powinna być przechowywana zbyt długo, a i pasztet traci już swą najbardziej atrakcyjną formę!

Zamiast jednak zmuszać się do dojadania poświątecznych resztek lub też zamiast wyrzucać w kolejnych dniach zepsute jedzenie do kosza, warto dziś nadać mu nową, zachęcającą formę! Dzięki temu marnujemy mniej czasu i pieniędzy, nie wyrzucamy jedzenia, mamy szansę wykorzystać wszystko, co przygotowaliśmy i jednocześnie…bez trudu zrobić dobry, ciekawy, łatwy obiad na dziś! 😉

PS.Kruchy spód możecie oczywiście zrobić z innych mąk lub nawet użyć gotowego ciasta francuskiego.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki orkiszowej
  • 50g mąki owsianej
  • 150g zimnego masła wegańskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

FARSZ:

  • kilka porcji pasztetu świątecznego (u mnie był to pasztet chrzanowy z fasoli)
  • kilka porcji świątecznej sałatki jarzynowej
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
Wegański quiche EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na kruchy spód łączymy, zagniatamy jak najkrócej dotykając ciepłą dłonią. Następnie wylepiamy powstałym ciastem formę do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190C, schłodzone porządnie ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 15minut. Wyjmujemy podpieczony spód i lekko studzimy.

UWAGA: Jeśli przygotowujecie wegański quiche w formie ceramicznej (jak ja), to na pierwsze 5 minut pieczenia spodu ustawcie w piekarniku funkcję termoobieg, a następnie wyłączcie termoobieg i pozostałe 10 minut podpiekajcie już w standardowej funkcji góra-dół.

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie pióra aż będzie miękka, jasna i pachnąca. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli cukier, sól i kminek. Mieszamy i wyłączamy palnik pod patelnią.
  2. Na lekko ostudzony spód wykładamy pasztet (ja swój pasztet rozdrabniałam w palcach i lekko dociskałam do kruchego spodu), na warstwę z pasztetu wykładamy równomiernie sałatkę jarzynową, a na wierzch podsmażoną cebulę.
  3. Wypełniony nadzieniem wegański quiche wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C (funkcja góra-dół) i zapiekamy przez ok. 30 minut.
  4. Po wyjęciu naszego przysmaku z piekarnika, warto pozwolić mu nieco ostygnąć, wtedy łatwiej będzie podzielić wegański quiche na zgrabne porcje. I gotowe!
Wegański quiche EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INSPIRACJE ZERO WASTE

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański mazurek czekoladowy.

Next Story

Makaron ze szparagami i sosem cytrynowym.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.