Wegańska tarta bez glutenu, ale z kremem chałwowym i musem z rabarbaru.

0
(0)
Wegańska tarta z kremem chałwowym EasyVege.pl

Tym razem przed Wami wegańska tarta bez glutenu, bez laktozy i naprawdę bez trudu, ale wypełniona przepysznym kremem chałwowym z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i Waszych ulubionych owoców.

Cóż mogę napisać poza tym, że wiosna sprzyja spotkaniom towarzyskim oraz powstawaniu ciągle nowych przepisów na pyszne tarty, które tak łatwo się dzieli?! 😉 Może tylko tyle, że pozostawiam Wam dziś przepis na wiosenno-letni deser z kwaśnym, owocowym twistem.

To ciasto idealne na ciepły wieczór w miłym gronie, bo mogą cieszyć się nim wszyscy – weganie, a także goście którzy unikają glutenu czy laktozy.

To kolejny deser ponad podziałami! 😉

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100g mąki kokosowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g cukru pudru
  • 25g gorzkiego kakao
  • 150g masła wegańskiego

KREM:

  • 150g suszonych daktyli
  • 150ml wrzątku
  • 100g chałwy
  • 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego niesłodzonego (wegańskiego)
  • 450ml tłustego mleka kokosowego
  • 50g musu kokosowego

MUS Z RABARBARU:

  • 150g (obranego już) rabarbaru
  • kilka łyżek wody
  • ew. odrobina soku z cytryny

DODATKOWO:

  • świeże owoce, mocno polecam kwaśne porzeczki 😉
Wegańska tarta z kremem chałwowym EasyVege.pl

PRZYGOTOWANIE:

1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.

2. SPÓD wymaga 5 minut pracy. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy i rozcieramy w palcach tak długo, aż powstanie elastyczna, lepka kruszonka.

3. Na spód tortownicy (najlepiej takiej z odpinanymi bokami) wkładamy papier do pieczenia. Przesypujemy ciasto do tortownicy i wylepiamy ciastem tortownicę tak, by powstał spód oraz ranty. Mocno dociskamy ciasto, by spód był stabilny i jednolity po upieczeniu. Owiniętą w folię spożywczą tortownicę z surowym ciastem, wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto musi być twarde i bardzo dobrze schłodzone.

4. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik (funkcja góra-dół) do 180C i do gorącego piekarnika wstawiamy tortownicę (oczywiście wcześniej zdejmujemy folię😉). Pieczemy ok. 15 – 20 minut. Po upieczeniu studzimy spód.

Spód powinien być upieczony, ale nie przypalony. Jeśli wegańska tarta przypieka się zbyt szybko z wierchu, to warto przykryć formę podwójnie złożoną folią aluminiową.

5. KREM CHAŁWOWY: Daktyle blendujemy z chałwą na gładki krem. Warto zrobić to cierpliwie i dokładnie, nawet dać odpocząć blenderowi w trakcie i powrócić za chwilę znów do rozdrabniania składników. 300ml mleka kokosowego podgrzewamy w garnuszku wraz z musem kokosowym, który rozpuści się w ciepłym mleku podczas mieszania. W pozostałych 100ml mleka rozprowadzamy budyń i przelewamy go cienkim strumyczkiem do gotującego się mleka z musem kokosowym. Ciągle i intensywnie mieszamy, podgrzewając jednocześnie (na małej mocy palnika!) budyń przez 2-3 minuty. Budyń będzie gęstniał z każdą minutą, zależy nam na tym by był gęsty, ale warto mieszać go bardzo intensywnie, by uniknąć przypalenia.

6. Do gorącego, gęstego budyniu przelewamy daktyle zblendowane z chałwą. Mieszamy dokładnie całość i znów ustawiamy na palniku o małej mocy. Mieszając, podgrzewamy tak, by masa zagotowała się. Mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. W tym czasie krem gęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Studzimy krem do momentu aż będzie lekko ciepły.

7. Ostygnięty (ale może być lekko ciepły) krem wylewamy na ostygnięty spód, rozprowadzamy równomierne, owijamy tortownicę folią spożywczą NACINAJĄC JEDNAK KILKA SZCZELINEK w folii. Studzimy tartę w lodówce przez ok. 2 – 3 godziny.

Te szczelinki są potrzebne po to, by ewentualna odparowująca jeszcze woda, nie skraplała się na folii i nie skapywała na krem podczas studzenia w lodówce.

8. MUS Z RABARBARU: Rabarbar kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnuszka i zalewamy wodą. Pod przykrywką gotujemy na małej mocy palnika aż rabarbar zmięknie, wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy rabarbar do momentu aż cząstki rośliny rozpadną się, a większość wody odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję rzadkiego dżemu. Zakwaszamy jeszcze mus odrobiną cytryny (oczywiście możecie pominąć ten krok) i studzimy rabarbar.

9. Ostudzony mus rabarbarowy rozprowadzamy na wierzchu zimnego kremu chałwowego. Tartę dekorujemy świeżymi owocami. Owijamy formę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc (10-12h). Po tym czasie deser jest gotowy! 😉

wegańska tarta z kremem chałwowym EasyVege tabela odżywcza

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne tarty:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Ziemniaki z grilla, czyli młode ziemniaki hasselback z wiosennym gzikiem.

Next Story

Wegańska ryba z frytkami, czyli roślinna wersja fish and chips.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.