/

Krucha tarta z kurkami, ale bez glutenu, bez laktozy i wegańska.

0
(0)
Wegańska tarta z kurkami.

Ciepłe, letnie wieczory, to są takie momenty, które ładują moje baterie nie tylko łagodnym słońcem, ale i najlepszą energią. Staram się spędzać je tak, by były czasem odpoczynku, ale i bliskości z ludźmi, których miło jest mi witać w moim domu.

W codziennym biegu czasem tak trudno nam się spotkać, zorganizować przyjęcie, zebrać przyjaciół, znaleźć okazję, dograć terminy, zgromadzić wiele lubianych twarzy przy wspólnym stole… Gdy to zauważyliśmy i zrozumieliśmy jak bardzo życie nasze i naszych przyjaciół zmienia się na co dzień i jak bardzo wszyscy jesteśmy ostatnio zapracowani, to postanowiliśmy zmienić nieco nasze oczekiwania. Okazuje się bowiem, że spotkanie w małym, kameralnym gronie nie wymaga wielu przygotowań, umówionych dużo wcześniej terminów i skomplikowanej organizacji. A takich spotkań może być przecież wiele i mogą powtarzać się częściej. Przynajmniej raz w tygodniu wieczór dla przyjaciół, to nasza uwielbiana i celebrowana norma. 😉 Na większe przyjęcia przyjdzie jeszcze czas – jestem pewna!

Co nam się bardzo przydaje i sprawdza podczas takich spotkań w naszym domu?

  1. Czas przeznaczony tylko dla nas tu i teraz, razem – bez „tylko jeszcze jednego maila wyślę…”, bez włączonego telewizora i bez sprawdzania co tam na FB. 😊
  2. Coś dobrego do zjedzenia, bo to element świętowania wspólnego czasu. I tak, najczęściej to ja gotuję… Ale bywa i tak, że gotują wszyscy. A nawet i tak bywa, że nie gotuje nikt i postanawiamy wspierać lokalną gastronomię poprzez zamówienie kolacji. 😊
  3. Kieliszek wina jest miłym urozmaiceniem, natomiast coraz częściej musi ustąpić miejsca drinkom soft, czyli bezalkoholowym.
  4. Gry planszowe! – Dixit, 5 sekund, Taboo itp. Każdy, kto chociaż raz grał z przyjaciółmi, ten wie jakie to świetne! 😀

Dziś dzielę się z Wami przepisem na tartę, która nie wymaga wiele pracy, jest pyszna i sezonowa, a do tego łączy potrzeby kulinarne wielu – mogą zjeść ją osoby, które unikają glutenu czy laktozy, a także weganie. Jest lekka i bajecznie krucha, ale też sycąca i może stanowić świetną kolację. W towarzystwie sosu jogurtowego lub ulubionej sałaty, będzie naprawdę pysznym poczęstunkiem dla wyczekanych gości. 😉

Krucha tarta z kurkami.

SKŁADNIKI:

na formę o średnicy 24cm

CIASTO:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 125g dobrego, zimnego masła roślinnego (pokrojonego w drobne kawałki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

NADZIENIE:

  • 200g kurek
  • 350g drobnych ziemniaków
  • 180g tofu
  • 200ml tłustej śmietanki wegańskiej (ja użyłam kremu ryżowego The Bridge – kupiłam w Rossmanie)
  • ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • ½ łyżeczki zwykłej soli
  • ½ – 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • garść koperku

Tarta z kurkami, ale bez laktozy i bez glutenu.

PRZYGOTOWANIE:

  1. SPÓD wymaga 5 minut pracy. Wszystkie składniki na CIASTO wrzucamy do dużej miski, mieszamy i rozcieramy w palcach tak długo, aż powstanie elastyczna, lepka kruszonka.
  2. Na spód formy/tortownicy (najlepiej takiej z odpinanymi bokami) wkładamy papier do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przesypujemy ciasto i wylepiamy nim tortownicę tak, by powstał spód oraz ranty. Mocno dociskamy ciasto palcami, by spód był stabilny i jednolity po upieczeniu. Owiniętą folią spożywczą tortownicę z surowym ciastem, wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto musi być twarde i bardzo dobrze schłodzone przed upieczeniem.
  3. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik (funkcja góra-dół) do 180C i do gorącego piekarnika wstawiamy tortownicę (oczywiście wcześniej zdejmujemy folię😉). Pieczemy ok. 10 – 12minut. Studzimy spód.
  4. NADZIENIE: Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na kawałeczki o podobnej wielkości.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki o grubości ok 0,5cm. Tak przygotowane talarki wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Następnie odcedzamy. Ziemniaki powinny jedynie lekko zmięknąć.
  6. Tofu rozdrabniamy w palcach i wrzucamy do malaksera/blendera, dodajemy śmietankę, sól czarną, sól białą, pieprz, mąkę ziemniaczaną i płatki drożdżowe. Blendujemy wszystkie składniki razem na gładką masę.
  7. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do masy z tofu i mieszamy, ALE już nie blendujemy, bo inaczej tarta będzie szaro-zielona! 😊
  8. Na ostygniętym spodzie układamy talarki ziemniaków, na ziemniakach kurki i zalewamy całość śmietanową masą z tofu. Rozprowadzamy dokładnie gęstą masę po całej powierzchni tarty.
  9. Wkładamy tartę znów do piekarnika rozgrzanego na 180C, tym razem na ok. 35minut. Po tym czasie nadzienie powinno być już ścięte, a ranty delikatnie zrumienione.

Warto poczekać, by tarta nieco ostygła, wtedy łatwiej ją będzie pokroić.

Wegańska krucha tarta z kurkami.

 

 

Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.

Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉

 

Wegańskie Lato 2022
Galette wegański z truskawkami.
Zielony chłodnik wegański.
Letni makaron z pulpetami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wakacyjny comfortfood, czyli ziemniaczane kluseczki, chrupiące warzywa i cytrynowy sos.

Next Story

Wegańskie farszynki mazurskie.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.