Wegańska ryba z frytkami, czyli roślinna wersja fish and chips.

5
(4)
Wegańska ryba fish and chips EasyVege.pl (4)

Oto wege wersja najpopularniejszego brytyjskiego obiadu typu fast-food - fish and chips, czyli wegańska ryba smażona w puszystym cieście, do tego domowe frytki i puree z zielonego groszku.

Smażona wegańska ryba…

Czy to jest zdrowy obiad? – trwają spory! 😉

Ja myślę,  że to zależy od częstotliwości występowania na naszym stole wszelkich smażonych produktów. Bezwzględnie jednak uważam, że jeśli jesteśmy zdrowi i mamy ochotę zjeść czasami taki wysmażony w głębokim tłuszczu kawałek tofu z frytkami, to jak najbardziej i na takie frykasy znajdzie się miejsce w mądrym, zdrowym stylu odżywiania.

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie miewa czasem ochoty na chrupiący kąsek z budki typu fast-food! – ja miewam! Od razu przyznam też, że oczywiście czasami także i tej pokusie ulegam z przyjemnością! 😉 Inna sprawa, że jeśli tylko mogę, to staram się jednak zorganizować wtedy „fastfoodową ucztę” w domu.

Dzisiejszy przepis z powodzeniem zaspokoi Wasze apetyty na chrupiącą rybę z domowymi frytkami. Tofu trzeba zamarynować dzień wcześniej, ale później wszystko dzieje się już błyskawicznie i bardzo prosto!

Składniki:

na 4 porcje

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego nori LUB 1-2 rozdrobnione płaty nori
  • 50ml oleju rzepakowego (zwykły olej do smażenie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • 150g mąki pszennej (konsystencja ciasta podpowie Wam czy powinno być jej odrobinę mniej, czy więcej)
  • 200ml jasnego piwa bezalkoholowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 4 ziemniaki
  • 400g mrożonego groszku zielonego
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny, do smaku

 

  • 500-600ml oleju do smażenia
Wegańska ryba fish and chips EasyVege.pl (2)

PRZYgotowanie:

  1. Tofu osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Następnie kroimy każdą kostkę tak, by uzyskać kilka płaskich „filetów”. Każdy kawałek nacinamy w cienkie paseczki tak, by jeden z boków pozostał nierozcięty.

Przed Bożym Narodzeniem pokazywałam Wam jak powstaje wegańska ryba po grecku, pamiętacie? Wtedy wycinałam co prawda większe filety, ale nacinałam je w paseczki dokładnie tak samo jak teraz, gdy powstaje wege fish and chips.

SPÓJRZ TUTAJ:

  1. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, nori, sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny. Marynatą obficie smarujemy filety tofu z dwóch stron. Naczynie z zamarynowanymi filetami zamykamy lub zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę.
  2. Następnego dnia przygotowujemy ziemniaki i puree z zielonego groszku. Najpierw myjemy i kroimy ziemniaki na grubsze frytki. Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną wodą, moczymy przez ok. 20 minut, następnie płuczemy jeszcze pod bieżącą wodą. Dokładnie opłukane z nadmiaru skrobi ziemniaki, wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 minuty, następnie wyjmujemy półsurowe frytki i osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym. Muszą być zupełnie suche!
  3. Gotujemy groszek do miękkości w wodzie bez soli. Gdy będzie już gotowy, odlewamy wodę, dodajemy do groszku masło, sól, gałkę muszkatołową i blendujemy na gładkie puree. Na koniec dodajemy do zielonego puree sok z cytryny (do smaku) i mieszamy. Zostawiamy gorące puree pod przykryciem.
  4. W misce mieszamy piwo, mąkę i proszek do pieczenia aż powstanie gęste, gładkie ciasto.
  5. W głębokiej patelni lub w garnuszku rozgrzewamy olej – powinien być bardzo gorący.
  6. Kawałki tofu obtaczamy w gęstym cieście tak, by nasza wegańska ryba była obficie otulona ciastem. Delikatnie, za pomocą łopatki, przekładamy opanierowane kawałki do gorącego oleju i smażymy z każdej strony przez 2-4 minuty.
  7. Usmażone kawałki wegańskiej ryby wykładamy na ręczniku papierowym i delikatnie osuszamy, by usunąć nadmiar tłuszczu.
  8. W gorącym oleju po smażeniu tofu, smażymy teraz frytki do momentu aż będą idealnie złote. Zajmie to zapewne ok. 5 minut. Gotowe frytki także delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
  9. Na talerzu ląduje chrupiąca wegańska ryba, gorące frytki i porcja ciepłego puree z groszku – tak oto powstała wegańska alternatywa dla brytyjskiego fish and chips, które uwielbia cały świat! 😉
Wegańska ryba fish and chips EasyVege.pl
tabela odżywcza wegańskie fish&chips EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też Inne rybne smaki

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska tarta bez glutenu, ale z kremem chałwowym i musem z rabarbaru.

Next Story

Ziołowa kartoffelsalat.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.