/

Wegańskie kofty na grilla i sos tzatziki.

5
(1)
Wegańskie kofty na grilla.

Sezon grillowy trwa w najlepsze i pewnie skończy się dopiero pod koniec lata, a u tych najwytrwalszych fascynatów, potrwa może i do listopada! 😉 Warto więc znać kilka bezbłędnych przepisów, dzięki którym także wegańskie grillowanie będzie wielką przyjemnością.

Z przepisem, który dziś Wam przynoszę jest tak, że jeśli przygotowujecie te wegańskie kofty na grilla, w którym uczestniczyć będą także osoby preferujące dietę niewegańską, to od razu zróbcie dwa/trzy razy więcej koft. Mimo że zwykle są one dedykowane weganom (jako ta „opcja wegańska”), to jednak równie szybko znikają na talerzach wegetarian, a nawet jadaczy mięsa! No cóż, na zdrowie! 😉

Wypróbujcie szybki, prosty przepis na pełnowartościowe, pyszne, budzące zazdrość mięsożerców, wegańskie danie z grilla w najbliższy weekend i koniecznie dajcie znak jak wrażenia! 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 4 – 6 porcji

KOFTY:

  • 250g niemięsa mielonego (ja tym razem użyłam polskiego produktu o nazwie Nielone i sprawdził się świetnie)
  • 250g fasoli pinto z puszki (może to być także inna fasola o łagodnym smaku)
  • 1 duża cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej, jeśli wolicie mniej słone kofty)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego, kolorowego pieprzu (oczywiście może to być po prostu czarny pieprz i można użyć go nieco mniej)
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • ostre chili, do smaku
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. zwykły rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2-3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych lub po porostu mąka z orzechów ziemnych

SOS TZATZIKI:

  • 300g wegańskiego jogurtu naturalnego
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • nieco świeżego koperku
  • kilka listków mięty
  • kilka kropel soku wyciśniętego z limonki lub z cytryny, do smaku

Sos tzatziki - wegański.

PRZYGOTOWANIE:

  1. KOFTY: Fasolę z puszki płuczemy dokładnie i kilkukrotnie pod bieżącą wodą, następnie rozdrabniamy w dużej misce. Nie chodzi o zblendowanie jej na gładko. Chodzi o rozdrobnienie widelcem lub np. tłuczkiem do ziemniaków na tyle, by nie było wyczuwalnych ziaren, ale by struktura pozostawała niejednolita. Możecie też pomóc sobie dłońmi, rozcierając ziarna fasoli w palcach.
  2. Do przygotowanej tak fasoli, dodajemy niemięso mielone i mieszamy wszystko razem. Najłatwiej wyrobić masę na tym etapie dłonią.
  3. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, siekamy drobniutko miętę i natkę, ocieramy skórkę z połowy (wyczyszczonej i sparzonej!) limonki. Wszystko to dorzucamy do masy z niemięsa i fasoli. Mieszamy i znów wyrabiamy, do połączenia się składników.
  4. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz olej, znów mieszamy. Teraz konsystencja masy prawdopodobnie stanie się zbyt rzadka, by z powodzeniem lepić z niej kofty. To jest moment, w którym dodajemy mielone orzechy/mąkę z orzechów. Dodajemy tyle, ile potrzeba by masa odpowiednio zgęstniała. U mnie były to 3 łyżki.

UWAGA: Oczywiście mielone orzechy nie muszą być aż tak drobne i gładkie jak mąka. Zmielone kawałeczki o różnej wielkości i strukturze absolutnie tu nie przeszkadzają.

  1. Ostatecznie wymieszaną i wyrobioną dłonią masę, odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie dzielimy masę na mniejsze porcje, które nabijamy na (zmoczone wcześniej!) patyczki (u mnie przydały się zapasowe patyczki od chińszczyzny, które zalegały w szufladzie), formujemy dłońmi ulubiony kształt koft i smażymy na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.
  2. SOS przygotowujemy błyskawicznie. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekany koperek i miętę. Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Sam miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy także do jogurtu. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeszcze sokiem z limonki lub z cytryny i…gotowe!

Proponuję podać kofty w towarzystwie:

– młodych ziemniaczków z koperkiem – ugotowanych al dente, a następnie podpieczonych na grillu i posypanych koperkiem,

– grillowanej papryki – wcześniej marynowanej w ziołach, przyprawach i oleju,

– grillowanej młodej marchewki i delikatnych szparagów także z grilla, ale saute.

Wegańskie danie z grilla.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Drożdżowe bułeczki z wiosenną zieleniną – wegańskie zero waste.

Next Story

Wiosenna bomba witamin – chrupiące nowalijki, czarna quinoa, pieczona ciecierzyca i wyrazisty sos.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.