Wiosenne kaszotto jaglane z zieleniną, pomidorkami i kozim serkiem.

5
(4)
Kaszotto jaglane EasyVege

Wraz z przyjściem wiosny, nadchodzą długo wyczekiwane zmiany w naszych domowych jadłospisach! – to właśnie w kwietniu rozpoczyna się sezon na utęsknioną już zieleninę, świeże warzywa i lekkie, wiosenne dania. W mojej kuchni kwietniowe menu inauguruje kaszotto jaglane z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem – polecam Wam to pyszne i proste połączenie.

SKŁADNIKI:

na 3 porcje

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 duże garści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • pomidorki koktajlowe, ilość wedle uznania
  • 1 duża szalotka
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżeczki masła klarowanego lub dobre masło wegańskie
  • 125 g twarożku koziego (1 typowe opakowanie popularnego produktu z Lidla) lub wegański twarożek WegeSiostry
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 800 ml gorącego wywaru warzywnego
  • szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sicie pod gorącą wodą, zielone liście myjemy i nieco rozdrabniamy, pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

3. W głębokiej patelni, na niewielkiej mocy palnika, rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy szalotkę przez kilka minut. Gdy cebulka będzie już zeszklona, dodajemy czosnek wraz z zielonymi liśćmi, podsmażamy mieszając często.

Liście powinny stracić objętość, ale żaden składnik nie powinien się przypalić.

3. Do patelni dodajemy kasze jaglaną, mieszamy i podsmażamy przez 1 – 2 minuty często mieszając.

4. Następnie wlewamy do patelni pierwszą chochelkę gorącego wywaru warzywnego, mieszamy całość i pozwalamy składnikom gotować się do momentu aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Wtedy dodajemy kolejną chochelkę, mieszamy, gotujemy i gdy płyn zniknie, to kolejną chochelkę.

5. W międzyczasie doprawiamy kaszotto jaglane solą oraz pieprzem.

6. Kasza powinna być zupełnie miękka wraz z tym momentem gdy skończy nam się wywar warzywny. Dodając ostatnią chochelkę wywaru, dodajemy do patelni jednocześnie serek kozi. Mieszamy wszystko dokładnie.

UWAGA: W tym momencie możecie mieć wrażenie, że kaszotto jaglane będzie zbyt rzadkie. Bez obaw! – zgęstnieje.

7. Po dodaniu serka koziego, gdy kasza będzie już zupełnie miękka, pozwalamy całości dania zagotować się raz jeszcze i gotujemy kaszotto przez 2 – 3 minuty. Następnie wyłączamy palnik, dodajemy do patelni pomidorki koktajlowe, sok z cytryny i ewentualnie szczypiorek. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.

8. Po tym czasie kaszotto jaglane będzie idealne! – kremowe, odpowiednio gęste, ale nie suche, rozpływające się w ustach. Podajemy kaszotto na ciepło. Na zdrowie!

Kaszotto jaglane EasyVege tabela
Kaszotto jaglane EasyVege

WYPRÓBUJ TEŻ:

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegański mazurek różany z limonką i z malinami…

Następny przepis

Makaron ze szparagami i sosem cytrynowym.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.