//

Wegańska sałatka jarzynowa.

5
(2)
Wegańska sałatka jarzynowa EasyVege

Kaczy żer, dziadówka, sałatka jarzynowa, sałatka majonezowa, sałatka rosyjska - choć różnie to danie nazywamy, to jednak wszyscy je przecież znamy, bo towarzyszy nam na co dzień i od święta! Dziś przed Wami mój zweganizowany przepis na popularną przekąskę – wegańska sałatka jarzynowa!

WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA - SKŁADNIKI:

  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/rydzowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 duża marchewka
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 150 g kukurydzy konserwowanej lub groszku zielonego
  • 2 – 3 niewielkie ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • czarna sól kala namak, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Tofu kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w niewielkiej miseczce, dodajemy olej, 1 łyżeczkę czarnej soli i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin lub na całą noc.

2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy al dente. Następnie studzimy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do dużej miski.

3. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ogórki kiszone także kroimy w drobną kosteczkę i także dorzucamy do miski. Następnie dodajemy też opłukaną kukurydzę lub groszek.

4. Do miski z pokrojonymi składnikami dodajemy zamarynowane tofu. Do tego jeszcze majonez, śmietana/jogurt, musztarda, pieprz i sól do smaku. Mieszamy wszystko razem delikatnie, by nie rozgnieść składników.

Wegańska sałatka jarzynowa jest gotowa do podania od razu, ale możemy też podać ją schodzoną uprzednio w lodówce.

Wegańska sałatka jarzynowa EasyVege tabela
Wegańska sałatka jarzynowa EasyVege

WYPRÓBUJ TEŻ INNE SAŁATKI:

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli.

Next Story

Wegańska babka wielkanocna, cytrynowo – waniliowa z batatem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.