Kaczy żer, dziadówka, sałatka jarzynowa, sałatka majonezowa, sałatka rosyjska - choć różnie to danie nazywamy, to jednak wszyscy je przecież znamy, bo towarzyszy nam na co dzień i od święta! Dziś przed Wami mój zweganizowany przepis na popularną przekąskę – wegańska sałatka jarzynowa!
WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA - SKŁADNIKI:
200 g naturalnego tofu
2 łyżki oleju rzepakowego/rydzowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka czarnej soli kala namak
½ łyżeczki kurkumy
1 duża marchewka
2 – 3 ziemniaki
1 mała pietruszka
150 g kukurydzy konserwowanej lub groszku zielonego
2 – 3 niewielkie ogórki kiszone
1 jabłko
2 – 3 łyżki majonezu
2 – 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki musztardy
świeżo mielony pieprz, do smaku
czarna sól kala namak, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Tofu kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w niewielkiej miseczce, dodajemy olej, 1 łyżeczkę czarnej soli i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin lub na całą noc.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy al dente. Następnie studzimy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do dużej miski.
3. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ogórki kiszone także kroimy w drobną kosteczkę i także dorzucamy do miski. Następnie dodajemy też opłukaną kukurydzę lub groszek.
4. Do miski z pokrojonymi składnikami dodajemy zamarynowane tofu. Do tego jeszcze majonez, śmietana/jogurt, musztarda, pieprz i sól do smaku. Mieszamy wszystko razem delikatnie, by nie rozgnieść składników.
Wegańska sałatka jarzynowa jest gotowa do podania od razu, ale możemy też podać ją schodzoną uprzednio w lodówce.