/

Wegański pasztet chrzanowy z fasoli.

4.7
(11)
Wegański pasztet chrzanowy EasyVege

Ten wegański pasztet chrzanowy z fasoli to moja interpretacja tradycyjnego rarytasu z dawnych czasów – gdy Wielkanoc świętowałam w domu moich rodziców lub dziadków. Świąteczny pasztet był elementem nie mniej ważnym niż pisanki!

Któż z nas nie lubi dobrego, puszystego, pełnego przenikających się smaków pasztetu na świątecznym stole? – ten oto właśnie taki jest! Wegański pasztet chrzanowy z fasolą stworzyłam dla…swojej przyjemności! 😉 Uwielbiam to aromatyczne połączenie kminku, chrzanu i świeżo mielonego pieprzu, zamknięte w kremowej i puszystej formule fasolowej pieczeni! Fasola ugotowana bez soli jest kremowa, delikatnie słodkawa i „maślana”… Przyprawy nadają jej charakteru, a dodatek czarnej soli sprawia, że pasztet pachnie i smakuje tradycyjną Wielkanocą z mojego dzieciństwa, czyli połączeniem jajek i chrzanu! 😉

Spróbujcie sami! – to bardzo uniwersalny przepis, z dużym prawdopodobieństwem posmakuje wszystkim Waszym gościom! 😉

SKŁADNIKI:

  • 500 g suchej fasoli Piękny Jaś (lub innej podobnej) ALBO ok. 1 kg ugotowanej już fasoli
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 duża cebula
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • ½ – 1 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • ½ – 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ – 1 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżki (lub więcej, do smaku) intensywnego chrzanu, ja polecam ten z Krakusa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 6 – 7 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

1. Fasolę płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez ok. 8 godzin. Po upływie tego czasu, wylewamy wodę po moczeniu fasoli, znów płuczemy ziarna i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy fasolę bez pokrywki, na dużej mocy palnika, pozwalamy się jej 10 minut pogotować po czym odlewamy całą wodę, płuczemy fasolę i zalewamy świeżą gorącą wodą. Ustawiamy garnek na średniej mocy palnika i zagotowujemy znów fasolę. Gotujemy ją do miękkości pod uchyloną pokrywką, zwykle ok. 1 godzinę. Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy ziarna.

Nie solimy fasoli podczas gotowania – dzięki temu skóra będzie delikatniejsza, łatwiej zblendujemy ziarna na gładką masę.

2. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki lub do kubka i zalewamy gorącą wodą tak, by woda przykryła płatki. Przykrywamy naczynie spodeczkiem/talerzykiem i pozwalamy płatkom napęcznieć przez 1 – 2 godziny.

3. Cebulę kroimy w grube pióra, ząbki czosnku przekrawamy na ćwiartki, marchewkę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką, zalewamy oliwą (ok. 6 łyżek) i wodą (ok. 2 łyżek), mieszamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku (rozgrzanym na 180 C, funkcja termoobieg) do momentu aż marchewka będzie miękka.

Uwaga, by nie przypalić warzyw zbyt wysoką temperaturą pieczenia! – powinny być upieczone do miękkości, ale nie przypalone.

4. W dużej misce łączymy ugotowaną fasolę, namoczone płatki owsiane, upieczone do miękkości warzywa (wraz z oliwą, w której się piekły!), chrzan, sól, czarną sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek i kminek. Mieszamy dokładnie i blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę.

Blendowanie może potrwać dłużej niż się spodziewacie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo późniejsza konsystencja pasztetu wynagrodzi ten niewielki trud.

5. Idealnie zblendowana masa na wegański pasztet chrzanowy powinna być jednolita i puszysta. Dodajemy wtedy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, mieszamy łyżką przez chwilę, a następnie krótko wyrabiamy pasztet dłonią, dodatkowo go jeszcze napowietrzając. Konsystencja będzie nadal dość rzadka i będzie też mocno lepić się do ręki – tak ma być, nie trzeba dodawać więcej bułki tartej ani mąki! 😉

6. Jedną dużą formę do pieczenia (typu keksówka) lub dwie mniejsze foremki natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę na pasztet łyżką do wysokości 4/5 foremki.

7. Delikatnie, ale stanowczo, upuszczamy foremkę z masą pasztetową na blat z wysokości kilku centymetrów i powtarzamy ten zabieg kilka razy, by usunąć pęcherzyki powietrza z pasztetu.

8. Wierzch pasztetu warto posmarować olejem i posypać ulubionymi przyprawami oraz bułką tartą.

9. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego do 180 C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy pasztet w otwartym piekarniku i następnie na blacie. Kroimy pasztet, gdy ostygnie! 😉

Ten wegański pasztet chrzanowy wspaniale smakuje rozsmarowany na kromce świeżego chleba, ale równie dobrze sprawdzi się w roli świątecznego obiadu - wystarczy, że po ostudzenie pokroicie go na porcje i lekko podgrzejecie w piekarniku przed podaniem.

Wegański pasztet chrzanowy EasyVege

WASZE OPINIE:

komentarz ev pasztet 12.05
opinia_pasztet_ev

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

POMYSŁY NA WEGE WIELKANOC

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba głosów: 11

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegański, bezglutenowy mazurek czekoladowy bez dodatku cukru.

Następny przepis

Wegańska biała kiełbasa.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.