/

Wegański, bezglutenowy mazurek czekoladowy bez dodatku cukru.

5
(5)
2
Wegański bezglutenowy mazurek czekoladowy EasyVege

To ciasto było w tym roku moim wielkanocnym marzeniem! – kruchy i rozpływający się w ustach spód, kwaśny dżem owocowy i obłędny, słodki krem… A to wszystko połączone w wegański, bezglutenowy mazurek czekoladowy.

Choć my na co dzień nie musimy rezygnować z jedzenia glutenu, to jednak coraz częściej szukamy sposobu na jego ograniczanie. Wśród naszych bliskich coraz więcej drogich nam osób jest na diecie bezglutenowej. Myśląc o wspólnym stole, o świątecznych spotkaniach, o apetytach naszych i gości, chcę byśmy wszyscy mogli cieszyć się tymi samymi smakołykami.

Ciasto, które dziś Wam proponuję, to wielkanocny, wegański mazurek czekoladowy bez dodatku cukru – może i brzmi skomplikowanie, ale to prosty przepis, który uda się każdemu. Tu nie ma się co nie udać… Ale, ale – mimo że to mazurek, to zasmakował nam tak bardzo, że zapewne nie raz wystąpi w roli letniej tarty ze świeżymi owocami jagodowymi.

Polecam Wam ten przepis wyjątkowo!

WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY MAZUREK CZEKOLADOWY - SKŁADNIKI:

na formę ok. 20 x 20 cm lub 2 mniejsze keksówki

KRUCHE CIASTO:

  • 120 g mąki owsianej lub jaglanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła lub oleju kokosowego w stałej formie
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE CZEKOLADOWE:

  • 100 g suszonych daktyli
  • schłodzona, gęsta część z puszki mleczka kokosowego (ok. 20% tłuszczu)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • kwaśny dżem, np. malinowy lub porzeczkowy

PRZYGOTOWANIE:

1. Daktyle umieszczamy w niewielkiej miseczce, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy miseczkę i odstawiamy na ok. 2 godziny – po tym czasie daktyle powinny być miękkie.

2. Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy w misce i zagniatamy szybko do uzyskania gładkiej kuli ciasta, a następnie wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut.

3. Gdy ciasto nieco się schłodzi i zesztywnieje, to wylepiamy nim formę/formy do pieczenia, tworząc zwarty spód, a następnie nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Tak przygotowane ciasto w formie wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190C w funkcji „termoobieg”. Zimne ciasto prosto z zamrażalnika wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 minut w „termoobiegu”, a następnie przełączamy piekarnik na punkcję „góra-dół” i dopiekamy jeszcze przez ok. 10 minut.

5. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy formę z ciastem na wegański mazurek czekoladowy, studzimy na blacie.

Gdy kruchy spód zupełnie ostygnie, to bez problemu wyjmiemy go z formy.

6. Namoczone daktyle odsączamy z wody i blendujemy na gładko.

7. Do niewielkiego garnuszka wlewamy trochę wody, ustawiamy na palniku i podgrzewamy wodę. Na garnuszku ustawiamy miskę (najlepiej metalową, ale zdecydowanie nie plastikową!), w której umieszczamy zblendowane daktyle, stałą część mleczka koksowego, olej kokosowy oraz kakao. Mieszamy wszystko podgrzewając na parze wodnej. Gdy uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję, a czekoladowa masa będzie ciepła, to studzimy zawartość miski (najpierw na blacie, a następnie także w lodówce) do momentu aż czekoladowa lawa zacznie nieco tężeć.

8. Wtedy smarujemy kruchy spód kwaśnym dżemem i wypełniamy czekoladowym kremem.

9. Odstawiamy wegański mazurek czekoladowy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie dekorujemy (ja użyłam rozdrobnionych migdałów i pokruszonych malin liofilizowanych) i podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

Wegański bezglutenowy mazurek czekoladowy EasyVege

WYPRÓBUJ INNE WEGAŃSKIE DESERY

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Rigatoni z czerwonym sosem pesto, mozzarellą, bazylią i zielonym pieprzem.

Next Story

Wegański pasztet chrzanowy z fasoli.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.