Rigatoni z czerwonym sosem pesto, mozzarellą, bazylią i zielonym pieprzem.

5
(2)
Rigatoni w czerwonym sosie pesto EasyVege

Prosty przepis na pyszny makaron – czego chcieć więcej w środku zabieganego tygodnia? Alce Nero przysłało mi miłą paczuszkę, a w niej kilka produktów, które bardzo lubię, między innymi makaron rigatoni i czerwone pesto. Tym samym zainspirowali mnie do przygotowania łatwego, a pysznego obiadu z kilku prostych składników najwyższej jakości!

Historia włoskiej firmy Alce Nero sięga lat 70. XX wieku, a głównym założeniem ich filozofii jest dostarczanie konsumentom zdrowej, wartościowej żywności 100% ekologicznej. Uwielbiam ich produkty za czysty, piękny skład, ale też za niepowtarzalny (naprawdę włoski!) smak. Mając do dyspozycji dosłownie kilka świetnych jakościowo produktów, każdy z nas jest w stanie wyczarować przepyszne, aromatyczne, zdrowe danie.

Na tym z grubsza stoi cała włoska filozofia gotowania – niewiele składników, mało pracy, najwyższa jakość, spektakularny efekt i wspólne biesiadowanie! Czy można lepiej? 😉

SKŁADNIKI:

na 3 porcje

  • 250 g makaronu rigatoni
  • 130 g czerwonego pesto
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • sól, do smaku
  • czarny pieprz świeżo mielony, do smaku
  • świeża bazylia, do smaku
  • do podania: kulki mozzarelli i marynowane ziarna zielonego pieprzu (lub kapary)

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody do momentu aż będzie al dente.

2. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko pokrojoną drobno cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

3. Do patelni dodajemy pesto oraz passatę pomidorową, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż sos zawrze. Dodajemy rozdrobnione liście bazylii, ewentualnie doprawiamy sos solą i pieprzem.

Gdyby okazało się, że sos jest zbyt gęsty, to warto dodać kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu – chodzi o to, by rigatoni podać w kremowym, lepkim sosie, który otuli makaron.

4. Do patelni z gorącym sosem wrzucamy gorący makaron i mieszamy dokładnie. Podajemy makaron z kulkami mozzarelli, z zielonym pieprzem (lub z kaparami) i z listkami bazylii.

Rigatoni w czerwonym sosie z pesto EasyVege

WYPRÓBUJ TEŻ INNE MAKARONY:

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańska babka wielkanocna, cytrynowo – waniliowa z batatem.

Następny przepis

Wegański, bezglutenowy mazurek czekoladowy bez dodatku cukru.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.