Szybki letni obiad – makaron z soczewicą, warzywami i orientalnymi nutami!

5
(8)
Letni obiad makaron z soczewicą i warzywami EasyVege

Prosty, szybki, ciepły, ale wciąż lekki i letni obiad z sezonowymi warzywami i z dużą ilością białka? – bardzo proszę! Można wręcz powiedzieć, że to danie prawie jednogarnkowe! 😉

Przez ostatnie kilka dni wyczekiwany deszcz zraszał Suwalszczyznę wielokrotnie. Zrobiło się nieco chłodniej, niebo stało się (jeśli to możliwe) jeszcze bardziej krystalicznie błękitne, beczka na deszczówkę zapełniła się, nasze auto wygląda jak po najlepszym myciu z woskowaniem, wieczory są rześkie i wilgotne. Jednocześnie, dni nadal są słoneczne… Odświeżonymi liśćmi drzew kołysze delikatny, ciepły wiatr.

Polskie lato! – dokładnie takie, jakie pamiętam sprzed 30lat, z roztoczańskiej wsi.

Wszystkie nasze roślinki cieszą się i rosną w zachwycającym tempie! – chwasty w ogrodzie też! 😉 I my cieszymy się z tego deszczu, zupełnie nie narzekając na ochłodzenie.

W takich okolicznościach poszukujemy zwykle pomysłów na ciepłe, ale nadal letnie i lekkie obiady. Oto jeden z nich – nasz sprawdzony wielokrotnie letni makaron z sezonowymi warzywami i z soczewicą.

SKŁADNIKI:

porcja dla 4 osób

  • 200 g suchego makaronu (Użyjcie ulubionego! – jasny, razowy, pszenny, orkiszowy, bezglutenowy… Nie ma to znaczenia, tak jak i kształt!)
  • 200 g suchej soczewicy, polecam brązową, zieloną lub czarną
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • kilka pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielki (np. 1 cm) kawałeczek korzenia imbiru
  • niewielki (np. 1 cm) kawałeczek korzenia kurkumy LUB ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ostra papryczka chili, do smaku
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego, do smażenia
  • 4 – 5 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru kokosowego LUB zwykłego cukru
  • opcjonalnie: sos sriracha, do smaku

DO PODANIA:

  • garść posiekanej natki pietruszki LUB kolendry
  • garść sezamu
  • sok z cytryny, do skropienia

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron i soczewicę gotujemy do miękkości.

Soczewicę przed gotowaniem warto jest dokładnie wypłukać (w ciepłej oraz w zimnej wodzie) i namoczyć na kilkadziesiąt minut w ciepłej wodzie, następnie odlać wodę i znów wypłukać soczewicę. Dzięki temu, letni obiad będzie łatwiejszy do strawienia dla naszego brzucha!

2. Cebulę kroimy w pióra, cukinię w półtalarki, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, pieczarki w ćwiartki lub drobniej. Korzenie imbiru i kurkumy obieramy i kroimy drobniutko lub ścieramy na drobnej tarce. Papryczkę chili kroimy drobno.

3. W głębokiej patelni, w woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i podsmażamy na nim cebulę, imbir, kurkumę oraz chili przez 1 – 2 minuty.

Przygotowując ten letni obiad pamiętajmy, że składniki powinny smażyć się krótko i intensywnie na gorącym oleju przez cały czas skwiercząc, ALE moc palnika powinna być na tyle ograniczona, by nie przypalić warzyw.

4. Następnie do patelni wrzucamy marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy przez 2 – 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

5. Po tym czasie dodajemy pieczarki i czosnek, mieszamy i podsmażamy przez 2 – 3 minuty.

6. Teraz czas na cukinię, dodajemy, znów mieszamy i znów podsmażamy przez 2 – 3 minuty.

7. Wlewamy do patelni sos sojowy, dodajemy cukier, mieszamy i pozwalamy się warzywom dusić przez kilka minut.

W patelni powinno zebrać się dość dużo płynu (sok z warzyw + sos sojowy), nie czekamy aż odparuje, nie ma takiej potrzeby, za chwilę wchłoną go soczewica i makaron, dzięki czemu danie nie będzie suche.

8. Do patelni dodajemy soczewicę i (opcjonalnie) sos sriracha, mieszamy i podsmażamy przez 1 – 2 minuty. Wtedy dokładamy makaron, znów mieszamy i znów podsmażamy przez 1 – 2 minuty.

9. Wyłączamy palnik, danie posypujemy sezamem, natką i skrapiamy sokiem z cytryny. Letni obiad gotowy! 😉

Letni obiad makaron z soczewicą i warzywami tabela odżywcza EasyVege
Letni obiad makaron z soczewicą i warzywami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE LETNIE OBIADY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Domowy chleb żytni na zakwasie.

Następny przepis

Bezglutenowy i wegański jagielnik czekoladowy z wiśniami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.