Prosty, szybki, ciepły, ale wciąż lekki i letni obiad z sezonowymi warzywami i z dużą ilością białka? – bardzo proszę! Można wręcz powiedzieć, że to danie prawie jednogarnkowe! 😉
Przez ostatnie kilka dni wyczekiwany deszcz zraszał Suwalszczyznę wielokrotnie. Zrobiło się nieco chłodniej, niebo stało się (jeśli to możliwe) jeszcze bardziej krystalicznie błękitne, beczka na deszczówkę zapełniła się, nasze auto wygląda jak po najlepszym myciu z woskowaniem, wieczory są rześkie i wilgotne. Jednocześnie, dni nadal są słoneczne… Odświeżonymi liśćmi drzew kołysze delikatny, ciepły wiatr.
Polskie lato! – dokładnie takie, jakie pamiętam sprzed 30lat, z roztoczańskiej wsi.
Wszystkie nasze roślinki cieszą się i rosną w zachwycającym tempie! – chwasty w ogrodzie też! 😉 I my cieszymy się z tego deszczu, zupełnie nie narzekając na ochłodzenie.
W takich okolicznościach poszukujemy zwykle pomysłów na ciepłe, ale nadal letnie i lekkie obiady. Oto jeden z nich – nasz sprawdzony wielokrotnie letni makaron z sezonowymi warzywami i z soczewicą.
SKŁADNIKI:
porcja dla 4 osób
200g suchego makaronu (Użyjcie ulubionego! – jasny, razowy, pszenny, orkiszowy, bezglutenowy… Nie ma to znaczenia, tak jak i kształt!)
200g suchej soczewicy, polecam brązową, zieloną lub czarną
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
niewielki (np. 1cm) kawałeczek korzenia imbiru
niewielki (np. 1cm) kawałeczek korzenia kurkumy LUB ½ łyżeczki kurkumy w proszku
ostra papryczka chili, do smaku
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego, do smażenia LUB inny tłuszcz o neutralnym smaku i zapachu
4-5 łyżek sosu sojowego
½ łyżeczki cukru kokosowego LUB zwykłego cukru
opcjonalnie: sos sriracha, do smaku
DO PODANIA:
garść posiekanej natki pietruszki LUB kolendry
garść sezamu
sok z cytryny, do skropienia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron i soczewicę gotujemy do miękkości.
Soczewicę przed gotowaniem warto jest dokładnie wypłukać (w ciepłej oraz w zimnej wodzie) i namoczyć na kilkadziesiąt minut w ciepłej wodzie, następnie odlać wodę i znów wypłukać soczewicę. Dzięki temu, letni obiad będzie łatwiejszy do strawienia dla naszego brzucha!
2. Cebulę kroimy w pióra, cukinię w półtalarki, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, pieczarki w ćwiartki lub drobniej. Korzenie imbiru i kurkumy obieramy i kroimy drobniutko lub ścieramy na drobnej tarce. Papryczkę chili kroimy drobno.
3. W głębokiej patelni, w woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i podsmażamy na nim cebulę, imbir, kurkumę oraz chili przez 1-2 minuty.
Przygotowując ten letni obiad pamiętajmy, że składniki powinny smażyć się krótko i intensywnie na gorącym oleju przez cały czas skwiercząc, ALE moc palnika powinna być na tyle ograniczona, by nie przypalić warzyw.
4. Następnie do patelni wrzucamy marchewkę, mieszamy i znów podsmażamy przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
5. Po tym czasie dodajemy pieczarki i czosnek, mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty.
6. Teraz czas na cukinię, dodajemy, znów mieszamy i znów podsmażamy przez 2-3 minuty.
7. Wlewamy do patelni sos sojowy, dodajemy cukier, mieszamy i pozwalamy się warzywom dusić przez kilka minut.
W patelni powinno zebrać się dość dużo płynu (sok z warzyw + sos sojowy), nie czekamy aż odparuje, nie ma takiej potrzeby, za chwilę wchłoną go soczewica i makaron, dzięki czemu danie nie będzie suche.
8.Do patelni dodajemy soczewicę i (opcjonalnie) sos sriracha, mieszamy i podsmażamy przez 1-2 minuty. Wtedy dokładamy makaron, znów mieszamy i znów podsmażamy przez 1-2 minuty.
9. Wyłączamy palnik, danie posypujemy sezamem, natką i skrapiamy sokiem z cytryny. Letni obiad gotowy! 😉