Bezglutenowy i wegański jagielnik czekoladowy z wiśniami.

5
(3)
Jagielnik czekoladowy z wiśniami EasyVege

Pamiętam z dzieciństwa pewien letni deser, który często mama serwowała nam z lodówki w wakacyjne, gorące dni – sernik na zimno z owocową galaretką, na kruchym spodzie lub na biszkopcikach. Było to pyszne! Z inspiracji tamtym przepisem powstał mój czekoladowy jagielnik z wiśniami – deser wegański, bezglutenowy, możecie też z łatwością przygotować go bez cukru. Zaręczam, że przepis jest prostszy niż się wydaje! Idealny na lato… 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 10 – 12 porcji

KRUCHY SPÓD

  • 100 g mąki owsianej
  • 150 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g zimnego oleju kokosowego lub zimnego masła
  • 50 g ksylitolu (lub cukru) w pudrze

MASA CZEKOLADOWA

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 2 – 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • wanilia, do smaku
  • tabliczka gorzkiej czekolady

WIŚNIOWY TOP

  • 500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki agaru
  • ½ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1.Wszystkie składniki na KRUCHY SPÓD umieszczamy w misce, mieszamy i zagniatamy szybko do konsystencji lepkiej kruszonki. Spód formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy powstałym ciastem bezglutenowym tak, by powstał spód i 1 – 2 centymetrowe ranty. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

Jeśli nie zależy Wam na tym by deser był bezglutenowy, to oczywiście możecie też przygotować jagielnik czekoladowy na najzwyklejszym kruchym spodzie choćby i z mąki pszennej.

2. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wypiekamy spód w gorącym piekarniku przez ok. 17 – 20 minut. Następnie studzimy bez wyjmowania spodu z formy! – uwaga, jest naprawdę kruchy!

Ten jagielnik świetnie jest przygotować w formie z odpinanymi rantami, np. w tortownicy. Po ostatecznym stężeniu ciasta, po prostu odkrawamy brzegi, zdejmujemy ranty i ciasto wygląda świetnie bez uciążliwego wyjmowania kruchego ciasta z formy.

3. Teraz MASA CZEKOLADOWA. Kaszę płuczemy dokładnie pod gorącą wodą. W rondelki umieszczamy kaszę, mleko, wodę, słodzidło, wanilię i gotujemy wszystko na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż kasza będzie zupełnie miękka, wręcz rozgotowana! Wtedy dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy aż czekolada rozpuści się w gorącej kaszy. Następnie blendujemy zawartość garnuszka (koniecznie na gorąco!) cierpliwie aż do uzyskania bardzo gładkiej, gorącej masy.

4. Krem czekoladowy przekładamy na kruchy spód, wyrównując wierzch. Przykrywamy formę z ciastem folią spożywczą (by na wierzchu czekoladowego spodu nie pojawiła się skórka), która nakłuwamy w kilku miejscach, by dać ujście parze.

5. Przygotowujemy WIŚNIOWY TOP – wydrylowane (mogą być w połówkach, jak moje) wiśnie umieszczamy w garnuszku, ustawiamy na małym palniku i powoli podgrzewamy pod przykryciem do momentu aż owoce puszczą dużo soku i w tym soku się zagotują. Pozwalamy im gotować się ok. 2 minut. Agar rozpuszczamy w ½ szklanki wody, mieszamy dokładnie, kilkukrotnie, co kilka minut… Do gotujących się we własnym soku owoców dolewamy agar z wodą, mieszając dynamicznie. Mieszamy całość dokładnie, pozwalamy wiśniom znów się zagotować i gotujemy przez ok. 3 minuty.

6. Studzimy wiśniowy top do momentu aż zacznie nabierać lekko żelowej konsystencji, wtedy przelewamy wiśnie na masę czekoladową, wyrównujemy, znów przykrywamy nakłutą folią spożywczą i odstawiamy całość do schłodzenia w lodówce.

Jagielnik będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia i właśnie na zimno, prosto z lodówki smakuje najlepiej!

Jagielnik czekoladowy z wiśniami EasyVege tabela
Jagielnik czekoladowy z wiśniami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Szybki letni obiad – makaron z soczewicą, warzywami i orientalnymi nutami!

Next Story

Letni bowl śniadaniowy.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.