Gdy za oknem ziąb i plucha, jesienny chłód prowokuje do spędzania czasu w domowym zaciszu i do…gotowania!
Bliscy, rodzina, przyjaciele i zwierzaki – taka gromada rozgrzewa nam serca jesienią. A co rozgrzewa zmarznięte dłonie i brzuchy lepiej niż gorąca miseczka domowej zupy?
Oto przepis na błyskawiczną, pyszną, zdrową i sycącą zupę-krem.
SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonego zielonego groszku, ok. 450g
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 1 – 2 łyżeczki soli
- szczypta chili
- śmietana kremówka 30%
- 1 – 2 łyżki masła klarowanego
- pół soczystej limonki
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane. Na średniej mocy palnika podsmażamy pokrojoną w spore pióra cebulę. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i ząbki czosnku. Smażymy znów 5 – 7 minut często mieszając. Następnie do garnka dorzucamy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Ciągle pamiętamy, by często mieszać podsmażające się warzywa.
Skrobia zawarta w ziemniakach łatwo przypala się podczas smażenia, dlatego na tym etapie mieszanie jest szczególnie ważne. Bardzo pomoże nam także przygotowywanie tej zupy w garnku z grubszym dnem.
2. Po kilku minutach od wrzucenia do garnka ziemniaków, zalewamy całość wrzątkiem (przygotowanym np. w czajniku) tak, by woda przykrywała warzywa. Solimy całość, dodajemy chili i gałkę muszkatołową (u mnie to ok.0.5 łyżeczki tej przyprawy). Garnek przykrywamy pokrywką, pozwalając warzywom pogotować się spokojnie przez kilka minut.
3. Gdy ziemniaki i marchewka będą już prawie miękkie, ale wciąż jeszcze nieugotowane, dodajemy zielony groszek. Dolewamy znów wrzątku tak, by płyn przykrył warzywa. Pozwalamy zupie zagotować się i spokojnie gotować do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Podczas gotowania tej zupy możemy użyć groszku wciąż zamrożonego, nie ma konieczności rozmrażania go przed gotowaniem.
4. Gdy wszystkie składniki zupy będą już ugotowane, przestawiamy garnek z zupą na nieaktywny palnik (lub w inne miejsce, gdzie garnek nie jest podgrzewany od spodu) i blendujemy całość dokładnie, na gładki, zielony krem.
5. Garnek z tak przygotowaną zupą znów ustawiamy na aktywnym palniku, ale zmniejszamy jego moc, by zupa od tego momentu gotowała się delikatnie pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.
6. Dolewamy do zupy duży haust śmietanki kremówki 30%. Trudno określić idealną jej ilość. Śmietanka sprawi, że zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa w konsystencji i łagodniejsza oraz słodsza w smaku. Trzeba ocenić smak i konsystencję według własnych upodobań.
7. Zupa ze śmietaną powinna pogotować się przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze do zupy sok wyciśnięty z połówki limonki. Mieszamy całość i wyłączamy palnik.
Krem z zielonego groszku świetnie smakuje w towarzystwie lekkich, maślanych grzanek z pszennego pieczywa.
*Przepis na zupę jest bezglutenowy. Jeśli zależy nam, by zupa była wegańska, wystarczy wymienić śmietankę kremówkę na tłustą śmietankę kokosową lub sojową, a zamiast masła użyć oleju rzepakowego. Przepis będzie też wtedy odpowiedni dla osób, które unikają laktozy w swojej diecie.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak