/

Aksamitna pasta z pieczonej papryki i czerwonej fasoli.

5
(2)
Talerz ze śniadaniem - kanapki z pastą.

Pasta z pieczonej papryki, czosnku i czerwonej fasoli, to nasz domowy klasyk śniadaniowy. Propozycja idealna na takie dni jak zapracowana, zabiegana  środa, kiedy śniadanie musi powstać w mgnieniu oka, ale powinno też dać energię na długie godziny. 

Moja recepta jest wtedy prosta: 

  • dobry, ciemny chleb na zakwasie,
  • hojna porcja pasty ze strączków i warzyw,
  • trochę zieleniny oraz pestki!

Tak prosto, że już trudno prościej. Jednocześnie bardzo zdrowo i sycąco. Błyskawicznie!

Jeśli lubisz smak papryki i pieczonego czosnku, koniecznie wypróbuj to połączenie według mojego przepisu. Jestem przekonana, że słoiczek tej pasty będzie częstym gościem na Twoim śniadaniowym stole! 😉

SKŁADNIKI:

  • ok. 250g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju
  • 2-3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów, jeśli macie zaufanie do jego jakości)
  • sól, do smaku
  • chili, do smaku
  • wędzona papryka, do smaku
  • ok. 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 – 2 łyżeczki majonezu wegańskiego (lub tradycyjnego w wersji niewegańskiej)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu paprykowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Paprykę myjemy, dzielimy na części o podobnej wielkości, pozbywamy się gniazd nasiennych i nasion. Układamy kawałki papryki na blaszce skórką do góry. Dokładamy nieobrane ząbki czosnku. 

UWAGA: Każdy ząbek trzeba naciąć delikatnie nożem. Inaczej czosnek może eksplodować podczas pieczenia. 

2. Wkładamy warzywa do piekarnika, ustawiając blaszkę możliwie blisko górnej grzałki. Włączamy piekarnik na 180C – 200C i pieczemy. Po ok. 5 – 10 minutach wyjmujemy czosnek, który powinien być już miękki w środku. Papryka jest gotowa wtedy, gdy jej skórka ściemnieje, a miąższ będzie miękki. 

3. Fasolę bardzo dokładnie, wielokrotnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy do malaksera/kielicha blendera/naczynia, w którym będziemy blendować.

4. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i miąższ dodajemy do fasoli. Czosnek obieramy ze skórki i miękkie, aromatyczne wnętrze dodajemy także do fasoli z papryką. Następnie dodajemy suszone pomidory, oliwę, sól, chili, wędzoną paprykę, oregano, majonez i ewentualnie sos słodko-kwaśny.

5. Całość dokładnie blendujemy na aksamitną pastę, pachnącą pastę.

Ta pasta idealnie pasuje do żytniego chleba na zakwasie. Ja uwielbiam łączyć ją z rukolą. 

Śniadaniowe kanapki z pastą.

*Ten przepis jest odpowiedni dla wegan i dla osób, które unikają laktozy. Jeśli wybierzemy pieczywo bezglutenowe, to będzie też odpowiedni dla osób, które nie jedzą glutenu. 

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Absurdalnie dobry, serowy sos do makaronu – wegańskie zero waste!

Następny przepis

Barszcz ukraiński, czyli tradycyjna kuchnia NARODU UKRAIŃSKIEGO w wersji wegańskiej.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.