Pasta z pieczonej papryki, czosnku i czerwonej fasoli, to nasz domowy klasyk śniadaniowy. Propozycja idealna na takie dni jak zapracowana, zabiegana środa, kiedy śniadanie musi powstać w mgnieniu oka, ale powinno też dać energię na długie godziny.
Moja recepta jest wtedy prosta:
- dobry, ciemny chleb na zakwasie,
- hojna porcja pasty ze strączków i warzyw,
- trochę zieleniny oraz pestki!
Tak prosto, że już trudno prościej. Jednocześnie bardzo zdrowo i sycąco. Błyskawicznie!
Jeśli lubisz smak papryki i pieczonego czosnku, koniecznie wypróbuj to połączenie według mojego przepisu. Jestem przekonana, że słoiczek tej pasty będzie częstym gościem na Twoim śniadaniowym stole! 😉
SKŁADNIKI:
- ok. 250g czerwonej fasoli z puszki
- 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju
- 2-3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów, jeśli macie zaufanie do jego jakości)
- sól, do smaku
- chili, do smaku
- wędzona papryka, do smaku
- ok. 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 – 2 łyżeczki majonezu wegańskiego (lub tradycyjnego w wersji niewegańskiej)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu paprykowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę myjemy, dzielimy na części o podobnej wielkości, pozbywamy się gniazd nasiennych i nasion. Układamy kawałki papryki na blaszce skórką do góry. Dokładamy nieobrane ząbki czosnku.
UWAGA: Każdy ząbek trzeba naciąć delikatnie nożem. Inaczej czosnek może eksplodować podczas pieczenia.
2. Wkładamy warzywa do piekarnika, ustawiając blaszkę możliwie blisko górnej grzałki. Włączamy piekarnik na 180C – 200C i pieczemy. Po ok. 5 – 10 minutach wyjmujemy czosnek, który powinien być już miękki w środku. Papryka jest gotowa wtedy, gdy jej skórka ściemnieje, a miąższ będzie miękki.
3. Fasolę bardzo dokładnie, wielokrotnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy do malaksera/kielicha blendera/naczynia, w którym będziemy blendować.
4. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i miąższ dodajemy do fasoli. Czosnek obieramy ze skórki i miękkie, aromatyczne wnętrze dodajemy także do fasoli z papryką. Następnie dodajemy suszone pomidory, oliwę, sól, chili, wędzoną paprykę, oregano, majonez i ewentualnie sos słodko-kwaśny.
5. Całość dokładnie blendujemy na aksamitną pastę, pachnącą pastę.
Ta pasta idealnie pasuje do żytniego chleba na zakwasie. Ja uwielbiam łączyć ją z rukolą.
*Ten przepis jest odpowiedni dla wegan i dla osób, które unikają laktozy. Jeśli wybierzemy pieczywo bezglutenowe, to będzie też odpowiedni dla osób, które nie jedzą glutenu.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak