Wegańska owsianka z jabłkami, syropem klonowym i korzennymi przyprawami.

0
(0)
Wegańska owsianka na śniadanie.

Jakie powinno być codzienne śniadanie? – moje idealne śniadanie jest sycące, ciepłe, słodkie i szybkie. Dostarcza mi siły i energii na kolejne godziny, ale jednocześnie sprawiać przyjemność i pozwala zgromadzić o poranku domowników przy kuchennym stole.

Większość z nas ma w ciągu tygodnia bardzo mało czasu na śniadania… W porannym, domowym zgiełku łatwo jest chwycić w biegu szeroko pojęte „cokolwiek” z lodówki i pobiec do świata. Jeśli jednak możesz jutro rano przeznaczyć 20-25 minut na przyrządzenie i zjedzenia śniadania, to znaczy, że możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich takie oto wspólne spotkanie przy stole.

Polecam Ci ciepłą, wegańską owsiankę z podsmażonymi jabłkami karmelizowanymi w syropie klonowym. Cynamon, imbir i kardamon sprawią, że Twój dom o poranku wypełni się pięknym aromatem, a zwykła owsianka z popularnym jabłkiem zamieni się w ciekawy deser o kojących właściwościach.

SKŁADNIKI:

porcja dla 2 osób

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 300ml mleka roślinnego (np. ryżowego, sojowego, raczej nie polecam kokosowego z uwagi na charakterystyczny posmak kokosa)
  • 1-2 jabłka
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia o neutralnym smaku i zapachu
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • po dużej szczypcie sproszkowanego cynamonu, kardamonu i imbiru
  • odrobina soku z cytryny
  • garść płatków migdałowych (warto je wcześniej podprażyć, ale nie jest to konieczne)

Wegańskie śniadanie.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym, przykrywamy garnuszek pokrywką i podgrzewamy na palniku o małej mocy. Owsianka będzie gotowa gdy płatki będą miękkie, a całość uzyska Twoją ulubioną gęstość.

Płatki powinny podgrzewać się i gotować naprawdę powoli!

  1. W tym czasie przygotowujemy jabłka – myjemy owoce, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy resztę w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy kawałki owoców. Podsmażamy kilka minut, mieszamy dość często. Gdy jabłka zaczną już przyjemnie pachnieć, dodajemy przyprawy oraz syrop klonowy, a następnie znów dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. W trakcie doprawiamy jabłka odrobiną soku z cytryny.

Gotowe jabłka nie powinny być miękkie i rozpadające się – przeciwnie! Pozostaną w elastycznych kawałkach, ale będą gorące i tylko lekko miękkie z zewnątrz.

  1. Podajemy ciepłą owsiankę z gorącymi jabłkami i posypujemy całość płatkami migdałowymi. To idealne połączenie! 😉

Śniadaniowa wegańska owsianka.

*Owsianka z tego przepisu jest daniem wegańskim i bez laktozy. Mimo że owies nie zawiera glutenu, to jednak może być nim zanieczyszczony. Jeśli chcemy, by było to śniadanie odpowiednie dla osób z celiakią, to należy użyć płatków owsianych bezglutenowych.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.

Next Story

Co jeść wiosną w lesie? ;)

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.