Barszcz ukraiński, czyli tradycyjna kuchnia NARODU UKRAIŃSKIEGO w wersji wegańskiej.

0
(0)
Barszcz ukraiński, w tle flaga Ukrainy.

PAŃSTWO UKRAINA, jak każdy NARÓD, ma swoją TRADYCYJNĄ KUCHNIĘ, która jest elementem KULTURY NARODOWEJ.

W STOLICY UKRAINY – KIJOWIE, wiele restauracji serwuje doskonały barszcz ukraiński, który jest popisowym wręcz daniem NARODU UKRAIŃSKIEGO, charakterystycznym i znanym na całym świecie.

Ja spędziłam swoje dzieciństwo w bezpośrednim sąsiedztwie Ukrainy, wraz z rodziną mieszkałam 30km od granicy ukraińskiej. Gdy miałam kilka lat, w moim życiu pojawiła się Pani Olga – niania, która zamieszkała z nami i dzięki swemu wielkiemu sercu stała się na zawsze częścią naszej rodziny. Pani Olga jest Ukrainką. Pamiętam jak gotowała dla  nas swoje tradycyjne dania – np. barszcz ukraiński, szubę, pielmieni…

Barszcz ukraiński jest dla mnie tak samo „domowym/rodzinnym” obiadem jak rosół, czy krupnik. Pamiętam ten smak dokładnie i dziś potrafię go z powodzeniem odtworzyć, nawet w wersji wegańskiej.

Opowiem Wam jak przygotować taki barszcz w domu… Ugotujecie go szybko, bo to przepis błyskawiczny. Jeśli mogę coś doradzić, uprośćcie i skróćcie gotowanie kupując w sklepie ugotowane już buraczki (znajdziecie je zapakowane hermetycznie w większości supermarketów) oraz sok z buraków (znajdziecie go w kartonie).

W ten sposób naprawdę szybko i łatwo możemy przygotować pyszną, bogatą w warzywa, sycącą zupę i zaoszczędzić nieco czasu, który warto przeznaczyć na pomaganie. Wszyscy mamy teraz wokół ludzi, którzy potrzebują pomocy. Być może możemy pomóc rodzinie, która ucieka z kraju ogarniętego wojną? Może możemy oddać krew? A może nasze dzieci potrzebują długiej, spokojnej rozmowy, by móc zrozumieć co dzieje się na świecie?

My Polacy „umiemy w pomaganie”, a więc SŁAWA UKRAINIE i… Smacznego! 😉

SKŁADNIKI:

  • 2l wywary warzywnego
  • 1l soku z buraków
  • 300ml zakwasu z buraków
  • 500g ziemniaków
  • 500g buraków ugotowanych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150-200g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • kilka łyżek oleju (lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej)
  • śmietana sojowa (lub tradycyjna, w wersji niewegańskiej), do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno. Kapustę szatkujemy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Fasolę odsączamy z płynu i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wywar warzywny oraz sok z buraków. Do gotującego się płynu dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i znów gotujemy przez kilka minut.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu (ja nie oszczędzam tu tłuszczu, zachęcam by dodać go solidną porcję) i podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodajemy do niej tarte buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Podsmażamy wszystko razem powoli i delikatnie przez kilka-kilkanaście minut. Często mieszamy, by nie przypalić buraczków.
  4. Gdy ziemniaki i marchewka będą już zaczynały mięknąć, dodajemy do garnka poszatkowaną kapustę i znów gotujemy.
  5. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie (ale wciąż elastyczne, nierozgotowane), dodajemy do garnka zawartość patelni (podsmażone buraczki) i fasolę. Znów zagotowujemy.
  6. Dodajemy zakwas z buraków (ilość według własnych preferencji smakowych), mieszamy, dosmaczamy barszcz solą, cukrem i pieprzem. Znów zagotowujemy.
  7. Gotującą się zupę zabielamy śmietaną, do smaku.

Barszcz ukraiński w wersji wege.*Barszcz ukraiński z mojego przepisu będzie daniem odpowiednim dla wegan oraz dla osób, które unikają laktozy jeśli użyjemy oleju (nie masła) i śmietany sojowej (zamiast tradycyjnej). Jest to także danie bezglutenowe.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Aksamitna pasta z pieczonej papryki i czerwonej fasoli.

Następny przepis

Syrnyky, czyli słodkie, serowe bliny po ukraińsku.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.