Szuba jest daniem bardzo popularnym w kuchni wschodniej Europy, ale też polskich Kresów. Wegańska szuba często zastępuje tradycyjną sałatkę jarzynową na naszym stole.
Skoro na EasyVege trwa spontaniczny tydzień śledziowych inspiracji przedświątecznych, to wegańskiej szuby nie może zabraknąć! Pyszna, prosta, tania i dostępna dla wszystkich sałatka z warstwą śledziowych boczniaków!
Moja rodzina pochodzi z Kresów, szuba w swojej tradycyjnej (śledziowej) wersji jest smakiem, który dobrze znam i dlatego z pełną odpowiedzialnością mogę zapewniać, że ten wegański przepis na szubę Was nie rozczaruje!
Składniki:
na ok. 6 – 7 porcji
ok. 250 – 300 g surowych boczniaków
1 płat nori lub 1 – 2 łyżki sproszkowanego nori
sól i pieprz czarny, do smaku
oliwa do podsmażenia boczniaków
1 – 2 ugotowane marchewki
3 – 4 ugotowane ziemniaki
1 duża cebula cukrowa
2 – 3 ugotowane buraki
kilka łyżek majonezu
duża garść świeżego kopru
w wersji wegańskiej: pokruszone w palcach tofu z solą kala namak, kurkumą i odrobiną majonezu, do smaku
*w wersji wegetariańskiej: tofu zamieniamy na 2 – 3 jajka ugotowane na twardo
Wegańska szuba - PRZYGOTOWANIE:
Na dzień przed przygotowywaniem szuby, marynujemy „śledzie” z boczniaków. W tym celu:
1. Boczniaki czyścimy, płuczemy, otrząsamy z wody i dzielimy na niewielkie kawałki, np. 1 – 2 cm paseczki. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy i gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażamy na nim boczniaki. Układamy boczniaki na rozgrzanej patelni, pozostawiamy tak podsmażające się grzyby na ok. 3 – 4 minuty i w tym czasie nie dotykamy ich i nie przewracamy. Następnie przekładamy boczniaki na drugą stronę i znów nie dotykamy przez 3 – 4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy grzyby z patelni i przekładamy do miski wraz z tłuszczem, na którym się podsmażały.
2. Jeśli mamy nori w płacie, to za pomocą malaksera, młynka lub nożyczek rozdrabniamy płat jak najdrobniej.
3. Mieszamy boczniaki z nori, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i pozostawiamy na ok. 24 godziny w lodówce.
Następnego dnia składamy sałatkę:
4. Ziemniaki, marchewkę i cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy drobno.
5. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, to rozkruszamy drobno kostkę tofu, doprawiamy solą kala namak, kurkumą i majonezem, mieszamy. Jeśli robimy wersję wegetariańską, to ugotowane na twardo jajka kroimy bardzo drobno.
6. Na dnie salaterki układamy ziemniaki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smarujemy majonezem. Następnie układamy warstwę marchewki, znów oprószamy solą oraz pieprzem. Na marchewce układamy połowę cebuli, boczniaki i znów połowę cebuli, tę warstwę także oprószamy solą i pieprzem. Na cebulę wykładamy buraczki, a warstwę buraczków smarujemy obficie majonezem. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, teraz pora na tofu – wykładamy je na majonez. Jeśli przygotowujemy wersję wegetariańską, to wykładamy jajka.
7. Wierzch sałatki wieńczy zawsze drobno posiekany koperek w dużej ilości.
Szuba będzie doskonała jeśli po złożeniu sałatki, pozwolimy jej przez minimum 1 - 2 godziny odpocząć w lodówce.
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności