Jakie powinno być codzienne śniadanie? – moje idealne śniadanie jest sycące, ciepłe, słodkie i szybkie. Dostarcza mi siły i energii na kolejne godziny, ale jednocześnie sprawiać przyjemność i pozwala zgromadzić o poranku domowników przy kuchennym stole.
Większość z nas ma w ciągu tygodnia bardzo mało czasu na śniadania… W porannym, domowym zgiełku łatwo jest chwycić w biegu szeroko pojęte „cokolwiek” z lodówki i pobiec do świata. Jeśli jednak możesz jutro rano przeznaczyć 20-25 minut na przyrządzenie i zjedzenia śniadania, to znaczy, że możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich takie oto wspólne spotkanie przy stole.
Polecam Ci ciepłą, wegańską owsiankę z podsmażonymi jabłkami karmelizowanymi w syropie klonowym. Cynamon, imbir i kardamon sprawią, że Twój dom o poranku wypełni się pięknym aromatem, a zwykła owsianka z popularnym jabłkiem zamieni się w ciekawy deser o kojących właściwościach.
SKŁADNIKI:
porcja dla 2 osób
- 8 łyżek płatków owsianych
- 300ml mleka roślinnego (np. ryżowego, sojowego, raczej nie polecam kokosowego z uwagi na charakterystyczny posmak kokosa)
- 1-2 jabłka
- 1-2 łyżki oleju do smażenia o neutralnym smaku i zapachu
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- po dużej szczypcie sproszkowanego cynamonu, kardamonu i imbiru
- odrobina soku z cytryny
- garść płatków migdałowych (warto je wcześniej podprażyć, ale nie jest to konieczne)
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym, przykrywamy garnuszek pokrywką i podgrzewamy na palniku o małej mocy. Owsianka będzie gotowa gdy płatki będą miękkie, a całość uzyska Twoją ulubioną gęstość.
Płatki powinny podgrzewać się i gotować naprawdę powoli!
- W tym czasie przygotowujemy jabłka – myjemy owoce, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy resztę w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy kawałki owoców. Podsmażamy kilka minut, mieszamy dość często. Gdy jabłka zaczną już przyjemnie pachnieć, dodajemy przyprawy oraz syrop klonowy, a następnie znów dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. W trakcie doprawiamy jabłka odrobiną soku z cytryny.
Gotowe jabłka nie powinny być miękkie i rozpadające się – przeciwnie! Pozostaną w elastycznych kawałkach, ale będą gorące i tylko lekko miękkie z zewnątrz.
- Podajemy ciepłą owsiankę z gorącymi jabłkami i posypujemy całość płatkami migdałowymi. To idealne połączenie! 😉
*Owsianka z tego przepisu jest daniem wegańskim i bez laktozy. Mimo że owies nie zawiera glutenu, to jednak może być nim zanieczyszczony. Jeśli chcemy, by było to śniadanie odpowiednie dla osób z celiakią, to należy użyć płatków owsianych bezglutenowych.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak