Wegańska ogórkowa – inspirowana zupą mojej babci, ale…roślinna! ;)

0
(0)
Wegańska ogórkowa jak u babci ;)

Pomidorowa i ogórkowa to dwie królowe mojego dzieciństwa. Domowe zupki mamy, wakacyjne obiadki u babci, nawet szkolna stołówka – wszędzie tam wyczekiwałam tych dwóch zup. Szczęśliwie, dziś moje gusta kulinarne rozwinęły się w kierunku, który umożliwia mi docenienie atutów wielu innych przepysznych zup. Nie byłabym jednak sobą gdybym przynajmniej raz w miesiącu nie pochylała się nad parującym garnkiem z ogórkową lub pomidorową!

Dziś przepis na ogórkową, której zweganizowanie było kluczowym wyzwaniem gdy przestałam jeść mięso. Jej smak najbardziej przypomina babciną ogórkową z moich dziecięcych wspomnień. – Jest kwaśna, ale nie w taki zwyczajnie kwaśny sposób, bo powstała na słodkawym wywarze! I to jest tajemnicą tego przepisu… Smak tej zupy jest wielowymiarowy, przyjemny, umamiczny! To ogórkowa pełna chrupiących, kiszonych ogórków, gęsta od warzyw, mocno pachnąca koperkiem, zabielona śmietaną i przygotowana na esencjonalnym wywarze.

Jeśli wciąż poszukujecie idealnego przepisu na wegańską ogórkową, która nie będzie wodnista i nijaka, to dobrze trafiliście. Ten przepis Was usatysfakcjonuje. Na zdrowie! 😉

SKŁADNIKI:

  • 2.5l intensywnego wywaru warzywnego (w przygotowaniu wywaru powinniście uwzględnić dużą ilość marchwi, opalonej cebuli i pęczek kopru – dzięki temu, powstały wywar będzie odpowiednio słodki i esencjonalny)
  • 800g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • ¼ selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 400g ogórków kiszonych
  • sok z ogórków kiszonych (ok. 250 – 300ml)
  • garść gałązek świeżego koperku
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • tłusta śmietana roślinna (do zabielenia zupy, ilość według preferencji)
  • olej do smażenia (kilka łyżek)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obrane i umyte warzywa przygotowujemy, tzn. ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę, marchewkę kroimy w półtalarki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę, cebulę siekamy tak drobno, jak lubimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy drobno.
  2. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ważne, by się nie rozpadły, a więc warto najpierw zagotować osoloną wodę w garnku i dopiero do wrzątku wrzucić ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie, ale pozostaną nadal zwarte. Wtedy odcedzamy je. Połowę ziemniaków pozostawiamy w formie kostek, a połowę gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Nie musimy dążyć do uzyskania idealnie gładkiego puree ziemniaczanego.
  3. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju do smażenia, podsmażamy cebulkę, by się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy delikatnie, mieszając uważnie by nie przypalić (nawet nie przyrumienić!) czosnku. Do cebuli i czosnku wrzucamy starte ogórki i połowę posiekanego koperku. Mieszamy i podduszamy do momentu aż ogórki staną się gorące i pachnące.
  4. Wywar warzywny zagotowujemy, solimy delikatnie (pamiętając, że kiszone ogórki i sok z nich dosolą nam później zupę porządnie), wrzucamy do garnka marchewkę, pietruszkę i selera, gotujemy do miękkości warzyw. Wtedy wrzucamy do zupy zawartość patelni (ogórki, cebula, czosnek) i wlewamy sok z kiszonych ogórków – zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki (w kostce i rozgniecione) oraz pozostały koperek, mieszamy i znów czekamy aż zupa się zagotuje.
  5. Teraz pora na doprawienie zupy – solimy, dodajemy pieprz, jeśli jest zbyt mało kwaśna, to także dodatkowa porcję soku z kiszonych ogórków lub nieco soku z cytryny. Na koniec zabielamy zupę tłustą śmietaną roślinną i gotujemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut.

Wegańska ogórkowa - domowa zupa.

 

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wiśnie, wanilia, kakaowy spód i Angostura – rozkoszny deser tylko dla dorosłych gości.

Następny przepis

Wiosenna pasta do pieczywa zero waste – z liśćmi rzodkiewki.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.