Czuje, że przed moim ślubem stanę się specjalistką od błyskawicznych dań! Nawet mnie to trochę bawi, bo przygotowywanie zdrowego, pożywnego, domowego i pysznego jedzenia w błyskawicznym tempie to niezłe wyzwanie! 😉
Z Waszych komentarzy dowiaduję się, że nie tylko ja potrzebuję obecnie takich przepisów, bo i Wam bardzo się przydają. Tym chętniej dzielę się dziś z Wami przepisem, który wymagać będzie od Was może 20-30 minut pracy, a w efekcie zyskacie 2 pełnowartościowe, zdrowe, domowe posiłki dla 2-3 osób.
Jestem dumna z tego pomysłu! – życzę Wam smacznego i na zdrowie!
PS. Serio, naprawdę możecie włączyć stoper! – przed Wami 20minut pracy! 😉
SKŁADNIKI:
- 2-3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cebula
- ¼ niewielkiego selera
- 1 cukinia (bez gniazd nasiennych)
- 1 czerwona, słodka papryka
- 1 ostra papryczka peperoni
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli (lub ilość do smaku)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki wegańskiej śmietany
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- kilka łyżek wody
DODATKOWO:
- ciemne pieczywo i świeże warzywa na kanapki
- makaron i trochę zieleniny na obiad
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić – marchewkę na cienkie talarki, cebulę w pióra, selera w kostkę, paprykę słodką na duże kawałki, paprykę ostrą w drobne talarki, ziarna czosnku w pokaźne talarki. Cukinię natomiast przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne, a pozostały miąższ pokrój w cienkie półtalarki.
2. Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa poza kawałkami słodkiej papryki. Dodaj olej, sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj. Przełóż warzywa do naczynia, w którym będą zapiekane, a naczynie ustaw na ruszcie piekarnika. Obok ułóż papier do pieczenia, a na nim cząstki słodkiej papryki KONIECZNIE skórką do góry.
3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C (funkcja termoobieg) przez ok. 35-40 minut, aż marchewka zmięknie. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa w naczyniu kilka razy.
4. Upieczonym warzywom pozwól ostygnąć nieco poza piekarnikiem, następnie zdejmuj skórkę z kawałków słodkiej papryki – powinno być to banalnie proste, bo sczerniała skórka sama odejdzie.
5. Wszystkie warzywa umieść razem w naczyniu blendera/malaksera.
6. Dodaj masło orzechowe i blenduj do uzyskania ulubionej konsystencji.
UWAGA: Podczas blendowania może się okazać, że warto dodać do warzyw nieco (kilka łyżek) wody, by poprawić konsystencję.
7. Po zblendowaniu całości sprawdź czy pasta jest odpowiednio słona i pikantna. Jeśli smak Ci odpowiada, to połowę pasty przełóż do słoiczka i zamknij w lodówce – OTO TWOJA PASTA DO KANAPEK NA KOLACJĘ LUB NA ŚNIADANIE 😉
8. Do pozostałej pasty dodaj płatki drożdżowe i wegańską śmietanę, po czym znów zblenduj do połączenia się składników.
9. Przełóż zawartość blendera na głęboką patelnię, podgrzej i wrzuć do sosu świeżo ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody po gotowaniu makaronu. Mieszaj do momentu aż kremowy sos cudownie otuli makaron. Dorzuć jeszcze sporą garść zieleniny – ja dodałam natkę pietruszki i dymkę ze szczypiorem.
10. Podaj danie posypane świeżą zieleniną! – OTO TWÓJ WARZYWNY SOS DO OBIADOWEGO MAKARONU! 😊
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak