//

Jeden przepis, dwa wegańskie dania – makaron w kremowym sosie i pasta warzywno-orzechowa.

5
(1)
Dwa dania, jedno gotowanie.

Czuje, że przed moim ślubem stanę się specjalistką od błyskawicznych dań! Nawet mnie to trochę bawi, bo przygotowywanie zdrowego, pożywnego, domowego i pysznego jedzenia w błyskawicznym tempie to niezłe wyzwanie! 😉

Z Waszych komentarzy dowiaduję się, że nie tylko ja potrzebuję obecnie takich przepisów, bo i Wam bardzo się przydają. Tym chętniej dzielę się dziś z Wami przepisem, który wymagać będzie od Was może 20-30 minut pracy, a w efekcie zyskacie 2 pełnowartościowe, zdrowe, domowe posiłki dla 2-3 osób.

Jestem dumna z tego pomysłu! – życzę Wam smacznego i na zdrowie!

PS. Serio, naprawdę możecie włączyć stoper! – przed Wami 20minut pracy! 😉

SKŁADNIKI:

  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża cebula
  • ¼ niewielkiego selera
  • 1 cukinia (bez gniazd nasiennych)
  • 1 czerwona, słodka papryka
  • 1 ostra papryczka peperoni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli (lub ilość do smaku)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki wegańskiej śmietany
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • kilka łyżek wody

DODATKOWO:

  • ciemne pieczywo i świeże warzywa na kanapki
  • makaron i trochę zieleniny na obiad

Wegański sos do makaronu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić – marchewkę na cienkie talarki, cebulę w pióra, selera w kostkę, paprykę słodką na duże kawałki, paprykę ostrą w drobne talarki, ziarna czosnku w pokaźne talarki. Cukinię natomiast przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne, a pozostały miąższ pokrój w cienkie półtalarki.

2. Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa poza kawałkami słodkiej papryki. Dodaj olej, sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj. Przełóż warzywa do naczynia, w którym będą zapiekane, a naczynie ustaw na ruszcie piekarnika. Obok ułóż papier do pieczenia, a na nim cząstki słodkiej papryki KONIECZNIE skórką do góry.

3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C (funkcja termoobieg) przez ok. 35-40 minut, aż marchewka zmięknie. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa w naczyniu kilka razy.

4. Upieczonym warzywom pozwól ostygnąć nieco poza piekarnikiem, następnie zdejmuj skórkę z kawałków słodkiej papryki – powinno być to banalnie proste, bo sczerniała skórka sama odejdzie.

5. Wszystkie warzywa umieść razem w naczyniu blendera/malaksera.

6. Dodaj masło orzechowe i blenduj do uzyskania ulubionej konsystencji.

UWAGA: Podczas blendowania może się okazać, że warto dodać do warzyw nieco (kilka łyżek) wody, by poprawić konsystencję.

7. Po zblendowaniu całości sprawdź czy pasta jest odpowiednio słona i pikantna. Jeśli smak Ci odpowiada, to połowę pasty przełóż do słoiczka i zamknij w lodówce – OTO TWOJA PASTA DO KANAPEK NA KOLACJĘ LUB NA ŚNIADANIE 😉

8. Do pozostałej pasty dodaj płatki drożdżowe i wegańską śmietanę, po czym znów zblenduj do połączenia się składników.

9. Przełóż zawartość blendera na głęboką patelnię, podgrzej i wrzuć do sosu świeżo ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody po gotowaniu makaronu. Mieszaj do momentu aż kremowy sos cudownie otuli makaron. Dorzuć jeszcze sporą garść zieleniny – ja dodałam natkę pietruszki i dymkę ze szczypiorem.

10. Podaj danie posypane świeżą zieleniną! – OTO TWÓJ WARZYWNY SOS DO OBIADOWEGO MAKARONU! 😊

Wegańska pasta warzywno-orzechowa.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański bowl obiadowy pod hasłem „regeneracja”! 😉

Next Story

Drożdżowe bułeczki z gruszką, goździkami i cynamonem – kojący, jesienny przepis zero-waste.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.