/

Drożdżowe bułeczki z gruszką, goździkami i cynamonem – kojący, jesienny przepis zero-waste.

0
(0)
Drożdżowe wegańskie bułeczki.

Nie ma co się dłużej oszukiwać – już jesień! 😉 Dzieci wyruszyły do szkoły, poranki są chłodne i rześkie, moje koty domagają się większych porcji jedzenia i zaokrąglają im się pyszczki… Wieczorem nie wychodzę już z domu bez wełnianej marynarki, a spacerując po parku rozglądam się w poszukiwaniu coraz piękniejszych barw liści wyzłoconych we wrześniowym słońcu. Moja suknia ślubna jest gotowa, a Pani Alicja z Manufaktury Wyobraźni przysłała przepiękne kwiatowe kompozycje, które wręcz pachną jesienią. Rąbka tajemnicy uchylam na zdjęciach poniżej – ta wspaniała kompozycja, to oczywiście zupełnie naturalne, suszone rośliny, które zostały tak utrwalone, by po ślubie zdobić mój dom przez na wiele lat. Jeśli ktoś z Was poszukuje osoby, która ma talent do kwiatów i rozwija ten talent z pasją, bo przygotowuje zachwycające projekty, to polecam Panią Alicję z całego serca! Do tego Pani jest niezwykle miła i profesjonalna, a kontakt z nią jest przyjemnością!

Jesienne kwiaty stały się świetnym tłem dla dzisiejszego przepisu. Te błogo pachnące masłem i cynamonem, mięciutkie i delikatne bułeczki drożdżowe staną się Waszymi towarzyszami tej jesieni! 😉 Są daniem zero-waste, ponieważ początkowo powstawały u mnie z resztek ciasta na pizzę, pozostałego po domowym wypieku. Teraz zdarza mi się specjalnie zagnieść nieco drożdżowego ciasta z przepisu na spód do pizzy, by móc upiec te urocze słodkości.

SKŁADNIKI:

  • domowe drożdżowe ciasto pozostałe po pieczeniu pizzy, ilość taka jak na 1 dużą lub 2 małe pizze (oczywiście możecie po prostu specjalnie z okazji tego przepisu zagnieść takie ciasto, jakie zwykle wykorzystujecie w domowej pizzy – ja używam przepisów Zosi z MakeCookingEasier)
  • 2 niewielkie gruszki
  • 40-50g masła roślinnego lub tradycyjnego
  • 2-3 łyżki ciemnego cukru
  • mielony cynamon
  • mielone goździki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Drożdżowe bułeczki z gruszkami i cynamonem.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/połówki, a następnie na cienkie plasterki. Zasypujemy gruszki 1 łyżką cukru, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i mieszamy.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie tak cienko, jakbyśmy chcieli przygotować pizzę na cienkim spodzie.
  3. Smarujemy rozwałkowane ciasto roztopionym masłem tak, by wykorzystać na tym etapie 70% tłuszczu. Reszta przyda się później.
  4. Na wysmarowanym płacie ciasta układamy kawałeczki gruszek, posypujemy je hojnie cynamonem, mielonymi goździkami do smaku (ok. ½ łyżeczki wystarczy) i cukrem.
  5. Zawijamy płat ciasta w formę rolady wzdłuż dłuższego boku.
  6. Formę do pieczenia (może to być np. okrągła tortownica) wykładamy papierem do pieczenia. Kroimy naszą drożdżową roladę na ok. 3cm kawałki, które układamy w formie, zachowując niewielkie odstępy. Smarujemy jeszcze drożdżówki resztką roztopionego masła.
  7. Wkładamy tak przygotowane drożdżówki do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 – 30 minut, aż będą wyrośnięte i rumiane.

Wegańskie drożdżówki z gruszkami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Jeden przepis, dwa wegańskie dania – makaron w kremowym sosie i pasta warzywno-orzechowa.

Next Story

Wegańskie Śniadanie z Parą Młodą

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.