Takiej obfitości świeżych, pięknych, pachnących warzyw jak teraz nie będzie gdy skończy się lato… Korzystajmy! - Właśnie dziś jest idealny czas na wegańskie ragout.
Mieszkanie w naszym lesie przy małej mazowieckiej wsi ma tak wiele plusów, że brakłoby mi tu miejsca na karteczce, żeby wszystko Wam opisać…😉 Dziś wspomnę tylko tyle, że nasi wspaniali (bliżsi i dalsi) sąsiedzi mają tu swoje ogrody i sady. Chętnie dzielą się z nami wspaniałymi plonami tej ziemi, efektami swojej pracy. W niedzielę dostaliśmy ogromną porcję ogrodowych cukinii – wygrzanych w słońcu, pięknie dojrzałych, wyrośniętych i pachnących! Były więc już cukiniowe kotlety, placuszki, było ciasto z cukinią, teraz czas na wegańskie ragout – wielki garnek pysznego gulaszu, który dziś przygotowany, zwolni nas z gotowania obiadu także jutro! Polecam i Wam, smacznego! 😉
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
- 2 – 3 cukinie (najlepiej w różnych kolorach)
- 1 duża papryka
- 1 – 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 1 duża cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek (polecam brązowe)
- 100 g kotletów sojowych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 – 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- ostre chili, do smaku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml gorącej wody
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa i grzyby myjemy dokładnie. Cukinie kroimy w duże kostki, paprykę w kawałki które lubimy, pomidory w niewielkie kostki, pieczarki kroimy w ćwiartki lub w drobniejsze kawałki. Cebule kroimy niezbyt drobno, tak jak lubimy, a czosnek na cieniutkie plasterki. Suche kotlety sojowe łamiemy na połówki lub na ćwiartki.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy przez kilka minut cukinię, mieszając od czasu do czasu.
Być może warto podsmażyć cukinię w dwóch porcjach, tak by kawałki swobodnie przylegały do patelni i ładnie rumieniły się. Nie powinny usmażyć się do miękkości, powinny pozostać al dente, chrupiące i elastyczne!
3. Podsmażone cukinie wrzucamy do dużego garnka. Następnie znów dodajemy do patelni łyżkę oliwy i krótko podsmażamy paprykę, którą też dodajemy do garnka z cukinią.
4. Na patelni znów rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę z pieczarkami przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki powinny stracić nieco objętości i puścić nieco wody. Wtedy dodajemy do patelni kotlety sojowe, czosnek, sos sojowy, sól, paprykę mieloną, chili i wodę. Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy składnikom dusić się wspólnie do momentu aż kotlety zmiękną. Warto przemieszać składniki kilka razy.
5. Do patelni dodajemy pomidory w kostkach, passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 2 minuty.
6. Do garnka, w którym czekają podsmażone cukinie i papryka, dodajemy zawartość patelni. Mieszamy dokładnie, ustawiamy garnek na średniej wielkości palniku i staramy się szybko doprowadzić danie do wrzenia. Wtedy wyłączamy palnik i wegańskie ragout jest gotowe do podania!
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
WYPRÓBUJ TEŻ INNE LETNIE OBIADY:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak