Kasza z warzywami – klasyk kuchni wegańskiej! 😊
Wszyscy wiemy, że to danie ma wiele zalet. Jest proste – nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych składników. Szybkie – kasza gotuje się sama, my organizujemy w tym czasie kilka dodatków. Jest zdrowe, a może być nawet bombą witaminową! To danie uniwersalne i sycące – może stanowić przekąskę, drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad lub kolację.
Dla mnie kolejną zaletą wegańskiej kaszy z warzywami jest to, że tego typu dania mogą być wspaniałym sposobem celebrowania sezonowych smaków. O ile jesienią opowiadałam Wam o kaszy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, brukselką i kalafiorem, to teraz wiosną chcę pokazać wiosenną odsłonę tego dania. Spodziewać możecie się więc chrupiących ogórków, pikantnych rzodkiewek, słodkiej papryki, świeżej natki i tym podobnych kulinarnych przeżyć.
Pieczona ciecierzyca w wyrazistych przyprawach sprawi, że to danie nie rozczaruje nawet naprawdę głodnych domowników, sprawdzi się też jako satysfakcjonujący obiad do pracy lub do szkoły.
SKŁADNIKI:
dla 5-6 osób
KASZA QUINOA:
- 150g suchej kaszy quinoa (polecam w tym przepisie czarną, ale oczywiście ta jasna także będzie odpowiednia)
- 5 dużych rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 1 słodka papryka szpiczasta czerwona
- 1 słodka papryka żółta
- 2 duże cebulki dymki ze szczypiorem
- duża garść natki pietruszki
SOS:
- 5 łyżek surowego (tłoczonego na zimno) oleju rzepakowego lub słonecznikowego, lub ew. dobrej oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego sosu Sriracha (lub innego sosu chili) – dopasujcie poziom pikantności sosu do własnych preferencji
- sól, do smaku (ja dodałam 1 łyżeczkę)
PIECZONA CIECIERZYCA:
- 400g ugotowanej ciecierzycy (oczywiście może to być ciecierzyca ze słoika lub z puszki)
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. zwykłego oleju rzepakowego/słonecznikowego do smażenia)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego (ale bardzo polecam w tym przepisie cukier kokosowy)
- 1 łyżka wegańskiego sosu Worcestershire
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw GOTUJEMY KASZĘ – a więc, płuczemy quinoe pod bieżącą wodą i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy – jeśli mamy szklankę kaszy, to gotujemy ją w 2 szklankach wody. Quinoe gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem. Wystarczy zamieszać ją jedynie 1/2 razy na początku gotowania, a później pozostawić już pod przykryciem do momentu aż zauważymy, że kasza wchłonęła niemal całą wodę. Wtedy zapewne będzie już miękka i popękana, zauważymy też widoczne kiełki. Zdejmujemy garnuszek z palnika, ale pozostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut, by bardziej napęczniała i stała się przyjemnie sypka. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę garnuszka, mieszamy i studzimy kaszę.
- Jednocześnie PIECZEMY CIECIERZYCĘ – najpierw trzeba dokładnie opłukać ją pod bieżącą wodą i otrząsnąć z wody. Następnie umieszczamy ziarna ciecierzycy w misce ze wszystkimi przyprawami i z olejem. Mieszamy cierpliwie, aż wszystkie groszki zostaną otulone przyprawami. Przekładamy ciecierzycę na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150C przez 40 minut. Co 10 minut ciecierzycę należy przemieszać, wtedy podpiecze się równomiernie ze wszystkich stron. Po tym czasie ciecierzyca będzie już miękka w środku, a gdy ostygnie, to zyska delikatnie chrupiącą skorupkę.
- Umyte rzodkiewki, obrane ogórki, czyste papryki, cebulkę ze szczypiorem i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno.
- W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na SOS – potrząsamy zamkniętym słoiczkiem tak długo aż uzyskamy przyjemną emulsję.
- Ostudzoną (może być wciąż ciepła, ale nie gorąca) quinoe mieszamy dokładnie i cierpliwie, w dużej misce, z posiekanymi drobno warzywami i z sosem.
- Danie możemy podać w formie bowli – wtedy quinoe wkładamy do miseczek, a ciepłą ciecierzycę układamy na wierzchu. Możemy też wymieszać ostudzony groszek z resztą składników, natomiast wtedy ciecierzyca stanie się bardziej miękka, straci delikatnie chrupiącą skórkę.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak