//

Domowe gofry, które zawsze się udają.

5
(2)
Domowe gofry z bitą śmietaną i owocami.

Ostatnie dni przyniosły nam domową izolację i czas wspólnego zmagania się z Omicronem. Znosimy jednak koronawirusa całkiem dobrze. Niewiele natomiast gotujemy, bo chorujemy! 😊

To właśnie w takich momentach mocno doceniam zapasy gotowych obiadków, które gromadzę w zamrażalniku! Gdy gorączka nie pozwala na zbyt wielką aktywność, to wspaniale brzmi wizja pomidorówki, którą można rozmrozić, podgrzać, dodać makaron i mieć w ten sposób pyszny domowy obiad!

No, więc… Gotowania unikamy, gdy brak sił, ale… Gofry to zupełnie inna historia! 😉

Dla mnie gofry są swego rodzaju wspomnieniem chorowania w dzieciństwie oraz wakacji. Podczas wakacji nad morzem zajadałam się goframi, które wtedy dopiero zdobywały serca polskich dzieci. Później, gdy zdarzało mi się być przeziębioną w domu, to mama (chcąc sprawić przyjemność choremu dziecku) przygotowywała domowe gofry i podawała je z ogromnym talerzem obranych, podzielonych na cząstki, pokrojonych owoców. Gofry są więc chorobowym comfortfood.

Korzystając z lepszego samopoczucia, postanowiłam: gofry muszą być i tym razem!

Poniżej pozostawiam Wam mój sprawdzony przepis na domowe gofry, które zawsze wychodzą idealne! – chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Na zdrowie! 😉

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 200ml wody
  • 300ml mleka roślinnego (o neutralnym smaku – polecam sojowe, ryżowe, owsiane lub migdałowe)
  • 100ml oleju (o neutralnym smaku – polecam rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią (LUB 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obydwie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy do nich cukier i proszek do pieczenia.
  2. W oddzielnym naczyniu mieszamy wodę, mleko roślinne i olej.
  3. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę bardzo porządnie – tzn. włączamy, ustawiamy na maksymalną temperaturę i czekamy kilka lub kilkanaście minut aż będzie bardzo gorąca.
  5. Do miski z mąkami wlewamy mieszankę wody, mleka i oleju oraz dwa żółtka. Mieszamy wszystkie składniki łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach. Kiedy uzyskamy już gładkie, jednolite ciasto, to za pomocą łyżki (ręcznie) delikatnie staramy się wmieszać w ciasto ubite białka. Robimy to powoli i spokojnie, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które sprawią, że gofry będą puszyste w środku.
  6. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju i wylewamy w foremkę na gofra ciasto tak, by foremka była pełna. Zamykamy gofrownicę i … CIERPLIWIE CZEKAMY! Nie zaglądamy do środka, nie otwieramy, czekamy. Ile? – to zależy od mocy urządzenia. W przypadku mojej gofrownicy trzeba poczekać 8 – 10 minut. Po tym czasie otwieramy urządzenie i przewracamy gofry na drugą stronę. Znów zamykamy i czekamy kolejne 2-3 minuty.

Żeby cieszyć się goframi idealnymi, musicie poznać swoją gofrownicę i sprawdzić jak długiego czasu wypiekania potrzebuje. Możecie spróbować pierwsze gofry wypiekać przez 8 minut + 2 kolejne minuty po przewróceniu. W razie potrzeby, czas wypiekania możecie skracać lub wydłużać. Natomiast generalna zasada jest taka: nie zaglądamy do środka w trakcie wypiekania!

  1. ABY GOFRY BYŁY CHRUPIĄCE Z ZEWNĄTRZ I PUSZYSTE ŚRODKU należy studzić je przez kilka minut na kratce po wyjęciu z gofrownicy. Jeśli nie macie kratki do studzenia, to wykorzystajcie po prostu ruszt z piekarnika. Po kilku minutach, gofry będą gotowe do serwowania.

Z czym je podać? – tu ogranicza nas tylko wyobraźnia! Nasze ostatnie „gofry czasu izolacji” serwowałam z kokosową ubitą śmietanką, z musem jogurtowo-bananowym, z masłem orzechowym i z owocami. Pyszne będą też gofry klasycznie oprószone cukrem pudrem lub posmarowane dżemem i masłem.

Gofry z wegańską bitą śmietaną.

*Jest to przepis odpowiedni dla osób, które unikają laktozy.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Bezrybne paluszki na szybki, wegański obiad.

Next Story

4 filmy, które warto obejrzeć w ten weekend.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.