Te grzanki z halloumi, to mój ulubiony przepis na jesienne grillowanie, gdy pojawiają się dojrzałe brzoskwinie i wciąż cieszą pyszne pomidory!
Wiem, że są wśród nas prawdziwi eksperci i miłośnicy grilla! Tacy, którzy mogliby ubiegać się z miejsca o habilitację w tym temacie! 😉 Gdy wiosną opublikowałam przepis na WEGE KOFTY Z GRILLA, naszym rozmowom o bezmięsnych pomysłach na grillowanie nie było końca. Domyślam się więc, że dla wielu sezon grillowy nie kończy się nawet wraz z pierwszym śniegiem. Dla mnie natomiast kończy się wtedy, gdy zaczyna mi być zimno, ale… Jesienne grillowanie doceniam nawet jeśli trzeba założyć kurtkę! Szczęśliwie, przez cały rok działa niezmiennie dobrze moja ulubiona żeliwna patelnia grillowa, więc i zimą zdarza nam się czasem wrzucać na ruszt co nieco.
Na powitanie jesieni i nadchodzących wielkimi krokami zimnych wieczorów, z okazji sezonu na najpyszniejsze pomidory oraz brzoskwinie, dziś mam dla Was przepis na pierwszego jesiennego grilla w tym roku! 😉
To proste, pyszne, sezonowe jedzenie. Niby nic wielkiego, a smak robi spektakularne wrażenie na gościach!
GRZANKI Z GRILLA - SKŁADNIKI:
na 4 porcje
- 4 duże pajdy świeżego chleba
- 200 g sera halloumi
- 2 dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie
- 1 dojrzały pomidor malinowy
- 1 dojrzały pomidor żółty
- garść listków mięty
- kilka łyżek sosu BBQ (ja używam Jack Daniels Honey Barbecue Glaze)
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami i z pomidorami.
2. Za pomocą rąk lub pędzelka nacieramy brzoskwinie sosem BBQ tak, by sos stworzył na owocach brązową warstewkę. Plastry brzoskwiń pozostawiamy do zamarynowania przez ok. 15 min.
3. Pajdy chleba smarujemy hojnie sosem BBQ wymieszanym z oliwą w proporcji 1:1.. Smarujemy kromki tylko z jednej strony – to będzie ta strona, na której będziemy później układać pozostałe składniki.
4. Na rozgrzanym grillu (tradycyjnym, elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej) układamy: pajdy chleba, plasterki sera i plasterki zamarynowanej brzoskwini.
5. Grillujemy wszystkie produkty z 2 stron. Chcemy uzyskać taki efekt, by pajdy chleba miały przypieczoną skórkę z obydwu stron, ale miękkie i puszyste wnętrze. Ser powinien być przypieczony na złoto, a brzoskwinie rozgrzeją się i lekko zmiękną.
6. Gdy składniki będą już gotowe, to składamy grzanki z halloumi. A więc na gorącej pajdzie chleba układamy ciepłe składniki, kolejno ser, brzoskwinie i chłodne pomidory. Posypujemy całość drobnymi listkami mięty i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
To wszystko! Brzmi banalnie prosto i wygląda jak zwykła kanapka. A jednak! – jeśli zdecydujecie się spróbować tego połączenia smaków, to grillowane grzanki z halloumi zaskoczą Was wyjątkową kompozycją słodkości dojrzałych brzoskwiń i słoności sera. A do tego orzeźwiające pomidory i chrupiące pieczywo! Cudne połączenie! Nie pomijajcie też mięty – ona jest jak bardzo potrzebna kropka nad i!
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE POMYSŁY NA GRILLA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak