Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.

0
(0)
Gulasz wegański w stylu indyjskim.

Któż z nas nie zna tego uczucia gdy pod koniec tygodnia, dzień przed kolejnymi dużymi zakupami, z lodówki smutno spoglądają resztki warzyw, które przynieśliśmy z bazaru kilka dni temu, ale nie zdążyliśmy zużyć ich w całości?

Większość moich piątkowych obiadów powstaje zgodnie z filozofią fridge cleaning, a więc po prostu poprzez wysprzątanie lodówki przed kolejnymi zakupami! 😊

Dodatkowo, w piątki zwykle cierpię na brak czasu… Trzeba zamknąć sprawy mijającego tygodnia, przygotować się do weekendu oraz zaplanować i wstępnie zorganizować przyszły tydzień. W domu też jakby więcej obowiązków właśnie w piątek. Trudno nie wspomnieć o tym, że od kiedy rozpoczęła się wojna na Ukrainie, wielu z nas doszły też nowe obowiązki związane z wolontariatem.

Szybki, prosty, sycący obiad bez konieczności wychodzenia po zakupy jest więc w takich warunkach zbawienny! Właśnie tego typu przepis mam dziś dla Was i będzie to obiad w stylu indyjskim!

SKŁADNIKI:

  • 150 – 200g suchej soczewicy (Ja użyłam brązowej, polecałabym jeszcze zieloną lub czarną. Czerwona może się zbytnio rozpadać.)
  • ½ kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula (oczywiście może też być zwykła biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki Madras Curry w proszku (jeśli macie pastę, to ilość zależy od jej intensywności i Waszych upodobań)
  • 300ml tłustego mleka kokosowego
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • do podania nieco natki pietruszki i kilka łyżek mleka kokosowego do polania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę płuczemy, ewentualnie moczymy i gotujemy do miękkości.
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki i płuczemy. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki o grubości ok. pół centymetra. Kalafiora i marchewkę gotujemy na parze do miękkości.

Jeśli nie masz garnka do gotowania na parze, to użyj po prostu dużego, metalowego sitka lub durszlaka, który zamontujesz na garnku z gotującą się wodą i przykryjesz pokrywką. 😉

  1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir siekamy drobno.
  2. W głębokiej patelni podsmażamy przez kilka minut na oleju cebulę z czosnkiem i imbirem dość często mieszając, by nie przypalić czosnku.
  3. Dodajemy do patelni ugotowaną soczewicę, kalafiora z marchewką, mleko kokosowe, przyprawę Madras Curry i kurkumę. Mieszamy wszystko i pozwalamy się daniu zagotować na niewielkiej mocy palnika.
  4. Smakujemy danie i ewentualnie doprawiamy jeszcze curry lub dodajemy mleka kokosowego, by rozrzedzić konsystencję lub złagodzić smak.
  5. Podajemy danie polane delikatnie mlekiem kokosowym i posypane natką pietruszki, która także smutno czekała w lodówce na swoją kolej. 😉

*Gulasz jest daniem wegańskim, bez laktozy i bez glutenu.

 

PS. Na koniec zostawiam małą prośbę… Wiem, że wielu moich czytelników mieszka w Warszawie i w okolicach Warszawy. Jeśli chcielibyście przyłączyć się do mnie i pomóc w zorganizowaniu godnych warunków do życia dla dwóch ukraińskich rodzin, to zapraszam Was na mój Instagram i FB EasyVege.pl po więcej informacji. Może akurat okaże się, że zbędny Wam odkurzacz czy niepotrzebne żelazko, które zagracają Wasze stryszki, bardzo przydadzą się komuś, kto dziś jest w kłopocie.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

9 PRZEPISÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE PRZEKĄSKI

Następny przepis

Wegańska owsianka z jabłkami, syropem klonowym i korzennymi przyprawami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.