/

Idealne pieczone ziemniaczki.

0
(0)
Na desce kuchennej biały talerz z ziemniaczkam pieczonymi oraz z kiszonkami.

Pieczone ziemniaczki znamy wszyscy.  Często stanowią lubiany dodatek do głównego dania obiadowego lub pyszną przekąskę. Dla mnie są jesienno-zimowym comfortfood jeśli tylko mogę zjeść je w towarzystwie ulubionych kiszonek!

Jak je przygotować, by były wspaniale chrupkie z zewnątrz, a jednocześnie miękkie i puszyste w środku?

Oto mój sposób na idealne ziemniaczki z piekarnika…

SKŁADNIKI:

proporcje na przekąskę dla 2 osób

  • 600 – 700g małych lub średnich ziemniaków (najlepiej takich typu B)
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, do smaku (u mnie ok. 1 płaska łyżeczka)
  • duża szczypta chili
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • duża szczypta suszonego rozmarynu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + opcjonalnie: ulubione kiszonki, np. kiszony kalafior, rzodkiewka, ogórki, marchewka…

Porcja kiszonek wśród pieczonych ziemniaków.

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki myjemy dokładnie szorstką stroną (nowej i czystej! 😉) gąbki do zmywania naczyń, małym nożykiem usuwamy ewentualne ciemne niedoskonałości. Możemy też oczywiście ziemniaki umyć i obrać, jeśli to jednak możliwe, zostawmy mundurki! Skórki ziemniaków zawierają polifenole, wapń, jod i żelazo.
  2. W dość dużym garnku zagotowujemy wodę. Powinno być jej na tyle dużo, by wrzucone ziemniaki swobodnie się zanurzyły.
  3. Ziemniaki kroimy ma połówki (jeśli są małe) lub na mniejsze kawałki (jeśli są średnie). Wrzucamy je ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 7 – 10 minut. Jeśli kawałki ziemniaków są mniejsze, to krócej, jeśli większe, to dłużej.
  4. Po tym czasie odcedzamy ciągle półtwarde ziemniaki i pozwalamy im ostygnąć. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do 180 – 200C i mieszamy wszystkie suche przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną w małym naczynku.
  5. Ostygnięte (lub tylko lekko ciepłe) ziemniaki polewamy 3 łyżkami oleju i mieszamy tak, by wszystkie ziemniaczki były wilgotne od oleju. Następnie posypujemy połową mieszanki przypraw i mąki, znów mieszamy. I na koniec dosypujemy drugą połowę mieszanki przypraw i mieszamy raz jeszcze.

Mieszamy delikatnie – tak, aby ziemniaki były otulone przyprawami, ale jak najmniej pokruszone. Ja nie używam łyżki. Mieszam ziemniaki w garnku, w którym się gotowały. Po prostu przykrywam garnek z ziemniakami, przyprawami, olejem i mąką pokrywką, a następnie delikatnie nim potrząsam/poruszam tak, by wymieszać zawartość.

Przyprawy tak naprawdę mogą być zupełnie inne. Ja polecam zestaw, który mi bardzo smakuje. Możecie wypróbować moją propozycję, a następnym razem stworzyć własną.

  1. Układamy oblepione przyprawami ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto ułożyć je tak, by nie stykały się ze sobą i nie dotykały. Dzięki temu wszystkie będą chrupiące!
  2. Wkładamy blaszkę z ziemniakami do nagrzanego piekarnika na 20 – 30 minut. Warto kontrolować czas. Ziemniaki powinny być złote lub nawet przypieczone z zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku.

Jeśli po upieczeniu nie satysfakcjonuje Cię poziom chrupkości ziemniaczków, to ustaw piekarnik na 70 – 100 C i włącz termoobieg. W takich warunkach, za kilka minut, ziemniaczki będą bardziej wysuszone z zewnątrz, a jednocześnie nie zaszkodzi to miękkiemu środkowi.

Półmisek z pieczonymi ziemniaczkami i z kiszonkami.

*Pieczone ziemniaczki są idealne dla wegan, ale także dla osób, które unikają laktozy oraz glutenu.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański burger!

Next Story

Czy kwasy Omega 3 są tylko w rybach?

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.