Musli, granole, śniadaniowe mieszanki na bazie płatków zbożowych – te produkty są stałym elementem naszego codziennego menu. Przynajmniej 2 razy w tygodniu zjadamy na śniadanie wegański jogurt (a ostatnio najchętniej waniliowy skyr Alpro) z musli i z owocami. Jest to śniadanie przeznaczone na te dni, gdy poranny posiłek musi powstać szybko, ale też powinien obudzić, dostarczyć energii i dać uczucie sytości na kilka godzin.
W związku z tym, przez ostatnie lata, przetestowałam dwie drogi:
- Robienie musli w domu.
- Kupowanie gotowych mieszanek.
Wnioski?
Nie warto kupować musli w sklepie! – z mojej perspektywy, gotowe mieszanki typu musli/granola, dostępne w sklepach, są albo dobre i bardzo drogie (spróbujcie sobie kiedyś przeliczyć cenę takiej paczki na cenę płatków zbożowych i innych dodatków), albo niesmaczne i w sensownej cenie.
Robienie musli w domu wygrywa pod każdym względem!
- jest to łatwe i szybkie, właściwie musli robi się samo,
- używamy jedynie tych składników, które naprawdę lubimy i np. ja nie muszę później wydłubywać z talerza rodzynek,
- dodaję tyle słodzidła, ile chcę i mogę sama zdecydować czym posłodzę musli,
- sama też decyduję jaki stopień chrupkości chcę uzyskać.
ALE UWAGA: warto mieć dobry przepis!
Metodą prób i błędów sprawdzałam różne zestawy składników i nie każdy efekt był pyszny. Przepis, który podaję Wam poniżej, to moje ulubione jesienne musli – pomysł na śniadanie pyszne, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, obłędnie chrupiące!
SKŁADNIKI:
na ok. 2l słoik
- 200g płatków jaglanych
- 25g jagły ekspandowanej (do kupienia np. w Rossmanie)
- 50g białego sezamu
- 120g ulubionych orzechów
- 80g suszonych NA CHRUPKO jabłek
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego rafinowanego
- 2-3 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do 150C, funkcja góra-dół.
- Płatki jaglane, jagły ekspandowane, sezam i pokrojone drobniej orzechy mieszamy w dużej misce.
- Olej podgrzewamy delikatnie w garnuszku, by stał się ciepły i płynny. Dodajemy do oleju syrop z agawy i cynamon. Mieszamy płynne składniki i przelewamy do miski z suchymi składnikami.
- Mieszamy wszystko dokładne, tak by wszystkie suche składniki stały się delikatnie wilgotne.
UWAGA: Płatki zbożowe, jagły, orzechy i sezam nie będą obklejone słodkim płynem. Jedynie delikatnie nim muśnięte. Tak powinno być! 😉
- Przekładamy wymieszane składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy ruszt.
- Pieczemy musli ok. 30min – w tym czasie trzeba pamiętać, by kilkukrotnie wymieszać składniki na blaszce.
- Po upływie tego czasu, musli powinno być już wyraźnie rumiane. Wyjmujemy blaszkę, studzimy musli i gdy osiągnie już temperaturę pokojową, to dodajemy kawałki suszonych jabłek.
- Zupełnie ostudzone musli zamykamy w szczelnym słoiku – u nas nigdy nie wytrzymało dłużej niż 2 tygodnie, bo wcześniej znika w śniadaniowych miseczkach! 😉
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak