/

Jesienne, domowe musli – obłędnie chrupiące, bezglutenowe, wegańskie!

5
(1)
Domowe musli wegańskie.

Musli, granole, śniadaniowe mieszanki na bazie płatków zbożowych – te produkty są stałym elementem naszego codziennego menu. Przynajmniej 2 razy w tygodniu zjadamy na śniadanie wegański jogurt (a ostatnio najchętniej waniliowy skyr Alpro) z musli i z owocami. Jest to śniadanie przeznaczone na te dni, gdy poranny posiłek musi powstać szybko, ale też powinien obudzić, dostarczyć energii i dać uczucie sytości na kilka godzin.

W związku z tym, przez ostatnie lata, przetestowałam dwie drogi:

  1. Robienie musli w domu.
  2. Kupowanie gotowych mieszanek.

Wnioski?  

Nie warto kupować musli w sklepie! – z mojej perspektywy, gotowe mieszanki typu musli/granola, dostępne w sklepach, są albo dobre i bardzo drogie (spróbujcie sobie kiedyś przeliczyć cenę takiej paczki na cenę płatków zbożowych i innych dodatków), albo niesmaczne i w sensownej cenie.

Robienie musli w domu wygrywa pod każdym względem!

  • jest to łatwe i szybkie, właściwie musli robi się samo,
  • używamy jedynie tych składników, które naprawdę lubimy i np. ja nie muszę później wydłubywać z talerza rodzynek,
  • dodaję tyle słodzidła, ile chcę i mogę sama zdecydować czym posłodzę musli,
  • sama też decyduję jaki stopień chrupkości chcę uzyskać.

ALE UWAGA: warto mieć dobry przepis!

Metodą prób i błędów sprawdzałam różne zestawy składników i nie każdy efekt był pyszny. Przepis, który podaję Wam poniżej, to moje ulubione jesienne musli – pomysł na śniadanie pyszne, wegańskie, bez glutenu, bez laktozy, obłędnie chrupiące!

SKŁADNIKI:

na ok. 2l słoik

  • 200g płatków jaglanych
  • 25g jagły ekspandowanej (do kupienia np. w Rossmanie)
  • 50g białego sezamu
  • 120g ulubionych orzechów
  • 80g suszonych NA CHRUPKO jabłek
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu

Bezglutenowe musli wegańskie.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150C, funkcja góra-dół.
  2. Płatki jaglane, jagły ekspandowane, sezam i pokrojone drobniej orzechy mieszamy w dużej misce.
  3. Olej podgrzewamy delikatnie w garnuszku, by stał się ciepły i płynny. Dodajemy do oleju syrop z agawy i cynamon. Mieszamy płynne składniki i przelewamy do miski z suchymi składnikami.
  4. Mieszamy wszystko dokładne, tak by wszystkie suche składniki stały się delikatnie wilgotne.

UWAGA: Płatki zbożowe, jagły, orzechy i sezam nie będą obklejone słodkim płynem. Jedynie delikatnie nim muśnięte. Tak powinno być! 😉

  1. Przekładamy wymieszane składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy ruszt.
  2. Pieczemy musli ok. 30min – w tym czasie trzeba pamiętać, by kilkukrotnie wymieszać składniki na blaszce.
  3. Po upływie tego czasu, musli powinno być już wyraźnie rumiane. Wyjmujemy blaszkę, studzimy musli i gdy osiągnie już temperaturę pokojową, to dodajemy kawałki suszonych jabłek.
  4. Zupełnie ostudzone musli zamykamy w szczelnym słoiku – u nas nigdy nie wytrzymało dłużej niż 2 tygodnie, bo wcześniej znika w śniadaniowych miseczkach! 😉

Musli wegańskie, bezglutenowe.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Pieczona dynia z ciecierzycą i z azjatyckim twistem.

Next Story

Wegańska szarlotka „jak u babci” – mało ciasta, dużo jabłek.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.