SKŁADNIKI:
- 200 – 250g dobrej, kiszonej kapusty
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka cukrowa
- garść natki pietruszki
- pieprz świeżo mielony, do smaku
- kilka (3-5) łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno, do smaku
- opcjonalnie: ostra papryczka peperoni i sól (jeśli jest taka potrzeba)
PRZYGOTOWANIE:
- Na początek, kapustkę trzeba przesiekać kilka razy, by łatwiej było późnej jeść surówkę bez brudzenia sobie brody.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w cieniuteńkie pióra, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach, natkę pietruszki siekamy drobno.
- Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, dodajemy pieprz i olej, opcjonalnie także papryczkę lub sól. Mieszamy dokładnie.
Ta surówka towarzyszy naszym jesiennym i zimowym obiadom bardzo często. Muszę przyznać, że mam absolutną słabość do połączenia jej smaku z pieczonymi ziemniakami.
Na zdrowie! 😉
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Mam nieśmiałe pytanie – czy ta surówka uda się z kiszoną modrą kapustą? Próbuję wyobrazić sobie ten smak i chciałabym spróbować.
Oczywiście, że uda się pysznie! Tylko kolor będzie inny… Z czym kisi Pani mordą kapustę?
Że tak wcisnę się między wódkę a zakąski… ja kiszę czerwoną kapustę z burakami, uprzednio pokrojonymi obieraczką julienne. Po ukiszeniu – kisi się nieco dłużej niż biała kapusta, a i tak jest nieco twardsza – ciężko odróżnić buraki od czerwonej kapusty. Pozdrawiam serdecznie.
Ohh…ależ to musi być ładne i dobre! 😉 Dziękuje za podpowiedź! 😉
Dziękuję! Zatem będę próbować, bo akurat mam wszystkie składniki. Modrą kiszoną kupuję z firmy państwa Sznajderów z Doliny Baryczy. Mnie brakuje już czasu na kiszenie, a oni robią to doskonale. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję za polecenie, bardzo chętnie spróbuję tej modrej kiszonej od Sznajderów! 😉
Majstersztyk! Smaki dopełniają się wzajemnie, surówka delikatnie chrupie i pięknie prezentuje się na talerzu. Zapisuję w ulubionych 🙂
Hurra! Wspaniale! – cieszę się, że przypadła Pani do gust! 😉