Moja ulubiona jesienna surówka.

0
(0)
8
Surówka jesienna.

SKŁADNIKI:

  • 200 – 250g dobrej, kiszonej kapusty
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka cukrowa
  • garść natki pietruszki
  • pieprz świeżo mielony, do smaku
  • kilka (3-5) łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno, do smaku
  • opcjonalnie: ostra papryczka peperoni i sól (jeśli jest taka potrzeba)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na początek, kapustkę trzeba przesiekać kilka razy, by łatwiej było późnej jeść surówkę bez brudzenia sobie brody.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w cieniuteńkie pióra, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach, natkę pietruszki siekamy drobno.
  3. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, dodajemy pieprz i olej, opcjonalnie także papryczkę lub sól. Mieszamy dokładnie.

Ta surówka towarzyszy naszym jesiennym i zimowym obiadom bardzo często. Muszę przyznać, że mam absolutną słabość do połączenia jej smaku z pieczonymi ziemniakami.

Na zdrowie! 😉

Jesienna surówka - bomba witamin.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

8 Comments

  1. Mam nieśmiałe pytanie – czy ta surówka uda się z kiszoną modrą kapustą? Próbuję wyobrazić sobie ten smak i chciałabym spróbować.

    • Że tak wcisnę się między wódkę a zakąski… ja kiszę czerwoną kapustę z burakami, uprzednio pokrojonymi obieraczką julienne. Po ukiszeniu – kisi się nieco dłużej niż biała kapusta, a i tak jest nieco twardsza – ciężko odróżnić buraki od czerwonej kapusty. Pozdrawiam serdecznie.

  2. Dziękuję! Zatem będę próbować, bo akurat mam wszystkie składniki. Modrą kiszoną kupuję z firmy państwa Sznajderów z Doliny Baryczy. Mnie brakuje już czasu na kiszenie, a oni robią to doskonale. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański galatte z korzennymi śliwkami – moje ulubione jesienne ciasto.

Next Story

Tofucznica idealna.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.