/

Wegańskie langosze na słodko.

5
(4)
Wegańskie langosze EasyVege

Kto dziś nie ma czasu i ochoty smażyć pączków? – wegańskie langosze z ulubionymi dodatkami godnie zastąpią pączki, faworki i churros… Zdradzę, że smakują świetnie nie tylko w Tłusty Czwartek, a przepis to banał! 😉

SKŁADNIKI NA WEGAŃSKIE LANGOSZE:

na 6 – 7 placków

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych, rozgniecionych na gładko i ostudzonych ziemniaków
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml mleka roślinnego o neutralnym smaku
  • duża szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • wanilia lub cynamon, do smaku
  • tłuszcz do smażenia

DO PODANIA:

  • jogurt, skyr, bita śmietana, owoce, dżemy, masło orzechowe, cukier puder, syrop klonowy lub inne ulubione dodatki

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce łączymy mąkę z cukrem, drożdżami, solą i ew. cynamonem lub wanilią. Dolewamy mleko, olej i dokładamy ziemniaki. Zagniatamy i wyrabiamy składniki przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte, elastyczne i będzie jedynie lekko lepić się do dłoni.

2. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Możemy też ciasto na wegańskie langosze zagnieść wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki, gdzie także powinno podrosnąć do rana. Będzie wtedy jeszcze lepsze!

3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze, by je odpowietrzyć. Dzielimy na 6 – 7 części, każdą część spłaszczamy i rozwałkowujemy na blacie delikatnie podsypanym mąką. Placki przykrywamy następnie ściereczką, by nie wysychały i odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, by znów lekko podrosły.

4. Rozgrzewamy w patelni tłuszcz, powinno być go ok. 2 centymetry głębokości. Do gorącego oleju wkładamy ostrożnie surowego langosza i smażymy aż będzie złoty, następnie przewracamy go ostrożnie na drugą stronę i znów smażymy do zezłocenia.

5. W taki sposób smażymy wszystkie wegańskie langosze, a po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

6. Ciepłe langosze podajemy z ulubionymi dodatkami!

Wegańskie langosze EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE WEGAŃSKIE SŁODKOŚCI:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Pączki wegańskie – inspirowane najlepszymi pączkami babci Jasi!

Next Story

Moja ulubiona jesienno-zimowa surówka z kiszonej kapusty.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.