/

Zapiekany, waniliowy ryż z kwaśnym rabarbarem, słodkimi jabłkami i z chrupiącymi dodatkami.

0
(0)
Wegański ryż z jabłkami i rabarbarem.

Któż nie pamięta z dzieciństwa tego kultowego w wielu domach deseru? Ba! – w moich wspomnieniach, ryż na mleku zapiekany z jabłkami, funkcjonuje wręcz jako jeden z bardziej lubianych przeze mnie obiadów ze szkolnej stołówki! Zaraz po makaronie z twarogiem, ale przed śmietanową potrawką z kurczaka. W domu natomiast ryż z jabłkami mama zapiekała w absolutnie skandalicznej ilości 30% śmietany kremówki, a brytfannę smarowała grubą warstwą prawdziwego masła! Było to przepyszne dnie, które wyskrobywaliśmy z brytfanki do ostatniej łyżeczki, ale miało miliony kalorii! Dziś już aż tyle nie biegam, nie skaczę i nie wspinam się po drzewach, by móc pozwolić sobie na tą bombę kalorii bez konsekwencji. 😉

Takie to jednak dobre i błogie wspomnienia przywiodły mnie do zrobienia z okazji Dnia Dziecka wegańskiego ryżu na mleku z rabarbarem i jabłkami, ale w nieco zaskakującej formie, która okazała się strzałem w dziesiątkę! Tak przygotowane danie może być nie tylko wyjątkowym śniadaniem dla całej rodziny (można je nawet przygotować dzień wcześniej, a rano podzielić na porcje, odgrzać w piekarniku i zachwycić wszystkich), ale też świetnym, sentymentalnym deserem dla znajomych, którzy pamiętają ten smakołyk z dzieciństwa.

Wykonanie jest proste, większość składników mamy w domach, a piękny rabarbar już pręży się na każdym targowisku! Szkoda byłoby nie skorzystać! 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 6 dużych porcji

RYŻ:

  • 250g suchego ryżu
  • 550ml mleka kokosowego (bardzo polecam wybrać tłuste mleko, takie ok. 12–17%)
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub odrobina ekstraktu waniliowego, czy też nieco ziarenek wanilii)

RABARBAR:

  • 300g rabarbaru obranego i oczyszczonego
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrolu

JABŁKA:

  • 2 słodkie, twarde jabłka
  • odrobina soku z cytryny
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kardamonu

SOS:

  • 150ml tłustego mleka kokosowego (bardzo polecam wybrać mleko ok. 12–17%)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (LUB po prostu zwykłego cukru/erytrolu/ksylitolu)
  • 2 łyżeczki kaszy manny

DODATKI:

  • drobny cukier/cukier puder
  • pokruszone liofilizowane maliny
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów
  • listki mięty

Zapiekany ryż z jabłkami i rabarbarem w wersji wegańskiej.PRZYGOTOWANIE:

  1. RYŻ: Mleko z cukrem oraz z cukrem waniliowym zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy do mleka ryż. Nie trzeba go płukać wcześniej, tym razem potrzebujemy ryżu lepkiego. Gotujemy ryż pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, mieszamy dość często – ryż prawdopodobnie będzie nieco przywierał do dna. Gotujemy ryż do momentu aż wchłonie mleko i stanie się lepką, gęstą masą. Następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i pozostawiamy gorący ryż pod przykryciem na 15-20 minut. Warto nawet okryć garnuszek ręcznikiem.
  2. RABARBAR kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 20-30 minut. W tym czasie rabarbar puści nieco soku. Następnie włączamy małą moc palnika i dusimy rabarbar (mieszając w trakcie) tak długo aż się rozpadnie do konsystencji gęstego dżemu. Rabarbar przygotowany w ten sposób będzie kwaśny i takiego smaku oczekiwałam. Jeśli chcielibyście dosłodzić rabarbar, to po prostu dodajcie więcej cukru.
  3. JABŁKA obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie plasterki. Wrzucamy kawałeczki jabłek do miski, dodajemy przyprawy i odrobinę soku z cytryny. Mieszamy delikatnie, by nie połamać plasterków.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180C w funkcji termoobieg. Formę do zapiekania smarujemy olejem kokosowym. Jeśli używamy tortownicy, to wykładamy spód papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem spód oraz ścianki. Przekładamy ryż do formy/tortownicy, wylepiamy nim spód, ale też boki tak, by powstały ranty. Porządnie dociskamy masę ryżową, a na koniec nakłuwamy widelcem spód w kilkunastu miejscach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-15minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy podpieczony spód, wykładamy na niego rabarbar, a na rabarbar jabłka.
  6. Wszystkie składniki na SOS mieszamy dokładnie i wylewamy równomiernie, małym strumyczkiem na jabłka. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 45 minut w 180C, funkcja góra-dół.
  7. Po upieczeniu dekorujemy danie odrobiną drobnego cukru lub cukru pudru, okruchami malin liofilizowanych, uprażonymi płatkami migdałów i listkami mięty. Wszystkie dodatki (poza miętą) będą przyjemnie chrupiącą posypką.

UWAGA: Upieczony ryż z owocami uda nam się pokroić na zwarte kawałeczki jeśli pozwolimy mu ostygnąć do momentu, gdy będzie jeszcze ciepły, ale już nie gorący. Możemy też odpiekać to danie w piekarniku już podzielone na porcje. Podgrzewamy ryż w temperaturze ok. 130C – wtedy zwarte porcje mogą być też podane jako gorące danie.

Wegański ryż na mleku z jabłkami i rabarbarem.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Bób tłuczony z młodymi ziemniaczkami – zweganizowana wersja letniego obiadu prosto z kresów.

Next Story

Piknikowa pasta kanapkowa z batatów, fasoli i prażonego słonecznika.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.