//

Tosty francuskie z piernika…

0
(0)
Talerzyk z wegańskimi tostami.

To już kolejny post z cyklu, który mogłabym dumnie nazwać „POŚWIĄTECZNE ZERO WASTE”. 😉 I bardzo mnie to cieszy!

Domyślam się, że nie tylko w moim domu zalegają po Świętach ciasta, które straciły już swoją świetność, stały się suche i czerstwe. Możemy je uratować, możemy nie wyrzucić tego jedzenia i jednocześnie przygotować coś naprawdę znakomitego! Możemy dać tym ciastom drugie życie, czasem nawet lepsze niż to pierwsze! 😉

Pudding z makowca, który polecałam Wam kilka dni temu, można śmiało nazwać pysznym, ale prostym deserem, który jest w stanie przygotować nawet dziecko i to naprawdę szybko. Natomiast dzisiejsze tosty to przepis tak genialny w swej absolutnej banalności, że naprawdę trudno wyobrazić sobie coś łatwiejszego!

Większość z nas zna tosty francuskie z jajkiem – ja je uwielbiam! Przedstawiam Wam jednak wersję odpowiednią dla wegan. A przepis, który za chwilę przeczytacie, równie łatwo przygotujecie w wersji wegańskiej, jak i tradycyjnej, wegetariańskiej.

SKŁADNIKI:

  • czerstwy piernik, wielkości ok. połowy keksówki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 300ml mleka roślinnego
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • ulubiony dżem i cukier puder do podania

Wegańskie tosty, dżem jagodowy i sok malinowy.

PRZYGOTOWANIE:

1. Piernik kroimy w mniejsze kawałki. Ja polecam pokroić go w prostopadłościany, wtedy możliwe będzie obsmażenie tosta z każdej strony.

2. Na patelni rozgrzewamy olej – powinno być go na tyle dużo, by pokrył dno patelni.

3. Siemię mieszamy z mlekiem dokładnie i cierpliwie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany.

4. Gdy olej będzie już porządnie rozgrzany, obtaczamy kawałki piernika w mącę, następnie w lepkim cieście z siemienia i układamy na patelni.

5. Podsmażamy z każdej strony, czekając aż tost zrumieni się tak, jak lubimy. Ja lubię blade tosty francuskie, ale jeśli zostawicie je na patelni nieco dłużej, to uzyskacie przypieczoną i chrupiącą skórkę.

6. Gotowe tosty podajemy z cukrem pudrem oraz z dżemem. Chłodne także są pyszne! 😉

Wegańskie tosty piernikowe z dżemem.

*Ten przepis jest odpowiedni dla wegan i dla osób, które unikają laktozy. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, to zamień mąkę pszenną na kukurydzianą. Natomiast zwolennicy wersji tradycyjnej, czyli tej z użyciem jajka powinni użyć jajka zamiast siemienia, ale dodać tylko odrobinę mleka, dla poprawienia konsystencji.  

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Jakich Świąt potrzebuję?

Next Story

Co powiedziałabym dziś samej sobie sprzed roku?

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.