/

Wegańskie ciasto jagodowe bez pieczenia.

5
(3)
Wegańskie ciasto jagodowe bez pieczenia EasyVege

Wegańskie ciasto bez pieczenia – niezbyt wymagające w przygotowywaniu, ale za to pyszne i nawet można je uznać za całkiem zdrowy deser!

Przez ostatnie dni cała Polska tonie w fali sierpniowych upałów. Nadchodzi jednak kolejny wakacyjny weekend, który aż się prosi o świętowanie! Będzie więc wegańskie ciasto, ale tym razem na zimno, bez pieczenia. Czy nie o takie desery wszystkim nam chodzi, gdy żar leje się z nieba? Sprawcie więc sobie weekendową przyjemność tym całkiem zdrowym, wegańskim deserem bogatym w antyoksydanty!

PS. Chcecie wymienić jagody na borówki, maliny, porzeczki? – śmiało! Pamiętajcie tylko, że im kwaśniejsze owoce, tym więcej agaru należy dodać, by uzyskać zwartą konsystencję.

SKŁADNIKI:

SŁODKI SPÓD:

  • 200g wegańskich herbatników
  • 100g dobrego masła wegańskiego LUB oleju kokosowego

DELIKATNY, JAGODOWO-WANILIOWY KREM:

  • 120g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • 500ml mleka kokosowego (takiego z kartonu, do kawy)
  • ziarna z 2-3cm laski wanilii
  • 200g tłustej śmietanki kokosowej
  • agar (ilość zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, ja użyłam 2 łyżeczek agaru)
  • cukier/ksylitol/erytrytol, do smaku (ten krem powinien być jedynie delikatnie słodki)
  • ewentualnie: dodatkowe 1-2 łyżki śmietanki kokosowej do dodania podczas blendowania kaszy

KWAŚNA, JAGODOWO-MIĘTOWA POLEWA:

  • 200g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1-2 łyżki śmietanki kokosowej
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • kilka/kilkanaście listków świeżej mięty
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżeczki agaru

WEGAŃSKIE CIASTO BEZ PIECZENIA - PRZYGOTOWANIE:

  1. SPÓD: Herbatniki wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy na dużych obrotach do momentu aż powstanie konsystencja sypkiego piachu. Masło roztapiamy i wlewamy do herbatników. Znów blendujemy przez chwilę do momentu aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Wysypujemy mieszankę herbatników i tłuszczu do tortownicy (wyścielonej papierem do pieczenia), a następnie wylepiamy dno tak, by powstał równy, zwarty spód. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 
  2. SŁODKI KREM: Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie, kilkukrotnie pod bieżącą zimną i gorącą wodą. W garnku o grubym dnie zagotowujemy mleko kokosowe wraz z ziarnami wanilii i z cukrem. Gdy mleko zawrze, wrzucamy do garnuszka wypłukana kaszę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małej mocy palnika do momentu aż zupełnie zmięknie i wchłonie płyn. Wtedy zdejmujemy garnuszek z palnika, przykrywamy pokrywkę ręcznikiem i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut.
  3. W tym czasie blendujemy dokładnie jagody ze śmietanką kokosową, dodajemy do tej mieszanki agar, mieszamy dokładnie i pozostawiamy na 5-10 minut. Warto przemieszać jeszcze jagody w trakcie, by upewnić się, że na pewno nie pozostała żadna grudka agaru. Po tym czasie przelewamy jagodowy płyn do garnuszka i podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy przez 2-3 minuty. 
  4. Gorącą kaszę jaglaną (która odpoczęła już przykryta ręcznikiem) blendujemy dokładnie i cierpliwie na gładki krem. Warto naprawdę dokładnie zblendować kaszę nawet jeśli blender będzie potrzebował przerwy i powrotu do blendowania po chwili.

W trakcie rozdrabniania kaszy możecie dodać jeszcze trochę śmietanki kokosowej (1-2 łyżki), by łatwiej uzyskać kremową konsystencję.

  1. Do kremu z kaszy jaglanej wlewamy wciąż mocno ciepłe jagody z agarem. Mieszamy dokładnie łyżką aż do uzyskania jednolitego koloru i gładkiej konsystencji. 
  2. Studzimy jagodowy krem (często mieszając) do momentu aż stanie się jedynie lekko ciepły. Wtedy wylewamy go na schłodzony spód i wstawiamy tortownicę znów do lodówki na minimum 1 godzinę. 
  3. KWAŚNA POLEWA: Jagody, cukier, śmietankę kokosową, miętę i sok z cytryny blendujemy dokładnie na gładką masę. Dodajemy agar, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 5-10 minut. Warto przemieszać jeszcze jagody w trakcie, by upewnić się, że na pewno nie pozostała żadna grudka agaru. Po tym czasie przelewamy jagodowy płyn do garnuszka i podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy przez 2-3 minuty. Sprawdzamy smak polewy – powinna być wyraźnie kwaśna i orzeźwiająca, ale smaczna. Jeśli jest zbyt kwaśna, warto dodać więcej cukru. Studzimy polewę do momentu aż stanie się jedynie lekko ciepła i wylewamy ją na schłodzony krem. 
  4. Odstawiamy tortownicę do lodówki na kilka godzin, by ciasto porządnie stężało. Podajemy wegańskie ciasto jagodowe udekorowane miętowymi listkami. 
Wegańskie ciasto jagodowe bez pieczenia EasyVege tabela odżywcza
Wegańskie ciasto jagodowe bez pieczenia EasyVege

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Letnie desery

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Letnia, wegańska zupa mocy z kapustką i pomidorami malinowymi.

Next Story

Letni tort owocowy mojej mamy Eli.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.