Letni mus owocowy – zimny, soczysty deser na ciepłe dni!

5
(3)
Mus owocowy EasyVege

Oto przed Wami letni mus owocowy – słodka alternatywa dla lodów, zdrowy deser dla łasuchów, bogactwo witamin, minerałów, mikroelementów i antyoksydantów, na które właśnie teraz jest sezon!

MUS OWOCOWY - SKŁADNIKI:

na 5-6 porcji

WARSTWA RÓŻOWA

  • ok. 500g czerwonych/różowych owoców (np. maliny, porzeczki, wiśnie itp.)
  • ok. 200ml wody, soku jabłkowego lub kompotu
  • cukier, ksylitol lub erytrol, do smaku
  • agar, ilość wg instrukcji na opakowaniu (u mnie były to niecałe 2 łyżeczki agaru na 700ml płynnych składników i uzyskałam konsystencję puszystej pianki)

WARSTWA ŻÓŁTA

  • ok. 250g polskich, żółtych, dojrzałych moreli
  • ok. 200ml wody, soku jabłkowego lub kompotu
  • cukier, ksylitol lub erytrol, do smaku
  • ew. sok z cytryny, do smaku
  • agar, ilość wg zaleceń na opakowaniu

KREM Z KOKOSOWEJ BITEJ ŚMIETANY

  • ok. 200ml stałej części mleczka kokosowego z puszki (oczywiście to mleczko musi być bardzo dobrze schłodzone, a więc puszkę należy włożyć do lodówki 24h przed wykonaniem kremu)
  • opakowanie fixu do śmietany
  • cukier puder, do smaku

DODATKI:

  • np. listki mięty, świeże owoce, pokruszone maliny liofilizowane, kwiaty jadalne
Mus owocowy EasyVege

Przygotowanie:

  1. WARSTWA RÓŻOWA: Dokładnie umyte owoce zasypujemy słodzidłem (cukier, ksylitol…), dolewamy wybrany płyn (woda, sok…) i blendujemy cierpliwie aż do uzyskania gładkiej, różowej konsystencji.  Następnie dodajemy do uzyskanej mieszanki agar i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy całość na 15 minut, w tym czasie warto jeszcze kilka razy energicznie wymieszać całość, by na pewno nie pozostała żadna grudka agaru. Po tym czasie przelewamy owocowy płyn do garnuszka, podgrzewamy powoli aż do zagotowania, gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 2-3 minuty, mieszając często. Przelewamy gorący, owocowy płyn do przygotowanych naczynek, powinien wypełnić minimum połowę każdego naczynka. Studzimy, w tym czasie przygotowujemy warstwę żółtą.
  2. WARSTWA ŻÓŁTA: Umyte morele bez pestek zasypujemy słodzidłem, dolewamy wybrany płyn i blendujemy cierpliwie aż do uzyskania gładkiej żółtej konsystencji. Ewentualnie dodajemy też sok z cytryny, jeśli chcielibyśmy uzyskać bardziej kwaśny smak. Następnie wsypujemy do uzyskanej mieszanki agar i bardzo dokładnie mieszamy go z płynem morelowym. Odstawiamy całość na 15 minut, w tym czasie warto jeszcze kilka razy energicznie wymieszać, by na pewno nie pozostała żadna grudka agaru. Po tym czasie przelewamy płyn do garnuszka, podgrzewamy powoli aż do zagotowania, gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 2-3 minuty, mieszając często. Schładzamy płyn nieco i gdy będzie już tylko ciepły (nie gorący), przelewamy na stężałą już lekko warstwę różową. Odstawiamy naczynka z musem do lodówki  na minimum 1 godzinę. 
  3. Z puszki mocno schłodzonego mleczka kokosowego wydobywamy jego stałą część i ubijamy ją w misce mikserem. Gdy gęstość kremu zaczyna już przypominać bitą śmietanę, dodajemy cukier i fix do śmietany. Jeszcze chwilę ubijamy krem aż do osiągnięcia ulubionej konsystencji. Przekładamy krem kokosowy na dobrze schłodzony mus owocowy. 
  4. Dekorujemy kolejne porcje dodatkami i przed podaniem przechowujemy mus owocowy w lodówce. 
Mus owocowy EasyVege tabela wartości
Mus owocowy EasyVege

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne letnie desery

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska zapiekanka z letnich warzyw i soczewicy.

Next Story

Bajecznie puszyste placki na zsiadłym mleku.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.