/

Wegańska zapiekanka z letnich warzyw i soczewicy.

5
(3)
Wegańska zapiekanka z letnich warzyw i soczewicy EasyVege

Proste, szybkie, sezonowe jedzenie z darów ziemi – to dla mnie kwintesencja dobrego, letniego obiadu. Taka właśnie jest ta wegańska zapiekanka!

O tej porze roku wielu z nas ma lodówki, piwnice i grządki ogrodowe wypakowane po brzegi warzywami. Świeże, pachnące jarzyny kuszą na targach i straganach. Supermarkety (w odpowiedzi na nasze aktualne preferencje zakupowe) wypełniają swoje warzywno-owocowe działy do granic możliwości! Świetnie! – teraz jest właśnie idealny czas na zajadanie się sezonowymi, młodymi, darami ziemi. Teraz dostarczajmy naszym organizmom witamin i minerałów w ilościach hurtowych. Wspierajmy też mikrobiom jelit. Pozwólmy naszym organizmom nasycić się antyoksydantami! To wszystko zaowocuje jesienią i zimą, gdy nasz układ odpornościowy zostanie wystawiony na próbę.

Jeśli poszukujecie sposobu na zjedzenie dużej ilości warzyw w pysznej, obiadowej formie, to ta wegańska zapiekanka jest dla Was! – prosty przepis i składniki które zwykle mamy pod ręką, oto przepis doskonały na szybki, letni, warzywny obiad!

SKŁADNIKI:

na blaszkę o wymiarach ok. 30×20 cm.

  • 100g czerwonej soczewicy (może to być także komosa ryżowa!)
  • 1-2 cukinie
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ¼ główki młodej kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść koperku
  • ½ papryczki chili
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 + 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Soczewicę dokładnie płuczemy, gotujemy do miękkości i odcedzamy na sicie, pozwalając odcieknąć wodzie.

2. Marchewki, ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy starte warzywa 1 łyżeczką soli, mieszamy i odczekujemy ok. 10-15minut. Po tym czasie odciskamy warzywa w dłoniach, by pozbyć się nadmiaru wody.

3. Kapustę siekamy na drobne paseczki, cebulę kroimy w cienki piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili i koperek siekamy drobno.

4. Do miski ze startymi i odciśniętymi warzywami dodajemy ugotowaną soczewicę, a także kapustę, papryczkę chili, cebulę, czosnek i koperek. Dodajemy także przyprawy, a więc pół łyżeczki soli, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Wlewamy oliwę. Mieszamy wszystko dokładnie.

5. Pieczarki kroimy w plasterki.

6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy plasterki pieczarek. Na pieczarki wykładamy powstałą masę warzywną i wyrównujemy, by powstała równa warstwa.

7. Wkładamy blaszkę z zapiekanką do piekarnika rozgrzanego na 180C i zapiekamy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie włączamy funkcję termoobiegu w piekarniku i dopiekamy zapiekankę jeszcze przez kilka-kilkanaście minut.

Wegańska zapiekanka z letnich warzyw pozwoli się pięknie pokroić, gdy ostygnie. Oczywiście nie musicie czekać aż tak długo! – Gorąca, nakładana łyżką bezpośrednio z blaszki, z kleksem posolonej śmietany będzie znakomicie smakowała zaraz po upieczeniu! 😉

wegańska zapiekanka z letnich warzyw tabela odżywcza EasyVege
Wegańska zapiekanka z letnich warzyw i soczewicy EasyVege

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne letnie obiady

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Jak się dobrze napić? – domowe izotoniki w odpowiedzi na letnie upały!

Next Story

Letni mus owocowy – zimny, soczysty deser na ciepłe dni!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.