Bób tłuczony z młodymi ziemniaczkami – zweganizowana wersja letniego obiadu prosto z kresów.

5
(1)
Bób tłuczony z młodymi ziemniaczkami.

Dzisiejszy przepis powstał z inspiracji książką Sielskie smaki, którą uważam za absolutną gratkę dla wszystkich miłośników książek o gotowaniu. Celowo nie używam zwrotu “książka kulinarna”, bo Sielskie smaki, to inna kategoria książek…

Autorka – Olia Hercules – to mieszkająca w Londynie ukraińska szefowa kuchni, autorka tekstów kulinarnych i stylistka kulinarna. Napisała i przepięknie wydała książkę, w której odnajdziecie sielskie przepisy budujące jej kulinarną tożsamość w dzieciństwie. Ale to nie wszystko, bo Sielskie smaki pełne są też opowieści o ludziach, o miejscach i o tradycjach narodu ukraińskiego.

Moje pochodzenie sprawia, że odnajduję w tej książce wiele bardzo mi bliskich i znajomych nie tylko smaków, ale i kodów kulturowych. Czy wiecie np. co to letnia kuchenka? – ja wiem!

Bób tłuczony z ziemniakami, to (znów muszę to napisać!) jedno z moich letnich, wakacyjnych wspomnień. Ćwierć wieku temu po bób chodziłam do babcinego ogrodu, nie (jak dziś) na targ. Do koszyka zrywałam dojrzałe strąki z pnącej się wysoko rośliny. Następnie długimi kwadransami łuskałam strączki siedząc na nagrzanym przez słońce, kamiennym ganku wiejskiego domu. Bobu musiało być dużo, bo przecież dziadkowie gościli w wakacje nawet kilkanaścioro wnuków jednocześnie! Ja byłam jednym z nich, być może tym najbardziej zainteresowanym kucharzeniem z babcią. 😉

Przepis, który podaję poniżej, to zweganizowana i nieco zmodyfikowana wersja przepisu, który znajdziecie także w książce. Moja babcia zapewne podałaby do tego dania także zimne, zsiadłe, kwaśne mleko lub solidną łyżkę gęstej śmietany na wierzch. Sami zdecydujcie jak chcecie zjeść ten letni rarytas – bazowy przepis jest prosty, szybki i wegański.

SKŁADNIKI:

na 3-4 porcje

  • 700g młodych ziemniaków
  • 500g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: 2-3 ząbki młodego czosnku
  • sól – 1 łyżeczka do gotowania bobu + nieco soli do doprawienia ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru do gotowania bobu
  • pieprz, do smaku
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • tłusta śmietana roślinna – kilka łyżek, do smaku
  • opcjonalnie: mocno przysmażone niemięso roślinne

Bób i młode ziemniaki - letni obiad.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki oczyszczamy, kroimy na połówki lub na ćwiartki, umieszczamy w szczelnie zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 60 minut. W tym czasie ziemniaki powinny upiec się do zupełnej miękkości.

UWAGA: Jeśli nie macie zamykanego naczynia żaroodpornego, to użyjcie zwykłego naczynia do zapiekania, szczelnie owiniętego 2 warstwami foli aluminiowej.

  1. Bób gotujemy do miękkości wrzucając opłukane pod bieżącą woda ziarna do wrzącej wody z cukrem i solą. Do garnka warto dodać także pół pęczka koperku (związanego sznureczkiem), by ugotowany bób był łatwiejszy do strawienia. 😉 Gotowanie potrwa 15 – 20 minut, w zależności od tego jak młody mamy bób. Ugotowany bób odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykryciem.
  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Smażyć należy cebulę długo, ale na niewielkiej mocy palnika. Chcemy by była złoto-brązowa, ale na pewno nie spalona. Warto często mieszać cebulę w patelni, by smażyła się równomiernie.

UWAGA: Jeśli chcecie, by danie miało lekko czosnkowy aromat i smak, to czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do patelni z cebulą na 1-2 minuty przed zakończeniem smażenia. Czosnek powinien także się podsmażyć, mieszajcie jednak zawartość patelni bezustannie przez ten czas, by nie spalić czosnku.

  1. Do garnka z ugotowanym i odcedzonym bobem dodajemy upieczone ziemniaki, większość usmażonej cebulki (lub cebulki z czosnkiem), garść posiekanego drobno koperku, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek tłustej śmietany roślinnej. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków tak, by uzyskać ulubioną konsystencję. Przekładamy porcje do miseczek, okraszamy dodatkowo resztką podsmażonej cebulki z patelni oraz koperkiem.

UWAGA: Jeśli chcecie dodać do dania „skwarki” z mocno wysmażonego niemięsa roślinnego, to po prostu posypcie nim porcje, by kawałeczki nie straciły chrupkości pod wpływem wmieszania w danie.

Wegański obiad - bób i tłuczone ziemniaki.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Placki z młodych ziemniaków ze szparagami i sadzonym jajkiem.

Next Story

Zapiekany, waniliowy ryż z kwaśnym rabarbarem, słodkimi jabłkami i z chrupiącymi dodatkami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.