Jak się dobrze napić? – domowe izotoniki w odpowiedzi na letnie upały!

0
(0)
4
Domowe izotoniki. EasyVege.pl

Jest takie magiczne miejsce na świecie, do którego nie potrafię nie wracać… Suwalszczyzna, Wigry, Wigierski Park Narodowy – kraina, której piękno przyciąga mnie nieustannie. Gdybym miała opowiedzieć obcokrajowcowi (który ma możliwość odwiedzić jedynie jedno miejsce) co w Polsce powinien zobaczyć, by doświadczyć uroku i czaru polskiej ziemi, to bez wahania przysłałabym każdego właśnie tutaj. Łagodność i jednocześnie autentyczność wolnej, dzikiej przyrody, a do tego otwartość mądrych i ciekawych ludzi, którzy z uważnością, szacunkiem i dumą traktują swoje miejsce na ziemi – także to nieustannie przyciąga mnie nad Wigry.

Dziś cieszę się tą ukochaną krainą i zamierzam korzystać z wakacji ograniczając do niezbędnego minimum czas spędzany w Internecie. Mam dla Was jednak post z dwoma przepisami, które koniecznie chciałabym polecić na trwające i nadchodzące upały.

Oto dwa chłodzące, domowe napoje izotoniczne (chociaż ja wolę mówić, że to drinki soft 😉, bo są na tyle dobre, że czasem bywają wybierane przez moich letnich gości zamiast alkoholu), a więc jest to moja instrukcja pt. „Co pić, by dobrze się napić?”.

JABŁKO-ROZMARYN

SKŁADNIKI:

  • 300ml tłoczonego soku jabłkowego (np. świetny sok Bracia Sadownicy)
  • 700ml wody (ja polecam gazowaną wodę z dużą ilością minerałów, np. Muszyniankę)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-2 duże szczypty soli
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę, sok jabłkowy, sok z cytryny i sól łączymy w dużej butelce.
  2. Rozmaryn gnieciemy lekko w palcach lub w moździerzu (tak, by igiełki stały się delikatnie wilgotne) i dodajemy do napoju.
  3. Odstawiamy butelkę do porządnego schłodzenia. Podajemy z kostkami lodu.

Jak zrobić domowy izotonik?

KOKOS-IMBIR

SKŁADNIKI:

  • 300ml wody kokosowej
  • 700ml wody (ja polecam gazowaną wodę z dużą ilością minerałów, np. Muszyniankę)
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1-2 duże szczypty soli
  • garść bardzo cienkich plasterków świeżego imbiru (obierzcie i pokrójcie cienko ok. 3cm korzenia imbiru)
  • garść listków mięty (akurat nie miałam, więc zastąpiłam bławatkiem 😉)
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę kokosową, wodę, sok z limonki, sól i imbir mieszamy w dużej butelce.
  2. Dodajemy do napoju gałązki mięty.
  3. Odstawiamy butelkę do porządnego schłodzenia. Podajemy z kostkami lodu.

Wypróbujcie koniecznie, korzystajcie śmiało i nawadniajcie się systematycznie gdy za oknem tropikalny żar zalewa Polskę 😉

Co pić, by się nawodnić?

 

 

 

Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.

Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉

 

Wegańskie Lato 2022
Galette wegański z truskawkami.
Zielony chłodnik wegański.
Letni makaron z pulpetami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

4 Comments

  1. Imbir działa rozgrzewająco, więc na upały raczej nie za bardzo. Ale dodatek soli do lemoniada wszelkich to znakomity pomysł

    • Pani Elu, czy zwróciła Pani uwagę na powszechne użycie imbiru w kuchni np. indyjskiej? Oni tam mają naprawdę wiele gorących dni i wiedzą, że imbir świetnie poprawia termoregulację organizmu. Natomiast w przypadku polecanego izotoniku efekt rozgrzewania jest zupełnie niewyczuwalny w zimnym napoju. Proszę spróbować, działa! 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Deser sentymentalny, czyli waniliowa manna z sokiem malinowym i z letnimi owocami.

Next Story

Wegańskie, letnie bowle śniadaniowe.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.