Te domowe lody czekoladowe to nie jest propozycja dla osób, które przesadnie liczą kalorie! 😊 Natomiast dla każdego kto uwielbia kremowe, intensywne w smaku, rozpływające się w ustach lody, to będzie hit tego lata! Spróbujcie połączenia czekoladowych nut z kwaśnymi owocami!
Przepis na te kremowe, domowe lody czekoladowe w wersji wegańskiej to tylko jeden z wielu moich pomysłów na własnoręcznie zrobione lody. Przygotowuję jeszcze truskawkowe, jagodowe, o smaku chałwy, orzechowe itp… Czy chcielibyście więcej przepisów na proste domowe lody tego lata?
SKŁADNIKI:
200g zamrożonych bananów
¾ puszki tłustego mleczka kokosowego (ja użyłam VitAsia CoconutMilk 91% z Lidla)
60-70g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła orzechowego
drobne, sezonowe owoce, np. porzeczki, jagody, borówki, maliny
Przygotowanie:
Uwaga: Z tego przepisu możesz przygotować domowe lody czekoladowe na patyku (takie jak moje!), bo foremki do nich znajdziesz w wielu sklepach stacjonarnych i łatwo zamówisz je też przez internet. Możesz jednak także przygotować lody w jednym, dość płytkim (np.3-5cm głębokości) pojemniku i dopiero po zmrożeniu dzielić je na porcje. Poczekaj aż lekko się ogrzeją w temperaturze pokojowej i wtedy uda Ci się to bez problemu!
1.Zamrożone wcześniej banany wyciągamy z zamrażalnika i pozwalamy im rozmarznąć na tyle, by udało się je zblendować na gładki krem.
2. W małym garnuszki podgrzewamy tłuste mleko kokosowe. Do ciepłego mleka dodajemy czekoladę oraz masło orzechowe. Mieszamy stale, podgrzewając mieszankę na małej mocy palnika.
3. Do gorącej, czekoladowej mieszanki, dodajemy zblendowane banany i nadal mieszamy podgrzewając powoli.
4. Zawartość garnuszka powinna wyglądać jak jednolita, czekoladowa lawa. Gdy tylko po raz pierwszy lekko zawrze, to wyłączamy palnik.
5. Studzimy zawartość garnuszka, mieszając od czasu do czasu. Ta czekoladowa lawa nie powinna zupełnie ostygnąć, chodzi nam o to, by była jeszcze ciepła, gdy przystąpimy do wypełniania foremek.
6.W foremkach do lodów (lub w pojemniku, który posłuży do zamrożenia lodów) układamy owoce. Zalewamy je czekoladową lawą, a na wierzchu znów układamy porcje owoców. Tak przygotowane domowe lody czekoladowe wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
PORADA: Te domowe lody czekoladowe świetnie smakują w towarzystwie kwaśnych owoców! – postawcie na porzeczki!
Hej 🙂 Dzięki za inspirację, chętnie spróbuję. Tylko zastanawiam się, czy jest sens mrozić banany, skoro i tak zblendowane trafiają do gorącej masy a dopiero potem całość jest mrożona? Mam wrażenie, że to jednak nie wpływa na sam smak czy strukturę musu bananowego.
Pani Barbaro, tak, warto je przemrozić! Dlaczego? – mrożone banany zmieniają i smak, i konsystencję. To w dużej mierze zmrożonym bananom zawdzięczamy słodycz tych lodów (bez bananowego posmaku) i konsystencję kremowej masy (nie płynu) przed zamrażaniem. Warto zamrozić.
Cieszę się ogromnie, że lody posmakowały!;)
Zagotowujemy (choć bardzo krótko), by 1. było bezpieczniej, bo banany już raz były zamrażane, więc teraz wysoka temperatura upewnia nas, że na pewno nam nie zaszkodzą, a 2. dla idealnego połączenia się składników.
Jak się dobrze napić? – domowe izotoniki w odpowiedzi na letnie upały!
×
NEWSLETTER
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Hej 🙂 Dzięki za inspirację, chętnie spróbuję. Tylko zastanawiam się, czy jest sens mrozić banany, skoro i tak zblendowane trafiają do gorącej masy a dopiero potem całość jest mrożona? Mam wrażenie, że to jednak nie wpływa na sam smak czy strukturę musu bananowego.
Pani Barbaro, tak, warto je przemrozić! Dlaczego? – mrożone banany zmieniają i smak, i konsystencję. To w dużej mierze zmrożonym bananom zawdzięczamy słodycz tych lodów (bez bananowego posmaku) i konsystencję kremowej masy (nie płynu) przed zamrażaniem. Warto zamrozić.
Lody są przepyszne! Dziękuję za przepis!
Lody są cudowne! Mam tylko pytanie. Dlaczego masę należy zagotować? Z góry dziękuje za odpowiedz
Cieszę się ogromnie, że lody posmakowały!;)
Zagotowujemy (choć bardzo krótko), by 1. było bezpieczniej, bo banany już raz były zamrażane, więc teraz wysoka temperatura upewnia nas, że na pewno nam nie zaszkodzą, a 2. dla idealnego połączenia się składników.