Wegańskie lody czekoladowe z dwóch składników!

0
(0)
Wegańskie lody czekoladowe.

Przed kilkoma miesiącami kupiłam pastę orzechową KrukersKrukers, ponieważ bardzo lubię produkty Krukamu i chciałam spróbować tej (wtedy) nowości. Niestety było to duże rozczarowanie, bo absolutnie nie potrafiłam znaleźć dla niej zastosowania. Produkt ma wspaniały skład i wiele sobie po nim obiecywałam – oczami wyobraźni już widziałam naleśniki, gofry, owsianki itp. z Krukersem. Jednak w żadnej z wymienionych odsłon nie smakowała mi ta pasta zupełnie, ponieważ jest według mnie nieprzyjemnie „sucha i tempa” podczas jedzenia, jednocześnie brak jej i kremowości masła orzechowego, i subtelnej słodkości dobrego kakao. Słoik wylądował na dnie lodówki i przeczekał tam do wiosny.

A wiosną rozpoczęłam tradycyjne (coroczne!;)) poszukiwania najlepszego przepisu na zdrowe, domowe lody na bazie bardzo dojrzałych bananów (które uwielbiam, jak już pewnie zauważyliście😉). Podczas jednej z prób – niemal od niechcenia – połączyłam zamrożone banany z Krukersem i TO BYŁO BINGO! 😀

Z 2 SKŁADNIKÓW powstały lody BARDZO PYSZNE, KREMOWE, ZDROWE, PROSTE i SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU!

Tym sposobem odkryłam prawdziwe przeznaczenie Krukersa i optymalne wykorzystanie tego produktu. A teraz dzielę się z Wami przepisem na NAPRAWDĘ BARDZO DOBRE DOMOWE LODY WEGAŃSKIE 😉

SKŁADNIKI:

na 1 pokaźną porcję lub 2 mniejsze

  • 200 – 250g zamrożonych bananów (przed mrożeniem powinny być pokrojone w talarki)
  • 2-3 czubate łyżeczki pasty Krukers
  • opcjonalnie: coś chrupiącego, do posypania – w moim przypadku są to pokrojone drobno czekoladowe ciasteczka bez cukru NutLove lub orzechy

PRZYGTOWANIE:

  1. Banany wyjmujemy z zamrażalnika. Jeśli macie bardzo mocny blender/malakser, który bez problemu radzi sobie z kostkami lodu, to możecie przystąpić do pracy od razu. Jeśli Wasze urządzenie nie jest tak mocne, to po prostu pozwólcie bananom przez kilka minut poleżeć w cieple, na blacie. Chodzi o wyczucie takiego momentu, gdy będzie można (z dużym trudem, ale jednak!) wbić w kawałek zamarzniętego banana nóż.
  2. Wtedy wrzucamy banany do kielicha blendera/naczynia malaksera, dodajemy pastę Krukers, włączamy urządzenie i blendujemy, blendujemy, blendujemy cierpliwie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej kosnystencji.
  3. Podajemy lody od razu, solo lub posypane dodatkami.

Na zdrowie! 😉

PS. Zdecydowałam o tym, by przekazać Wam ten przepis właśnie dziś, ponieważ teraz możecie kupić Krukersa stacjonarne w jednym z dyskontów (tym z czerwonym owadem:)), w bardzo dobrej cenie. Szukajcie na półkach z ofertą czasową.

Czekoladowe lody wegańskie.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

WEGAŃSKIE PRZEPISY NA LATO 2022

Następny przepis

Wegetariańskie paszteciki z czarną soczewicą, orzechami włoskimi i miętą.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.