Letnie, zielone risotto z cukinią i z bobem.

5
(3)
Risotto z cukinią EasyVege

Krótka definicja letniego obiadu idealnego? – Lekkie danie, które wykorzystuje bogactwo sezonowych, polskich warzyw, a przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Takie właśnie jest to zielone risotto z cukinią i z bobem!

Wiem, że sezon na świeży bób trwa krótko, a lato chcielibyśmy zachować w naszych kuchniach przynajmniej do września. Gdy więc zabraknie tych uroczych zielonych ziaren na bazarkach, to możecie użyć bobu mrożonego lub wymienić go na ciecierzycę. Dzięki temu zielone risotto z cukinią może cieszyć Was w każde ciepłe popołudnie aż do późnej jesieni!

SKŁADNIKI:

na 3 – 4 porcje

  • 200 g ryżu do risotto
  • 500 g surowego bobu (poza sezonem możecie wymienić bób na ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • garść szczypiorku
  • 700 – 800 ml gorącego wywaru warzywnego
  • chili, do smaki
  • sól, do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • twardy, kozi ser lub parmezan (tradycyjny lub wegański)
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżeczki masła do wykończenia (tradycyjnego lub wegańskiego)

PRZYGOTOWANIE:

1. Bób gotujemy do miękkości. Można następnie obrać go ze skórki, ale nie jest to konieczne.

2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy drobniej, podobnie szczypiorek. Ser ścieramy na drobnej tarce.

3. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wsypujemy ryż, mieszamy i pozwalamy ziarnom prażyć się na średniej mocy palnika przez ok. 2 minuty, często mieszając.

4. Dolewamy do patelni pierwszą chochlę wywaru warzywnego, mieszamy i podsmażamy do momentu aż ryż wchłonie niemal cały płyn.

5. Znów dolewamy chochlę płynu do patelni i dorzucamy papryczkę chili oraz czosnek. Solimy, gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie niemal cały płyn.

6. Następnie znów dolewamy porcję wywaru i dodajemy także cukinię, mieszamy i podsmażamy. Tym razem może to potrwać nieco dłużej, bo poza płynem który dolaliśmy, cukinia także puści swoje soki i wilgoci będzie na patelni znacznie więcej.

Bez obaw jednak! – cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż wraz z warzywnymi smakami i risotto z cukinią będzie miało odpowiednią konsystencję!

7. Znów dolewamy wywar, znów mieszamy i znów podsmażamy risotto z cukinią aż większość płynu zniknie z patelni. Wlewając ostatnią porcje płynu, dodajemy do patelni także ser i szczypiorek, mieszamy, podsmażamy już bardzo krótko i wyłączamy palnik. Teraz ryż powinien być gotowy – miękki z zewnątrz, ale delikatnie al dente w środku.

8. Na koniec dodajemy do risotto z cukinią masło, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą. Mieszamy.

Bób możecie wmieszać w risotto zaraz po wyłączeniu palnika (ja polecam tę opcję – sama wymieszałam danie zaraz po zrobieniu zdjęć! 😉 ) albo podać do każdego talerza osobną porcję bobu.

Risotto z cukinią EasyVege tabela
Risotto z cukinią EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Spektakularnie pyszny zielony chłodnik.

Następny przepis

Domowy chleb żytni na zakwasie.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.