/

Spektakularnie pyszny zielony chłodnik.

5
(7)
Zielony chłodnik EasyVege

Zupy to latem temat kontrowersyjny… Gdy grzeje nas coraz cieplejsze słońce mało kto ma ochotę na rozgrzewającą porcję. Z drugiej jednak strony, to właśnie zupy doskonale nas nawadniają i dają uczucie sytości bez obciążania naszych brzuchów. Hmm… Na całe szczęście istnieją chłodniki, które w gorące dni mogą być wspaniałym, odżywczy, nawadniającym posiłkiem! Przed Wami mój ulubiony letni zielony chłodnik z awokado i nowalijkami!

Ten przepis ma wiele zalet. Poza tym, że jest naprawdę spektakularnie pyszny i baaardzo „wciągający” (taaak…trudno jest przestać go jeść!), jest też bardzo prosty i przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka chwil. Wybierzcie jogurt z wysoką zawartością białka, z żywymi kulturami bakterii, fortyfikowany wapniem i witaminami. Dołóżcie do tego naprawdę duże, dojrzałe awokado i cudnie świeże nowalijki. W ten prosty sposób zapewniacie sobie lekki, zdrowy posiłek, pełen wartości odżywczych i witamin. Coś idealnego na letnie popołudnie…

Trzymam kciuki! – niech ten zielony chłodnik zostanie gwiazdą Waszych obiadów w upalne dni! 😉

Składniki na zielony Chłodnik:

na 4 porcje

PODSTAWA:

  • 400g jogurtu naturalnego kokosowego o neutralnym smaku
  • 1 duże, miękkie, zielone awokado (o temperaturze pokojowej lub wręcz rozgrzane na nasłonecznionym parapecie)
  • 2-3 obrane ogórki gruntowe
  • 1-2 ząbki młodego czosnku
  • garść koperku
  • 2 zielone cebulki wraz ze szczypiorkiem
  • sok z 1 soczystej limonki
  • sól, do smaku (ja użyłam ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz czarny świeżo mielony, do smaku
  • kumin mielony, do smaku (ja użyłam ½ łyżeczki)
  • ostry sos chili, do smaku (ja użyłam odrobiny ostrego sosu Sriracha)

DODATKOWO:

  • 1-2 kiszone ogórki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 ogórek gruntowy, starty na tarce o grubych oczkach
  • 3-4 rzodkiewki, starte na tarce o grubych oczkach

A DO PODANIA:

  • cieniutkie plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki
  • posiekany drobno szczypiorek
  • opcjonalnie: przysmażone na chrupko plasterki ziemniaków

PRZYgotowanie:

1.Do kielicha blendera lub malaksera wrzucamy miąższ awokado, 2-3 ogórki gruntowe, czosnek, koperek, cebulki ze szczypiorem, dodajemy sok z limonki, nieco soli, pieprzu, mielonego kuminu i ostrego sosu chili. Blendujemy wszystko na bardzo gładką masę.

2. Do gładkiej zielonej masy dodajemy partiami jogurt kokosowy i znów cierpliwie blendujemy. Zielona baza chłodnika powinna być aksamitna, gładka i lekko puszysta. Gdy już uzyskamy taka konsystencję, warto raz jeszcze sprawdzić smak i ewentualnie doprawić chłodnik przyprawami.

3. Do tak przygotowanej bazy dodajemy starte na tarce warzywa (ogórki kiszone i gruntowe oraz rzodkiewki), mieszamy dokładnie i tak przygotowany chłodnik, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

4. W tym czasie przygotowujemy dodatki do podania.

5. Po wyjęciu z lodówki mieszamy raz jeszcze chłodnik dokładnie i podajemy z chrupiącymi dodatkami.

zielony chłodnik tabela odżywcza EasyVege
Zielony chłodnik EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też:

Obserwuj EasyVege na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie gołąbki bez zawijania.

Next Story

Wegańskie drożdżowe kieszonki z bobem, czosnkiem i cukinią.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.