Co mnie karmi przed Świętami, czyli moja opowieść o zimowym naparze, pierniczkach i innych grudniowych umilaczach ;)

0
(0)
Napar zimowy, pierniczki choinkowe i skrzaty świąteczne.

***Wszystkich tych, którzy chcieliby po prostu przeczytać przepis na doskonały zimowy napar, zapraszam od razu do punktu 3. ;)***

Za oknem leży wspaniały świeży śnieg, kilka minut po 6 rano obudził mnie dźwięk sugerujący, że Pan Dozorca już nie śpi i właśnie odśnieża nasz chodnik pod kamienicą. Ten dźwięk obudził też prawdopodobnie Pampuszka, który postanowił skorzystać z naszego wspólnego niespania i wyprzytulać mnie porządnie, tak żeby na cały dzień starczyło. Gdy udało mi się uwolnić z kocich objęć, wyjrzałam przez okno i pierwszy raz tej zimy naprawdę zachwyciłam się tym jak piękny potrafi być przedświąteczny poranek w mieście. Świt, pobielone dachy starych kamienic, przykryte śniegiem świąteczne dekoracje wzdłuż budzącej się do życia ulicy i dzwon Uniwersytetu Warszawskiego obwieszczający, że nowy dzień wstaje.

Pomyślałam o tym, że jeśli większość Polski wygląda dziś tak pięknie, to pewnie mało kto pamięta już o… minionej jesieni. A dla mnie jesień 2021 już zawsze będzie niezapomniana. To właśnie wrzesień i październik budziły do życia EasyVege.pl, bo choć pomysł istniał w mojej głowie wiele miesięcy wcześniej, to jednak wciąż brakowało mi przestrzeni i odwagi. I przestrzeń, i odwagę pomogli mi zdobyć bliscy ludzie, Przyjaciele, nade wszystko mój Ukochany Narzeczony – dobry duch tego miejsca.

Pamiętam jak pewnego wrześniowego dnia mój Przyjaciel Grzegorz (właściciel TEJ CUUDownej szkoły, która uczy jak zaopiekować się swoim Ciałem, Uczuciami, Umysłem i Duchem) zapytał „Chcesz żeby EasyVege.pl karmiło i obdarowywało innych ludzi. A jak będzie karmiło Ciebie?”. Na pierwszy rzut ucha, to pytanie nie wydaje się trudne, bo przecież wiem dlaczego tu jestem, ale… Jednak nie jest też proste. Myślę o nim często. I wspaniałe wydaje  mi się to, że tym jednym pytaniem Grzegorz otworzył dla mnie ogromną przestrzeń poszukiwania i znajdowania tego, co ja sama dostaję od EasyVege.pl.

Dziś, chcę Wam o tym opowiedzieć i niech to będzie jednocześnie moja porcja zimowych, przedświątecznych rekomendacji.

1. WARTOŚCIOWE KANAŁY W SOCIAL MEDIACH:

Za pośrednictwem EasyVege.pl dostałam więcej niż mogłabym się spodziewać w najśmielszych oczekiwaniach. Od kogo? – od Was! 😉 Jeszcze przed kilkoma miesiącami portali społecznościowych używałam bardzo oszczędnie i jedynie w prywatnych celach. Miałam wiele nieśmiałości w relacjach ze światem FB, nie czułam się dość pewnie by zabierać głos w publicznych dyskusjach, opowiadać o swojej pasji i fascynacjach. Instagrama natomiast nawet nigdy nie widziałam. Ukułam sobie takie powiedzenie, że zamiast zajmować się Instagramem, wolę w tym czasie zupę ugotować! Na szczęście okazało się, że mogę robić i jedno, i drugie. Z takiej jednak pozycji przyszłam do świata social mediów i nie wiedziałam właściwie czego mogę się spodziewać. Okazało się, że to była wspaniała decyzja, ponieważ ludzie, których wcześniej tylko podglądałam i podziwiałam, teraz przyjęli mnie z serdecznością. Dziękuję Wam za każdy wspierający komentarz i każdą miłą rozmowę! Dzięki temu mam wrażenie, że wiem dla kogo gotuję i wiem kto przychodzi na EasyVege.pl – to jest SUPER UCZUCIE!

Bardzo polecam wymianę myśli, poszukiwanie inspiracji i dzielenie się swoimi pomysłami np. na grupach: Samopomoc roślinna, Wegańska Grupa Wsparcia, Weganizm i wegetarianizm dla początkujących, Weganie i Wegatarianie Wrocław, Weganie i wegetarianie Kraków, Wegańskie Desery. Ale także: Proste przepisy na pyszne potrawy, Obiad na każdą okazję.

2. KSIĄŻKI KUCHARSKIE O TRADYCJACH KUCHNI POLSKIEJ

Odkąd istnieje EasyVege.pl, ciągle poszukuję inspiracji kulinarnych i okazuje się, że bardzo wiele  z nich pochodzi z dobrze mi znanej naszej rodzimej, polskiej kuchni. Wspaniałym odkryciem jest dla mnie to, że polska kuchnia to w ogromnej mierze kuchnia wegetariańska i wegańska. Mięso było przecież dobrem wielce luksusowym i pojawiało się na większości stołów w polskich domach bardzo rzadko. A przecież jednak nasi przodkowie coś jedli. 😉

Bardzo polecam 4 książki o kuchni! Dwie z nich mam w domu:

  • Roślinna kuchnia regionalna, Pawła Ochmana – książka, którą dostała od przyjaciółki i przez wiele tygodni nie trafiła do biblioteczki! Ciągle była ze mną w kuchni, wypróbowałam wiele przepisów. Strucla z jabłkami pozostanie w naszym domowym menu na zawsze, bo jest doskonała! 😉
  • Tradycje polskiego stołu, Barbary Ogrodowskiej – to nie tylko książka kucharska, ale propozycja dla tych, którzy uwielbiają poznawać społeczno-obyczajowo-kulturowe tło funkcjonowania dawnej kuchni polskiej.

Polecane przeze mnie książki kulinarne.

Dwie kolejne jeszcze nie trafiły do moich prywatnych zbiorów, ale z pewnością kiedyś tak się stanie:

  • Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw, Stanisława Czernieckiego
  • Kucharz Doskonały, Wojciecha Wielądko

3. MÓJ ULUBIONY ZIMOWY NAPAR I ZDOBIENIE PIERNIKÓW

Nie jestem szczególnie plastycznie i manualnie uzdolniona, ale pierniczki choinkowe uwielbiam. Uważam je za piękną ozdobę, która jednocześnie aromatyzuje dom. Wierzę, że mogą być wspaniałym prezentem dla kogoś drogiego. Co najważniejsze, samo zdobienie pierniczków choinkowych może okazać się bardzo zbliżającą rodzinną tradycją świąteczną.

Gorące, parujące, bardzo mocno rozgrzewające napary są natomiast dla mnie nieodłącznym elementem mroźnych, zimowych wieczorów. W tym roku mam swojego faworyta! I dzielę się z Wami przepisem:

               SKŁADNIKI:

  • 2 – 3 cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce o drobnych oczkach
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 niewielkie gałązki rozmarynu lub 1 duża
  • 1 pomarańcza, wyszorowana i sparzona wrzątkiem
  • sok z połowy cytryny
  • syrop klonowy (a w wersji niewegańskiej miód) do smaku

Napar imbirowy i udekorowane pierniczki świąteczne.

              PRZYGOTOWANIE:

  1. Imbir, goździki, anyż, rozmaryn, połowę pomarańczy (pokrojoną w drobniejsze kawałki, wraz ze skórką) zalewamy w dzbanku ok. 1 – 2 litrami wrzątku. Przykrywamy dzbanek pokrywką lub kilkukrotnie złożoną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut, do zaparzenia.
  2. Następnie dodajemy do naparu sok wyciśnięty z połowy cytryny, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz syrop klonowy (lub miód) do smaku.
  3. Mieszamy i podajemy gorący napar całej drużynie zdobiącej pierniki. 😉

4. ŚWIĄTECZNY PODCAST JUSTYNY MAZUR – CASTMAS

To moja codzienna, bardzo przyjemna, rutyna. Długie, niespieszne rozmowy z zaskakującymi i ciekawymi gośćmi. Pogodny i pełen przedświątecznej łagodności (dla siebie samego i dla świata) podcast. Bardzo polecam Wam codziennie nowe słuchowisko. Temat każdego z nich oscyluje wokół nadchodzących Świąt. Ja byłam oczarowana rozmową o świętach Żydów oraz poradnikiem prezentowym DIY od Justyny. Miłe, bardzo miłe! 😉

5. ŚWIĄTECZNE PLAYLISTY

Czy istnieje ktokolwiek, kto nie lubi słuchać tej wyjątkowej, grudniowej muzyki? Little Drummer Boy czy Noel zapętlają się wieczorami w naszym domu wraz z innymi podobnymi umilaczami.

6. FACEBOOK EasyVege.pl

Uznałam ostatnio, że blog EasyVege.pl urósł już na tyle, by mógł mieć swoje własne konto na FB. Powstaje więc strona EasyVege.pl, która (mam nadzieję!) będzie wartościowym i ciekawym miejscem dla Was i dla mnie. Oczywiście pojawiać się tam będą informacje o aktualnościach blogowych i najświeższych postach, ale… nie tylko! Chciałabym stworzyć na FB EasyVege.pl także miejsce na dyskusje i motywujące treści.

7. NASZE PREZENTY DIY

W tym roku postanowiliśmy przygotować dla naszych bliskich – dla rodzin i przyjaciół, świąteczne prezenty nieco inaczej niż zwykle. Zauważamy i mocno odczuwamy zmiany, którym podlega nasz świat w ciągu ostatnich miesięcy i lat. Zmiany dzieją się też w Polsce – wiele z nich bardzo nas martwi. Kryzys klimatyczny, rosnąca inflacja, szybujące w górę ceny, kryzys ekonomiczny, niestabilna sytuacja finansowa – te i podobne hasła trapią większość ludzi, których znamy i nas oczywiście też. Dodatkowo, coraz częściej myślimy też o Świętach w kategorii szalonego konsumpcjonizmu, który niejednokrotnie pożera magię Świąt. I w reakcji na to wszystko, chcemy w tym roku nieco zmienić kilka naszych zwyczajów. Jednym z  nich będzie przygotowywanie prezentów.

Wymyśliliśmy, że radość sprawi nam przygotowanie w tym roku części prezentów samodzielnie, w domu i podarowanie takich w pełni spersonalizowanych upominków naszym najbliższym. Z tą myślą powstaje od kilku tygodni świąteczna nalewka, ale nie tylko, ponieważ będą też kompozycje aromaterapeutycznych soli do kąpieli, świąteczne herbaty z pachnącymi dodatkami, prażone orzechy w chrupiących skorupkach, miody smakowe, kolorowe pierniczki, czekoladowy krem kanapkowy, a nawet wegański smalczyk! I jeszcze wiele innych… 😉

Zimowy napar imbirowy, pierniczki i skrzaty choinkowe.

Postanowiłam też przy tej okazji stworzyć i przekazać Wam w najbliższych dniach nowy darmowy EBOOK. Opiszę w nim przygotowanie moich ulubionych świątecznych prezentów DIY, które powstały w kuchni EasyVege.

Może ktoś z Was też chciałby stworzyć coś od serca dla bliskich? Taki prezent jest czymś zupełnie unikatowym, wymyślonym i stworzonym dla jednej konkretnej osoby, przygotowanym od początku do końca właśnie dla niej lub dla niego.

Uważam, że ta kategoria prezentów jest Mount Everestem w obdarowywaniu! 😉

NOWY EBOOK już za kilka dni ukaże się na blogu, a tymczasem przypominam, że ciągle jeszcze możecie sprawdzić jaki jest mój pomysł na WEGAŃSKIE ŚWIĘTA pobierając darmowy EBOOK 😉

PS. Czy czytanie takich postów sprawiałoby Wam taką duża przyjemność, jaką mi sprawia pisanie ich? 😉 Jeśli zechcecie, to będą pojawiały się częściej.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Owoce pod korzenną kruszonką.

Next Story

Prosta tarta z ziemniakami i boczniakami, które udają śledzie ;)

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.