Idealne zimowe babeczki.

0
(0)
Zimowa babeczka idealna.

W ostatni weekend powstał w mojej kuchni przepis na wegańskie, szybkie, proste i pyszne babeczki.

Łączą one wszystko to, co w zimowych ciastach lubię najbardziej – zapach pomarańczy, głęboką słodkość gorącej, gorzkiej czekolady oraz piernikowe nuty. Podczas ich pieczenia dom napełnia piękny, otulający korzenno-pomarańczowy aromat.

Już niedługo wypatrywać będziemy niecierpliwie pierwszych oznak nadchodzącej wiosny, ale… póki co… Nacieszmy się jeszcze zimą!

Jeśli więc masz w domu kilka bardzo już miękkich bananów, pomarańcze, poświąteczne resztki przyprawy do piernika i nieco ciemnej czekolady, to potrzebujesz zaledwie kilku minut pracy i odrobiny cierpliwości przy pieczeniu, by móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem idealnych zimowych babeczek! 😉

SKŁADNIKI:

  • 350g mąki pszennej
  • 3 bardzo dojrzałe, miękkie banany (ok. 350g)
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub inny neutralny w smaku i zapachu tłuszcz)
  • 3 łyżki cukru (lub więcej jeśli wolisz słodsze ciastka)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • kilka łyżeczek oleju rzepakowego do natłuszczenia formy/foremek

Wegańskie babeczki pomarańczowe z czekoladą.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banany obieramy ze skórki i blendujemy dokładnie, na gładką masę. Następnie dodajemy do masy bananowej sok wyciśnięty z pomarańczy i znów blendujemy. Na koniec dolewamy jeszcze olej, wsypujemy cukier i ewentualnie dodajemy także ekstrakt pomarańczowy. Blendujemy ponownie.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika oraz skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki suche.

Zanim otrzemy skórkę z pomarańczy dobrze jest umyć dokładnie owoc płynem do naczyń pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie wyparzyć wrzątkiem.

  1. Formę/foremki do wypieku babeczek smarujemy obficie olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (góra-dół). Czekoladę kruszymy/kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi, wrzucamy też kawałki czekolady i mieszamy całość łyżką, powoli i delikatnie TYLKO DO MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. Niezbyt długo. Ciasto będzie dość gęste, lepkie, grudkowate – takie ma być.
  3. Napełniamy foremki na babeczki do poziomu ¾ lub…do pełna, ale wtedy nasze upieczone babeczki będą miały formę grzybków, bo wyrosną podczas pieczenia. 😉
  4. Ciasto wstawiamy do porządnie rozgrzanego piekarnika (180C). Pieczemy babeczki przez 20 – 30 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy ciastka są już wystarczająco złote i wyrośnięte.

Gotowe babeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe w towarzystwie zimowej herbaty. Są miękkie i wilgotne w środku. Pozostają takie przez 2 dni, o ile na drugi dzień cokolwiek zostanie. 😉

Na stole zimowa herbata i wegańskie muffiny.

*Babeczki zimowe są wegańskie i odpowiednie dla osób, które unikają laktozy.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Czy kwasy Omega 3 są tylko w rybach?

Następny przepis

RESTAURACJA LA VEGANA – POLECAM!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.